Dijital fotoğraf makinesi ‘kızarmış göz’ü bitirdi

CONSUMER Reports ‘un yaptığı testlerde, dijital fotoğraf makineleriyle kaliteli fotoğraf çekmek için, 2 megapiksel çözünürlükteki iyi bir makinenin yeterli olduğu ortaya çıktı. Dijital makinelerle fotoğrafta gözlerin kırmızı görünmesi olayı ortadan kalktı.

AMERİKAN Tüketiciler Birliği, dünyanın önde gelen elektronik firmalarının ürettiği dijital fotoğraf makinelerini test etti. Yapılan testlerin sonucunda tüketiciler, dijital fotoğraf makinelerini almadan önce, fiyat kalite açısından karşılaştırma yapma imkanına kavuşuyor. Birliğin yayın organı Consumer Reports'un 2003 yılı satın alma rehberinde yer alan bu araştırmaya göre, film yerine hafıza kartlarının kullanıldığı dijital fotoğraf makineleriyle yapılan çekimlerde daha yaratıcı baskı sonuçları elde edilebiliyor. Bu makinelerle yapılan çekimler, kolayca bilgisayar ortamına aktarılabiliyor. Bu da, fotoğrafların üzerinde değişiklik yapılmasını sağlıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Testler, Kodak, Nikon, Olympus, Sony gibi önde gelen markalara ait dijital fotoğraf makineleri kapsadı. Çözünürlüğü 2 megapiksel olan fotoğraf makineleriyle, çözünürlüğü 3 ile 5 megapiksel arasında olan makineler ayrı ayrı test edildi. Test sonuçlarının değerlendirmesi de bu sınıflandırmaya göre yapıldı. Makinelerle birlikte verilen hafıza kartlarının kapasitesi 8 ile 52 megabyte arasında değişiyor. Bazı dijital makineler ise diskete ya da CD'ye direkt kayıt yapabiliyor. Genel olarak optik vizör ve yapılan çekimlerin anında görülmesini sağlayan LCD ekranlara sahip olan bu makinelerin yapılan testlerinde LCD ekranların bateriyi çabuk bitirdiği ve parlak ışıkta ekran görüntüsünün silikleştiği belirlendi. Bazı dijital fotoğraf makinelerinin ses kaydetme özelliği de bulunuyor.

Dijital fotoğraf makinelerindeki kırmızı göz düzeltme özelliği, gözlerin fotoğraflarda kırmızı görünmesini engelliyor. Flaşın karanlık ortamlarda otomatik olarak devreye girmesi de bu makineler için önemli bir avantaj oluşturuyor. Testlerin sonucunda, dijital makinelerle floresan ışıkta yapılan çekimlerin diğer makinelerden daha iyi sonuç verdiği görüldü. Ayrıca, kaliteli fotoğraf çekiminde piksel sayısının çok fazla önem taşımadığı da ortaya çıktı.


Hangi dijital makine daha iyi?


Consumer Reports'un 3 ile 5 megapiksel çözünürlüğe sahip dijital fotoğraf makineleriyle ilgili yaptığı testlerde, Sony'nin 5 megapiksel çözünürlükteki DSC-F707 modelinde en iyi sonuçlar elde edildi.

Yapılan testlerde, Canon'un 4 megapiksel PowerShot G2 modelinden de çok iyi sonuçlar elde edildi. Olympus'un 3.3 megapiksel Camedia C-3040 Zoom ve 4.1 megapiksel çözünürlüğe sahip D-40 Zoom modellerinden de çıktı kalitesi açısından çok iyi sonuçlar alındı.

Fuji Film'in 3 megapiksel FinePix F601 modeli de testlerde iyi sonuçlar verdi. Makine, çekilen fotoğraflar üzerinde oynama imkanı sağlıyor.

Sony'nin 3.3 megapiksel çözünürlüğe sahip Cyber-shot DSC-S75 modelinden de iyi sonuçlar elde edildi. Kamera tarzı bateriye ve güvenlik kontrolüne sahip olan bu makine, ses ve kısa görüntü kaydı yapma imkanı da sağlıyor.

HP'ın 4.1 megapiksel PhotoSmart 812 modeli de testlerden başarılı sonuçlar elde etti. Bu makine, HP'nin bazı yazıcılarıyla direkt baskı imkanıda sağlıyor.

Kodak'ın 4 megapiksel EasyShare DX4900 modeli ile Olimpus'un 4.1 megapiksel Camedia E-10 modeli de testlerde iyi sonuç veren dijital makinelerin arasında yer aldı.

Consumer Reports'un test ettiği 2 megapiksel çözünürlüğe sahip dijital fotoğraf makineleri arasında en iyi sonuçlar Kodak'ın EesayShare DX3600 modelinde alındı. Kodak'ın ABD'de 300 dolara satılan bu modeli, ses ve görüntü kaydetme imkanı da sağlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları