Dikkat! Emniyet Müdürü telsizde

Kritik, yoğun bir süreçten geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Zeki Çatalkaya’ya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da tam destek verdi.

Haberin Devamı

Emniyet koridorlarında kulaktan kulağa yayılan bilgilere göre, Atalay ve Köksal, Çatalkaya’yla görüşerek, emniyet içi atamalarda hiçbir şekilde tavassutta bulunulmayacağını söyledi ve çalışacağı kadroyu tamamen kendisinin belirlemesini istedi.
Çatalkaya, Bakan ve Genel Müdür’den aldığı güçle dün itibariyle yeni ekibin isimlerini belirledi.
Emniyet müdürü, listesini belirlemek için adeta kılı kırk yardı. Günlerdir makamına davet ettiği müdür yardımcıları ve şube müdürlerinden çalışmalarına ilişkin brifing alan Çatalkaya, gece geç saatlere kadar telsiz anonslarını takip etti ve şehrin suç profili hakkında bilgiler edindi.
Kısa sürede personelinin mesleki bilgilerini kontrol etme fırsatı da bulan Çatalkaya, ilgili birimlerin müdürlerini sık sık telefonla arayarak, sorular yöneltti ve olaylar karşısında alınacak tedbirlerin neler olduğunu anlatmalarını istedi.
Yeri gelmişken şunu söyleyeyim; Çatalkaya’ya rütbeli rütbesiz tüm personelin güveni tam. Görüştüğüm hemen her polis, emniyet müdürünün yeni kadroyla büyük başarılara imza atacağı yönünde görüş belirtiyor. Çatalkaya’yla, Van, Diyarbakır, Bursa’da çalışma fırsatı bulan rütbeli personel ise, emniyet müdürünün dengeleri koruyarak huzurlu bir çalışma ortamını kısa sürede sağlayacağından emin.
Motivasyon için adı yetti
Hemen her meslekte olduğu gibi polislikte de motivasyon çok önemli. Eğer motivasyonunuz yoksa bırakın suçluyu yakalamayı, izini dahi süremezsiniz. Ankara Emniyeti’nde son dönemde yaşanan üzücü, bir o kadar da teşkilatı yıpratan olaylar personelin motivasyonunu önemli ölçüde etkiledi. Ancak yeni Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’nın göreve başlamasıyla birlikte tüm birimler yeniden dirildi. Karakol kapısında nöbet tutan polislerden, emniyet müdür yardımcılarına kadar herkes işine dört kolla sarıldı.
Personelin son dönemdeki motivasyonunu şöyle özetleyeyim:
Cinayet, gasp, banka soygunu gibi asayiş olayları, polis muhabirliği dilinde, “sıcak haber” olarak adlandırılır. Polis telsizinden ya da kaynağınızdan bu tür bilgiler aldığınızda, anında olay yerine gider ve başlarsınız çalışmaya. Genelde olay yerinde meraklı vatandaşların dışında, onlarca resmi ve sivil polis memuru, bölge karakolunun amiri bir de ilgili şubeye bağlı komiser ya da başkomiser bulunur. Haber kanallarında son dakika olmadığı sürece emniyet müdür yardımcılarını asayiş olaylarının vuku bulduğu bölgelerde görmeniz neredeyse olanaksız! Onlar bilgiyi, telsizle veya telefonla almayı tercih ederler. Kimi zaman, bihaber oldukları olayları ertesi gün önlerine konan bilgi notlarını okuyarak öğrenirler...
Rütbeliler anında “olay mahalli”nde
Ancak Çatalkaya’nın göreve başlamasının ardından, Ankara’da işler değişti. Nasıl mı? Hemen anlatayım. Gece işyeri mi kurşunlandı? Bakıyorsunuz birkaç emniyet müdür yardımcısı vakit mefhumu gözetmeden olay yerinde! Ya da cinayet mi işlendi? Müdür yardımcıları mesleğe yeni başlayan hevesli polisler gibi atlıyorlar makam arabalarına, hemen olay yerine gidip bilgi topluyorlar! Aynı şekilde diğer rütbeliler de kendi alanlarıyla ilgili olayları yakından takip ediyorlar.
Hemen şunu söyleyeyim Çatalkaya’nın bu konuda hiçbir talimatı yok! Yani o azim özellikle müdür yardımcılarına ve diğer rütbeli personele motivasyonla birlikte geldi. Kısacası Çatalkaya’nın ismi dahi yetti. Emniyet içi atamalardan sonra rütbeli-rütbesiz tüm personelin azminin daha da artacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Uslu Kastamonu emniyet müdürü

Haberin Devamı

ANKARA Emniyet Müdürlüğü’nde uzun yıllar çeşitli görevler yaptıktan sonra geçtiğimiz yıl 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfi eden Sami Uslu, Kastamonu Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. İstihbarat ve terör konusunda uzman olan Uslu’ya yeni görevinde başarılar diliyorum.

“Dün sizin hali tavrınızdaki mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzdeki intizam ve ciddiyet size olan haklı itimadı kuvvetlendirdi ve herkesi memnun etti. Çünkü herkes biliyor ki ve bilmelidir ki, polis ve jandarma kuvvetleri vatandaşlara huzur ve sükun temin eden Cumhuriyetin kanunlarına ve medeniyet düşmanlarına karşı kullandığı bir kalkandır.” (1936)
Mustafa Kemal Atatürk

Yazarın Tüm Yazıları