Didim'de mübadele ile gelen atalarını andılar

Güncelleme Tarihi:

Didimde mübadele ile gelen atalarını andılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 14:12

Didim'de mübadele ile gelen atalarını andılar

Haberin Devamı

RUMELİ Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği, eski adı 'Yoran' olan Aydın'ın Didim ilçesine, 1924 yılındaki mübadelede, Yunanistan'ın Selanik şehrinden göç edenlerin çocukları ve torunlarını bir araya getirdi.
Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul ve Batı Trakya haricinde Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türkler'in mübadelesinin 92'inci yıldönümü nedeniyle Kamacı 3 Restaurant'ta bir etkinlik düzenlendi. Bu yıl 6'ıncısı düzenlenen etkinliğe yaşları 60 ila 90 arasında değişen ve 1923'teki mübadele sırasında Didim'e gelen ailelerin mensupları bir araya geldi. Etkinliğe, Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin, dedeleri mübadele ile Didim'e gelenler arasında yer alan CHP'li Didim eski Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Naşit Oskay ve mübadele ile ilçeye gelenlerin çocukları ve torunları da katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin, 1924 yılında Lozan Barış Antlaşması gereğince Yoran'a yapılan mübadelenin 92'inci yılında atalarını saygı ile anmak için toplandıklarını söyledi. 92 yıl önce Rumeli'den gelen büyüklerinin o dönemde zor şartlar altında yaşamlarını devam ettirdiklerini ifade eden Bilgin, "Yoran, Didim oluncaya kadar ne acılar yaşandı. Birlik ve beraberlik içerisinde yıllarca yaşayarak bugünlere geldik. Bir zamanlar köy iken, şimdilerde ilçe olduk ve eski özlemler hatıralarımızda kaldı. Bugün burada rahat yaşayabiliyorsak, bunu emeği geçen büyüklerimize borçluyuz. Bizler mübadil torunları olarak onları saygıyla anıyor, ruhları şad olsun diyoruz" dedi.
"KENT ARŞİVİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"
Gecede konuşan Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Naşit Oskay, Didim Belediyesi olarak Didim'in kent arşivini oluşturarak, 100 yıllık geçmişten bugüne ellerindeki siyah-beyaz anı karelerinin kitabını yapmak istediklerini söyledi. Bunu Yoranlı ailelere dağıtmak istediklerini belirten Oskay, böylece ailelerin geçmişten bugüne tüm büyüklerini de yaşatabileceklerini bildirdi.
Didim'in en yaşlılarından olan 88 yaşındaki İbrahim Kulakçı da yaptığı konuşmasında geçmişten anılarını paylaşarak, geceye katılanların gönüllerini fethetti. Kendisinin Didim'de doğduğunu ifade eden Kulakçı, büyüklerinin 1924 yılında Selanik'ten geldiğini söyledi.
Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından 80 yaşının üstündeki Yoranlılar'a kırmızı karanfil ve hediyelerin verildiği gece, çalan birbirinden güzel şarkılar eşliğinde dans edilip, eğlenilmesiyle sona erdi.
Ediz VERDİOĞLU / DİDİM (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!