Devrim, 4 dalda 10. dünya rekoruna ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Devrim, 4 dalda 10. dünya rekoruna ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 11:11

Serbest dalışın iki kategorisinde üst üste iki günde iki dünya rekoruna imza atan milli sporcu Devrim Cenk Ulusoy, “Yıl içinde farklı branşlarda yine dünya rekoru denemelerim olacak” dedi.

Antalya'nın Kaş ilçesinde bu hafta art arda iki gün, iki ayrı branşta dünya rekorları kıran ve ikinci rekorunu salı günü hayatını kaybeden Türk Halk Müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu Neşet Ertaş'a ithaf eden Devrim Cenk Ulusoy, 10. dünya rekoruna ulaştı.

Önce “paletsiz ip destekli serbest dalış” dünya rekorunu 1 metre geliştirerek 81 metre derinliğe dalan, ertesi gün de “değişken ağırlıklı serbest dalış” branşında dünyadaki ilk rekorun sahibi olan Ulusoy, spor kariyerini ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

Kale Grubu markaları Çanakkale Seramik, Kale Bodur ve Kale sponsorluğunda, yaşadığı il olan Çanakkale'de antrenmanlarını sürdüren Devrim Cenk Ulusoy, serbest dalışta 20'nin üzerinde Türkiye, 10 da dünya rekoru bulunduğunu söyledi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü üyesi de olan milli dalgıç, sualtı sporlarında 6 branşta dalış yaptığını, bu branşların 4'ünde dünya rekorlarının bulunduğu belirtti.

Yıl içinde farklı branşlarda dünya rekoru denemelerinin olacağını dile getiren Ulusoy, “Türkiye'nin adını tüm dünyaya duyurmak için elimden geleni yapacağım” dedi.

Paletsiz ip destekli serbest dalışta bir yıl önce de 80 metreyle dünya rekoru kıran Ulusoy, bir yıl sonra yeniden gelen rekor başarısı için, “Yılda bir rekor çok az. Önümüzdeki yıllarda 3-4 ayda bir rekor kırmayı amaçlıyorum ki dalış gündemi hareketlensin” diye konuştu.

Devrim Cenk Ulusoy, bu spora tesadüfen başlamadan önce denizden korktuğunu, ancak girdiği ilk yarışmada Türkiye rekoru kırdığını söyledi. Derin dalış için kan değerlerinin ve ciğer kapasitesinin yaşına göre çok yüksek olduğuna ve bunun avantaj sağladığına dikkati çeken sporcu, “Herkesin 'Dur' dediği noktada ben devam ediyorum. Ancak 1,5 haftadır rekorlar da dahil, vücudumu dinlendirmeden üst seviyede dalış yapıyorum, o da beni yordu açıkçası” dedi.

DEVRİM CENK ULUSOY'DAN BÜYÜK BAŞARI -FOTO GALERİ

“Dalarken bir şey düşünmüyorum”

Derin dalış yaparken sadece bu işe odaklandığını belirten milli dalgıç, “Suyun berraklığı ve dinginliğine kapılarak derine iniyorum. Dalarken bir şey düşünmüyorum. Fakat aşağıdan mandalı aldığımda çok mutlu oluyorum. Benim için aşağıya iniş zor. İnerken önemli olan, iç ve dış basıncı dengelemek için kulakları belli aralıklarla eşitlemek. O aralıkları kaçırdığınızda, nasıl bir duvarı geçemiyorsanız, suyun altında da o metreyi geçemezsiniz ve geri dönmek zorunda kalırsınız. Aksi halde kulak zarınız yırtılır ve ölümcül bir tehlike ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Ulusoy, Türkiye'nin her denizinde dalmadığını, ağırlıklı olarak Kaş'ı tercih ettiğini dile getirdi. İleriki projeleri arasında, Türkiye'nin değişik bölgelerinde değişik aktiviteler olacağını söyleyen milli sporcu, “Oradaki insanlara ulaşıp bu sporu sevdirme düşüncem var” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'nda dört yıldır birinci sınıf öğrencisi olduğunu belirten rekortmen sporcu, “Günde yaklaşık 8 saat antrenman yapıyorum, o nedenle okul hayatımı devam ettiremiyorum” diye konuştu.

“200 metreyi amaçlıyorum”

Devrim Cenk Ulusoy, makineyle dalıp, balonla çıkılan “No Limit (Limit Yok)” dalında 200 metreye dalmak isteğini dile getirdi. Bunun, ciddi bir derece olduğunu, bunun da ciddi sponsorluklar gerektirdiğini vurgulayan milli dalgıç, “Bu derinliğe inmeye kimse cesaret etmez, ancak ben bu cesareti gösterecek insanlardanım. Ciğerlerimin kapasitesini ölçen doktorlarım, 270 metreye kadar dalabileceğimi söyledi. Yeter ki 200 metre için destek göreyim. Eğer sponsorum bu konuda bana inanırsa ben de bir sene bu amaç için çalışır ve sene sonunda da muhakkak ki o derinliği görürüm” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!