Devlet erkanına mobil uygulama

Güncelleme Tarihi:

Devlet erkanına mobil uygulama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 11:58

Devlet desteğiyle 3 yıl önce kurulan Kahramanmaraş merkezli bir yazılım firması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve tüm kabine üyeleri için akıllı telefon ve tabletlerde kullanılabilen mobil uygulaması geliştirdi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta mobil teknolojileri üzerine yazılım ve projeler geliştiren Kobit Bilişim, devlet erkanı için mobil uygulama geliştirdi. Bir yıllık araştırma-geliştirme çalışmalarında hedefe ulaşan Şeref Koca yönetimindeki 10 bilişim uzmanı; Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve kabine üyeleri adına 44 dilde yayın gerçekleştiren mobil uygulama yapmayı başardı. Kullanıcılar örneğin Başbakan Erdoğan'ı telefonlarından takip etmek istediklerinde uygulama mağazasına girip Recep Tayyip Erdoğan yazması yeterli. Ardından uygulamaya girerek Başbakan Erdoğan'la ilgili haberleri kullanıcı takip edebildiği gibi, Erdoğan'la ilgili çıkmış haberleri görebiliyor veya Erdoğan canlı yayına çıktığında uygulamadan Erdoğan'ı yine canlı olarak izleyebiliyor.

Mobil uygulamaların Obama ve Merkel gibi liderler tarafından kullanıldığını ifade eden firma yöneticisi Şeref Koca, Türk liderler için de bu uygulamayı geliştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Koca, “Mobil teknolojiler üzerine yazılım ve proje geliştiren bir firmayız. Bu alanda araştırmalar yaparken bir konu dikkatimizi çekti. Birçok dünya liderinin mesela Obama ve Merkel gibi liderler ile Amerika’da birçok kongre üyesinin mobil uygulaması olduğunu fark ettik. Bunun üzerine biz de Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan için mobil uygulaması geliştirmeye karar verdik. Bu uygulamaları geliştirirken alanı biraz daha genişlettik. Bunu bütün bakanlarımıza da yaptık. Bu proje kapsamında bir yıl önce Ar-Ge çalışmalarına başlamıştık. Devam eden süreçte bugün itibarıyla Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, kabinedeki tüm bakanlarımıza mobil uygulama geliştirerek bunları Apple Store ve Android Market'e attık. Orada şu anda yayındalar” dedi.

Program sayesinde liderlerin halka daha rahat ulaşabileceklerini dile getiren Koca, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların, duyuruların anlık olarak tek merkezden milyonlara ulaştırılabildiğini ifade etti. Koca, "Bu mobil uygulama ile fotoğraf ve video paylaşılabilir. Yazılan makaleler paylaşılabilir. Hatta Başbakanımız canlı yayındayken canlı yayının görüntüsü, bu mobil uygulama ile anlık olarak indirilebilir. Yine sosyal paylaşım siteleri, Facebook, Twitter, Instagram gibi yerlerde yapılan paylaşımlar, orada yapıldığı anda bu uygulamayla online olarak senkronize edilip yayınlanabilir. Aynı zamanda uygulama arka tarafta bir yönetici paneliyle yönetilmektedir. Tamamen dinamik bir yapıya sahiptir. Haberler ve galeri kısımları var. Haberler eklendiğinde anlık olarak cep telefonlarının ekranına o haberle ilgili bilgi gelerek kullanıcılar uyarılabilir” diye konuştu.

44 DİLDE YAYIN

Geliştirdikleri uygulamanın 44 dilde yayın yapabildiğini kaydeden Koca, ilk etapta 15 bin kişinin Başbakan Erdoğan için hazırlanan uygulamayı indirdiğini dile getirdi. Dil konusunda Microsoft’la da iş birliğine gittiklerini belirten Koca, sözlerini şöyle tamamladı:
“Biz önceleri bunu İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillere çevirmeye karar verdik. Malumunuz teknoloji bütün dünyada anlık olarak kullanılabiliyor. Biz de devam eden süreçte Microsoft’la bir iş birliğine giderek onların altyapısını kullanarak 44 dile şu an çeviri yapabiliyoruz. Örneğin Arabistan’da yaşayan bir kişi bu uygulamayı indirdiğinde kendi dilini seçerek oradan bütün uygulamayı Arapça olarak kullanabilir. Oradaki haberlerin Arapça karşılıklarına bakabilir. Hatta Japoncaya, İtalyancaya, yani dediğim gibi dünyada kabul görmüş 44 dile çeviri yapabiliyoruz. Şu an Başbakanımızın uygulamasını yayınlamaya başladığımız tarihten bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişi tarafından indirilmiş. Birçok kişiden yorum almış. Bunların uygulaması arka taraftan da tutulabiliyor. Hangi ülkeden kaç kişi indirdi, indirenlerin bilgileri, birtakım verileri istatistik olarak sunulabiliyor.”

Koca, Suriyeli bir bilgisayar mühendisinin de arasında yer aldığı ekibiyle araştırma-geliştirme çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"HÜKÜMET HANGİ PARTİ OLSA İLK ONLARLA BAŞLARDIK"

Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Koca, projenin maliyetinin yaklaşık 20 bin dolar olduğunu ve ilk etapta makamları düşünerek Başbakan Erdoğan ile yola çıktıklarını, sonra gelen talep doğrultusunda diğer devlet erkanına doğru uygulamayı geliştirdiklerini söyledi. CHP veya diğer partilen gelen talepler söz konusu olduğunda bu partiler için de uygulama geliştirebileceklerini kaydeden Koca, bu konuda parti ayrımı yapmadıklarını kaydetti.

UYGULAMA NASIL İNDİRİLİYOR


Başbakan Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlar için ayrı ayrı uygulama geliştirilmiş durumda. Örneğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün uygulamasını indirmek istediğinizde uygulama mağazasına girip Abdullah Gül yazmanız yeterli. Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor. Yaklaşık 1 ay önce yayınlanan Tayyip Erdoğan uygulaması 17 bin kez indiriliken, iki gün önce yayınlanan Abdullah Gül uygulamasında bu rakam henüz 400 seviyelerinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!