Devlet kontrolünde yumurta hırsızlığı

Güncelleme Tarihi:

Devlet kontrolünde yumurta hırsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rika kıyılarına yumurta bırakan deniz kaplumbağalarının soyunun tükenmesini önlemek amacıyla sınırlı dozda yumurta hırsızlığı serbest bırakıldı. Yerel bir kooperatifin 300 üyesi, üç gün içinde toplayabildiği kadar yumurta toplama hakkına sahip.

Pasifik'te yaşayan deniz kaplumbağaları her yıl ağustos ve aralık ayları arasında Kosta Rika kıyılarına milyonlarca yumurta bırakıyor. Sezon boyunca haftada birkaç kez kıyıya çıkan kamlumbağaların bıraktığı yumurtalar yoksul halk tarafından kamyonlarla toplanıp götürülüyor. Geride kalan yumurtalardan çıkan yavrular ise daha denize ulaşamadan, yetişkin kaplumbağaların ağırlığı altında ezilip can veriyor. Geçim kaynakları çok sınırlı olan halk, yumurtaları zengin sofralarını süslemek üzere satıyor.

AVLAMAK YASAK

Hayvanların soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için avlanmaları yasak, ancak yumurta toplamak ise yasal. Bu yasal işlemin hayvanların soyunu tehlikeye soktuğunu farkeden yetkililer yeni bir uygulama başlattılar. Buna göre yerel bir kooperatif yumurtaları toplamakla görevlendirildi. Kooperatifin 300 üyesi, kaplumbağaların yumurta bıraktığı her seferden sonra iş başı yapıyor ve üç gün içinde toplayabildikleri kadar yumurta topluyorlar. Böylece toplanan yumurta sayısı eski günlere göre azalmış oluyor. Kosta Rika doğal hayatı koruma yetkilileri, ‘‘Köylüler yumurtaları toplamasa, bu sefer de yumurtalar kaplumbağaların altında ezilip yok olacak. Bu nedenle en doğrusu yapıyoruz’’ diyorlar.

Yumurta bırakma mevsiminin sonlarına yaklaştığımız şu günlerde kooperatif görevlileri harıl harıl yumurta toplamakla meşguller.

Başkent San Jose'nin batısındaki Ostional doğal parkında her yıl yaklaşık 200 bin deniz kaplumbağasının ulaştığı ve milyonlarca yumurta bıraktıkları belirtiliyor. Bu yumurtaların ancak yüzde 8'inin olgunlaşma şansına sahip bulunuyor. Yumurtalardan çıkan yavruların pek azı denize ulaşabiliyor; Karaib Koruma Derneği'nin verdiği bilgiye göre kaçak avcılar da her yıl en az 8 bin kaplumbağayı katlediyor. Bunların her biri en az 45 dolardan satılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!