Devletin ana gündemi ‘Suriye Krizi’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hasta yatağında verdiği resmin üç mesajı var.

Haberin Devamı

Birincisi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hasta yatağında Suriye dosyasını çalışıyor olması devletin zirvesinin bu meseleye verdiği önemi gösteriyor.

MGK öncesi Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanıyla baş başa yaptığı görüşmeden bir gün sonra MGK toplantısının da ana gündemi Suriye ve bu meselenin yarattığı yüksek maliyet vardı.

Abdullah Bey’in elindeki dosya MİT tarafından hizmete özel olarak hazırlandı.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’na sunuldu.

Geçmişte askerler tarafından hazırlanan bu tür dosyalar artık MİT tarafından hazırlanıyor.

Askerlerin hazırladığı dosyalarda konular daha çok güvenlik boyutuyla ele alınırken yeni dönemde resmi tezlerin dışında sorunu daha analitik biçimde ele alan derinlikli bir perspektif var.

Haberin Devamı

Resim aynı zamanda devletin zirvesinin Hakan Fidan’a ne derece güvendiğinin de ispatı.

Son dönemde yükselen PKK terörünün arkasındaki irade olarak görülen Esad rejimi konusunda OHAL ilan edilerek konu bütün ayrıntılarıyla masaya yatırılıyor.

Ankara, Suriye meselesinin metamorfoz geçirerek Kürt meselesine dönüşmesinden rahatsız ve tüm seçenekleri masaya yatırarak sorunu yönetilebilir noktaya çekmek istiyor.

Fotoğrafın verdiği ikinci mesaj ise, Gaziantep saldırısıyla başlayan yeni terör dalgasının devletin tedbirleri yoğunlaştırmasına neden olduğu.

Arap Baharının kimyasını bozduğu PKK, Silvan’dan bu yana saldırılarına ara vermeden devam ederken, güvenlik bürokrasisi konuyu yakından izliyor.

Ankara, yükselen PKK şiddetinin arkasında Suriye yönetimini görüyor ve rejim değişikliği olmadan bu türden saldırılarının devam edeceği öngörülüyor.

Bu bağlamda PKK saldırılarını durdurmanın dolaylı yolunun Suriye’de yönetim değişikliğinden geçtiğini düşünüyor.

Fotoğrafın üçüncü mesajında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kişisel bir mesajı var.
Hastalığı nedeniyle 30 Ağustos resepsiyonunu iptal etmek durumunda kalan ve törenlere katılamayan Cumhurbaşkanı, ‘törenlere katılmadım ama hasta yatağımda devletin işlerini takip ediyorum’ mesajı veriyor.

Haberin Devamı

Devletin ana gündemi ‘Suriye Krizi’ GÜL’ÜN ELİNDEKİ DOSYADA NELER VAR

 

Yazarın Tüm Yazıları