Dikkat! Bitcoin yasaklanıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Bitcoin yasaklanıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 09:57

Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz yaptığı açıklamada başta Bitcoin olmak üzere dijital para birimlerinin tehlikelerine işaret etti. Tartışmalarda şimdilerde "Bitcoin yasaklanıyor mu?", "Bitcoin'e rakip mi geliyor?" konuları yer alıyor. İşte detaylar.

Haberin Devamı

Dijital para birimi Bitcoin 11 bin dolar seviyesini aşmasının ardından yüzde 20’lik bir düşüşle yeniden 9000 dolar seviyelerinden işlem görmeye başladı. Bu yıl yüzde 900 yükseliş kaydeden Bitcoin’e yönelik talep kurun 10 bin doları aşmasının ardından adeta patladı. Diğer yandan hem hızlı yükseliş hem de kâr realizasyonunun tetiklediği sert düşüş Bitcoin işlemlerini gerçekleştiren dijital para platformlarını zorladı. Pek çok siteye erişim aksadı. Avrupalı bitcoin borsası Bitstamp da sıkıntı yaşayan platformlar arasındaydı. Gazete Habertürk'ün haberine göre Bitstamp, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özellikle erişim konusunda yaşanan sorunun çözüldüğü belirtildi.

BİTCOİN TALEBİ SİTELERİ ZORLADI

New York merkezli Gemeni de bazı hizmet sorunları olduğunu ancak tüm müşterilerinin varlıklarını güvende olmaya devam ettiğini, erişim sorunlarını çözmek için çalıştığını ifade etti. Bu arada dijital para birimlerine yönelik uyarılar da devam ediyor. Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz yaptığı açıklamada başta Bitcoin olmak üzere dijital para birimlerinin tehlikelerine işaret ederek “Devletin öncelikli görevlerinin başında bir para birimi oluşturmak gelir. Bitcoin ise aynı benzerleri gibi sadece bir balon. Ayrıca sosyal bakımdan da herhangi bir anlam taşımıyor. Bu nedenle de hemen yasaklanmalı” dedi.

Haberin Devamı

Bitcoin sanal para birimi; ancak kağıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Ciddiye alınması gereken bir para birimi olduğu çok açık; ancak kağıt paranın yerine geçeceğini düşünmek biraz gerçeklerden uzak.

BITCOIN’E NASDAQ’TAN DA DESTEK GELDİ

Diğer yandan Bitcoin vadeli kontraları işleme açmayı planlayan borsalar arasına Nasdaq da katıldı. Daha önce CME ve CBOE yıl sonuna kadar Bitcoin vadeli kontratlarını işleme açmayı hedeflediklerini duyurmuşlardı. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Nasdaq ve bir aracı kurum olan Cantor Fitzgerald LP, Wall Street’teki Bitcoin yarışına katıldılar.

Nasdaq, Bitcoin vadelilerini 2018 ilk çeyrekte işleme açmayı amaçlıyor. Cantor Fitzgerald da Bitcoin türevlerini kendi sahip olduğu bir borsada 2018’in ilk yarısında işleme açmayı değerlendiriyor.

Haberin Devamı

BİTCOİN SERT DÜŞTÜ

En büyük kripto para borsalarından Coinbase ve Gemini'nin çökmesi, tarihin en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin fiyatlarının çakılmasına sebep oldu

Hafta başında 11.400 dolar (45.500 TL) ile tarihinin en yüksek değerine ulaşan Bitcoin, 2.000 doların üzerinde değer kaybederek 9.200 (36.400 TL) dolara geriledi. Coinbase ve Gemini borsaları, kripto paranın değerini 11.000 doların üzerine çıkarmasının ardından çöktü ve birçok kullanıcı Bitcoin alım-satım işlemleri yapamadı.

Lüksemburg merkezli Bitcoin borsası Bitstamp ile Coinbase'in profesyonel Bitcoin ticareti platformu GDAX'ın çökmesi kripto paranın değerinin çakılmasına sebep oldu. 2012 yılından bu yana 50 milyar dolar değerinde kripto para transferine ev sahipliğine yapan Coinbase, Bitcoin fiyatlarının 11.000 doları aştıktan sonra kullanıcıların GDAX'e akın ettiklerini ve bu nedenle sistemin kısmi olarak aksadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bitcoin sisteminin 2009 yılında kurulmuş olması; yani hala yeni bir teknoloji olması, yeni Bitcoin rakiplerini de beraberinde getirebilir; hatta Bitcoin sisteminde büyük açıklıklar bulabilen yeni teknolojiler hala geliştirilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!