Devlet zor durumda kalırsa koalisyona gireriz

Güncelleme Tarihi:

Devlet zor durumda kalırsa koalisyona gireriz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 09:48

Hollanda’da, yeni hükümetin kurulmasında koalisyon ihtimallerini araştırma görevini alan Herman Tjeenk Willink, İşçi Partisi (PVDA) lideri Lodewijk Asscher ile yaptığı görüşmeden de eli boş döndü.

Haberin Devamı

WILLINK, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) partilerinin yanına dördüncü parti olarak İşçi Partisi (PVDA) lideri Lodewijk Asscher ile yaptığı görüşmede istediği cevabı alamadı. Asscher, Willink ile yaptığı görüşmede üç sebepten dolayı koalisyonda bulunmak istemediğini söyledi.
İlk olarak PVDA’nın elde ettiği seçim sonuçlarını sebep gösteren Asscher, “Daha önceki seçimlere göre büyük bir kayıp yaşadık. Bizim durumumuza göre az da olsa kayıp yaşamış VVD ile aynı koalisyonda bulunmamız demokratik açıdan doğru olmaz” dedi.

KOALİSYON ÇEKİCİ GELMİYOR

Ülkedeki bazı sıkıntılardan dolayı koalisyonda sol partilerin etkisi olması gerektiğini savunan Asscher, “PVDA böyle bir koalisyonda bulunduğu takdirde 71 sağ eksenli partiye karşı sadece dokuz kişi ile sol kesimi temsil edebilir. Onun için dördüncü parti olarak koalisyonda bulunmak hiç çekici gelmiyor. Ancak devlet zor bir durumda kalırsa o zaman PVDA olarak devleti kurtarmak için böyle bir koalisyona evet diyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

GERİYE TEK SEÇENEK KALDI

Yeşil Sol (GL) ve Sosyalist Parti’nin (SP) yanı sıra PVDA’da koalisyona yaklaşmadığı için çoğunluk hükümetinin kurulması için VVD, CDA ve D66’nın yanına dördüncü parti olarak tek bir seçenek Hıristiyan Birlik Partisi (CU) kaldı.
Ülkedeki hiçbir siyasi parti, mecliste 20 milletvekilliği elde ederek ikinci büyük siyasi parti olan Geert Wilders’in liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ile koalisyon kurmak istemiyor.

Devlet zor durumda kalırsa koalisyona gireriz

Koalisyon ihtimallerini araştırmakla görevlendirilen Herman Tjeenk Willink, VVD, CDA, D66 ve PvdA’nın siyasi liderleriyle görüşmeye bisikletiyle gitti. Willink bir sonuç alamadığı görüşmeden çıktıktan sonra Lahey’deki The Binnenhof’tan yine bisikletiyle ayrıldı.

BAKMADAN GEÇME!