Didim'daki tarihi okul restore edilecek

Güncelleme Tarihi:

Didimdaki tarihi okul restore edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 14:14

Didim'daki tarihi okul restore edilecek

Haberin Devamı

AYDIN'ın Didim İlçesi'nin ilk yerleşim bölgesi Eskiköy'de geçen yıl boşaltılan 87 yıllık Cumhuriyet İlkokulu'nun binası, koruma altına alınıyor. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararına göre, restore edilecek okul, Halk Eğitim Merkezi'ne tahsis edilecek.
Sahip çıkılmayınca alkol, tiner ve uyuşturucu bağımlılarının yuvası haline gelen Didim'deki tarihi bir bina için yetkililer harekete geçti. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 1. Derece SİT Alanı içerisinde olan tarihi binayla ilgili çalışma başlattı. Bina, Koruma Kurulu'ndan gelecek onaya göre restore edilecek. Tarihi dokuya sahip bina, Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü'ne tahsis edilerek kursların açılması sağlanacak.
Didim İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Turan Kaya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen yetkililerin binada incelemeler yaptığını belirterek, "Orasının tamir, onarım ve bakımı gerekiyor. Yapıldıktan sonra burayı Halk Eğitim Merkezi'ne tahsis edeceğiz ve kurslar açılacak. Ayrıca turistik bir bölge olmasından dolayı kadınların el işleriyle hem turizmi canlandırmak hem de yaptıkları ürünleri sergileyip gelir elde etmeleri sağlamak istiyoruz" dedi.
Binanın madde bağımlıların yuvası haline geldiği yönünde basında haberlerin çıktığını belirten Didim Kaymakamı İskender Yönden ise "Yapılan haberden ötürü sonuç alıyoruz, teşekkür ederiz. Burasıyla ilgili güvenlik önlemleri de artıracağız. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 1. Derece SİT Alanı içerisinde olan bu tarihi okulla ilgili özel bir çalışma yapıyor. Koruma Kurulu'na göre uygun hale getirecek. Koruma Kurulu'ndan gelen karara göre de burası tamamen restore edilecek. Binalar değişecek, konteynerler farklılaşacak ve tarihi dokuya sahip olacak. Ardından da Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü burada kurslar açacak" dedi.
Didim Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Deniz Atabay da belediye olarak geçen sene bu okulla ilgili tekliflerinin olduğunu belirterek, "Buranın ağır hasar raporu vardı. Buranın tespitini yaptırıp onaralım istedik. Daha sonra da aynı amaçla kullanalım istedik. Çünkü turistik bir yer. Hem avlusu kullanılabilir hem de imalat yapılabilir" dedi.

Haberin Devamı

Ediz VERDİOĞLU / DİDİM (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF

Haberin Devamı

--- KUTU ---
87 YILLIK OKUL BİNASI
Didim'in Hisar Mahallesi'nde tarihi Apollon Tapınağı'nın karşısında bulunan Cumhuriyet İlkokulu binası, mübadele yıllarında eski bir Rum eviyken, bu bölgede eğitim ihtiyacının ortaya çıkmasıyla 1928'de 3 sınıflı okul olarak faaliyete geçirildi. 1945 yılında çıkan yangın sonunda kullanılamaz hale gelen tarihi okul binası, köy halkının katkılarıyla onarım görerek yeniden hizmete devam etti. Yerleşik nüfusun sürekli artması ve mevcut binanın çok eski olması nedeniyle 1986 yılında belediye, koruma derneği, okul aile birliği, halk ve esnafın katkılarıyla tadilata alınan üç derslikli binanın dayanıklılığının artırılması amacıyla ahşap taban ile çatı kaldırılarak kolon ve kirişlerle desteklendi. 1.Derece SİT Alanı korumasında olduğu için fiziki yapısına dokunulamayan tarihi okuldaki üç derslik, ikili öğretimde ihtiyaca cevap veremez hale gelince 1996 yılında belediye, koruma derneği, okul aile birliği ve halkın katkılarıyla üç derslikli prefabrik bina yapıldı. İlçede bugüne kadar binlerce öğrenci mezun eden, belediye başkanları, meclis üyeleri, öğretmen, avukat, mimar, mühendis ve doktorların yetiştiği 87 yıllık tarihi okuldaki öğrenciler, geçen yıl Efeler Mahallesi'nde yeni yapılan ve adı yine Cumhuriyet İlkokulu olan yeni binada eğitim öğretime başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!