Devletin zirvesinde Twitter polemiği

Güncelleme Tarihi:

Devletin zirvesinde Twitter polemiği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 13:37

Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'den Twitter'a erişim yasağını kaldırmasının yankıları sürüyor. Anayasa Mahkemesi, Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümet arasındaki polemik devam ediyor.

Haberin Devamı

Erdoğan, pazar günü gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile biraraya geldi. O toplantıya katılan gazeteciler de bugün köşelerinde Erdoğan'ın anlattıklarını yazdı.

Bu toplantıda Başbakan'ın önce yerel seçim değerlendirmesi yaptığı, Twitter yasağının ana gündem maddelerinden biri olduğu görülüyor. Başbakan, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını da ''Anayasa Mahkemesi'nde de paralel yapı mı var'' sözleriyle eleştirdi. Köşe yazarlarının yazılarına göre Başbakan Twitter yasağı ile ilgili şunları söyledi:

TWITTER'IN YASAKLANMASI
"Twitter konusunda maalesef kendi arkadaşlarımla bile aynı çizgide olamadık. 'Özgürlük' diyorlar. Değil, ticaret. Çünkü hepsi ticari şirket, hepsi ürünlerini pazarlıyorlar" diyen Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'ın erişim engelini kaldıran kararı için eleştirileri de şöyle:

Haberin Devamı

"ANAYASA MAHKEMESİ'NDE DE Mİ PARALEL YAPI VAR"
"Anayasa Mahkemesi verdiği kararla yasaları ters-yüz etti. İnsan 'Anayasa Mahkemesi'nde de mi Paralel Yapı var' diye düşünüyor. ABD de onların avukatlığına soyundu. Twitter, Facebook, YouTube... Bunların hepsi ayrıca vergi hırsızı. Ama peşlerini bırakmayacağız. Hepsinin Türkiye'de vergi ödemeleri gerekiyor."

ARINÇ DA ELEŞTİRDİ
Hükümet kanadından bir diğer eleştiri de Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan geldi. Arınç dün düzenlenen bakanlar kurulu toplantısının ardından şu açıklamaları yaptı:

"AYM burada durumdan vazife çıkarmış. Eskiden durumdan vazifeyi başka kurumlar çıkarıyordu. Artık onlar durumdan vazife çıkarmıyor genelde. Kendi konumlarını vazife ettiler. Toplam twitter şirketi aleyhinde tam 27 tane mahkeme kararı var. Bu 27 karardan 4’ünü uyguladılar diğerlerini de uygulama aşamasındaydılar ama AYM’nin kararı imdadına yetişti."

"AYM böyle bir karar almakla kendi Türk yargısını geçersiz sayacak bir sonuca ulaştı. Twitter isimli şirkete Türk mahkemelerinin kararlarını uygulamayabilirsiniz şeklinde bir güvence vermiş oldu."

AYM BAŞKANI KARARI SAVUNDU
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin Twitter konusundaki kararıyla ilgili tepkilere ilişkin, "Biz ifade özgürlüğünün şok edici, rahatsız edici ve bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz. Bunları normal karşılarız. Mahkeme bir karar vermiştir ve bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kılıç, Askeri Yargıtay'ın 100'üncü kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen "Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu"nun açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin Twitter ile ilgili kararı için "Karara saygı duymuyorum" dediğinin anımsatılması ve bu konudaki değerlendirmesi sorulan Kılıç, yargı kuruluşlarının bu tür açıklamalar konusunda değerlendirme yapmadığını söyledi.

ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ
Yargı kararlarının sonuçlarının insanları olumlu ve olumsuz yönde etkilediğini, olumlu etkilenenlerin yargıyı ve kararları alkışladığını, olumsuz etkilenenlerin ise yargı kararlarını eleştirdiğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Biz bunları anlayışla karşılıyoruz. Biz ifade özgürlüğünün şok edici, rahatsız edici ve bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz. Bunları normal karşılarız. Mahkeme bir karar vermiştir ve bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz. Bu konuda çok fazla değerlendirilmesi gereken bir durum yok."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!