Dicle EDAŞ’tan Dünya Tasarruf Günü’nde Anlamlı Çağrı

Güncelleme Tarihi:

Dicle EDAŞ’tan Dünya Tasarruf Günü’nde Anlamlı Çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 10:14

ÖZELLEŞME İLE BİRLİKTE YAKLAŞIK 2,5 YILDAN BU YANA DİYARBAKIR, ŞANLIURFA, MARDİN, BATMAN, SİİRT VE ŞIRNAK İLLERİNİN ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİ OLAN DİCLE ELEKTRİK, 31 EKİM DÜNYA TASARRUF GÜNÜ NEDENİYLE, ELEKTRİK ENERJİSİNİ DAHA VERİMLİ KULLANMA ÇAĞRISI YAPTI. DİCLE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. (DEDAŞ) TARAFINDAN YAPILAN ÇAĞRIDA, ELEKTRİĞİN TASARRUFLU KULLANILMASI İSTENİRKEN, “GELECEĞİMİZİ İSRAF ETMEYELİM” DENİLDİ.

Özelleşme ile birlikte yaklaşık 2,5 yıldan bu yana Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin elektrik dağıtım şirketi olan Dicle Elektrik, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle, elektrik enerjisini daha verimli kullanma çağrısı yaptı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından yapılan çağrıda, elektriğin tasarruflu kullanılması istenirken, “Geleceğimizi israf etmeyelim” denildi.
Dicle Elektrik sözcüsü M. Gökay Üstün, 1924 yılından bu yana tüm dünyada 31 Ekim’in Dünya Tasarruf Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, birçok alanda olduğu gibi Türkiye’nin enerjide de dışa bağımlı olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle ülke insanı için enerjinin verimli kullanılmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Üstün, Türkiye’de elektrik üretiminin yarısından fazlasının ithal kaynaklarla yapıldığını söyledi. İthal kaynağa dayalı elektrik üretim payının yüzde 55 dolayında olduğunu ifade eden Üstün, “Neredeyse ithal bağımlısı olduğumuz bir kaynak, israf edilerek tüketiliyor. İsrafın ve kaçak elektriğin, Türkiye’nin cari açığına etkisi yaklaşık 701 milyon dolardır”’ dedi.
“TÜKETİM 2,2 KAT DAHA FAZLA”
Elektrik dağıtım hizmeti verdikleri 6 ildeki kayıt dışı kullanıma da dikkat çeken Üstün, sadece bu illerdeki elektrik israfının yılda 8 milyar kWh, bunun da parasal değerinin ise 2.7 milyar lira olduğunu açıkladı.
Söz konusu illerdeki elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasının 2.2 katı olduğuna da dikkat çeken Üstün, “Türkiye geneli abone başı aylık ortalama tüketim 556 kWh iken, söz konusu 6 ildeki tüketim miktarı ortalaması 1.234 kWh’ye çıkmaktadır. Bu oran yazın tarımsal sulama, kışın da elektrikle ısınma nedeniyle en üst düzeylere ulaşmaktadır. Öyle ki sadece 6 ilde israf edilen elektrik enerjisinin miktarı, Karakaya ve Keban barajlarının bir yıllık üretiminden dahi fazladır” diye konuştu.
“GELECEĞİMİZİ İSRAF ETMEYELİM”
Üstün, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle Dicle Elektrik adına elektrik müşterileri başta olmak üzere halka yaptığı çağrıda ise, şunları kaydetti:
“Bölgenin enerji şirketi olarak, müşterilerimize kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi vermek için çabalıyoruz. Bütün müşterilerimizden de kendilerini, çocuklarını, komşularını ve elektriğe bağımlı olarak yaşayan hastaları düşünerek, ortak kullanım ürünü olan elektriği verimli kullanmalarını istiyoruz. Bu yönde gösterdiğimiz çabalara, tüm müşterilerimizin de bu şekilde katkı sunmalarını bekliyoruz. Dicle Elektrik olarak; ‘Bütün değerlerimiz ve zenginliklerimiz gibi enerjimizi de tasarruflu ve verimli kullanalım. Geleceğimi israf etmeyelim’ diyoruz. Unutmayalım ki elektrik enerjisinde dışa bağımlıyız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!