Devlerin Türkiye ilgisi

Güncelleme Tarihi:

Devlerin Türkiye ilgisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 00:41

2014 yılından bu yana ilk kez ABD’ye gidecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye heyetinin ekonomi programlarına dünya devi şirketlerin CEO’ları yoğun ilgi gösterdi. Erdoğan 25 dünya devi şirketin CEO’suyla yuvarlak masa etrafında bir araya gelecek ve ardından 300 kişilik gala yemeğinde Amerikalı iş adamlarına Türkiye’ye yatırım çağrısı yapacak.

Haberin Devamı

NÜKLEER Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk heyetinin Andrew Mellon Oditoryumu’nda gerçekleşecek ekonomi içerikli programlarına Amerikan iş dünyası temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Erdoğan’ın programının netleşmesinin ardından planlanan 30 Mart’taki (yarın) yuvarlak masa toplantısı ve gala yemeğine dünya çapındaki şirketlerin CEO’ları, 2-3 hafta gibi kısa bir süre önce davet almalarına rağmen en üst düzeyde katılım sağlayacak olmaları dikkat çekici. Hatta yuvarlak masa toplantısı için ilk etapta belirlenen davetli sayısı yoğun ilgi üzerine 15’ten 25’e çıkarıldı. Erdoğan’ın başkanlık edeceği yuvarlak masa toplantısına Fortune100 şirketlerinin 25’inin başkan veya CEO’su katılıyor.

Haberin Devamı

PROGRAMLARI ALT-ÜST

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) işbirliğinde, yuvarlak masa toplantısının ardından gerçekleşecek 300 kişilik gala yemeğine ABD’nin önde gelen işadamlarının yanı sıra, Türkiye’den de iş dünyası temsilcileri katılıyor. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ABD’deki programlarımıza hem Türk hem de ABD’li iş dünyası temsilcilerinden yoğun ilgi gördük. Davet ettiğimiz ABD’li işadamları gerçekten çok büyük şirketlerin başındaki insanlar. Programlarını 6 ay belki bir yıl öncesinden netleştirilen kişiler. Ama buna rağmen çok kısa süre içinde davet gittiği halde katılım başvurusu çok yoğun oldu. Bazılarının bizim davetimize katılmak için programlarını alt üst ettiklerini biliyoruz. Hatta araya girip kendisini davet ettirenler bile oldu. Katılımcı sayısını artırmak zorunda kaldık” dedi.

TÜRKİYE’YE YATIRIM ÇAĞRISI

TYDTA Başkanı Arda Ermut da, Türkiye’nin küresel düzeyde bir yatırım üssü olarak konumunu her geçen gün daha da sağlamlaştırdığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ülkemize kazandırmayı amaçladığımız yüksek katma değerli ve teknoloji transferi içeren uluslararası yatırımlar açısından bakıldığında ABD, Ajansımız faaliyetleri açısından çok önemli bir yere sahip. Türkiye’nin uluslararası yatırımlara ve yatırım ortamının iyileştirilmesine verdiği önemin yatırımcılar nezdinde en üst düzeyde dile getirilmesi açısından Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD’li firmaların yöneticileri ile bir araya geleceği bu toplantılar büyük önem taşıyor. Bu toplantıya katılım için ABD’li firmalardan gelen yoğun ilginin de, ülkemizin yatırım ortamı açısından siyasi istikrar ve etkin liderliğin taşıdığı öneme binaen, yatırımcıların Cumhurbaşkanımızla bizzat görüşmek istemelerinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Ajansımız bu ziyaret kapsamında, yuvarlak masa toplantısına ek olarak, Cumhurbaşkanımızın yatırımcıları kabul edeceği bire bir toplantılar da organize ediyor olacak.”

Haberin Devamı

TÜRK İŞ DÜNYASI DA KATILIYOR

GALA yemeğine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Ekim Alptekin, TYDTA Başkanı Arda Ermut gibi kurum başkanlarının yanı sıra Ferit Şahenk, Mehmet Ali Yalçındağ, Rona Yırcalı, Ahmet Zorlu, Ali Kibar, Ali Sabancı, Adnan Çebi, Cemal Kalyoncu ve Fuat Tosyalı gibi isimler de katılıyor.

1000’DEN FAZLA ABD’Lİ ŞİRKET

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, enerji, uçak sanayi, savunma ve sağlık alanlarındaki projeler başta olmak üzere Türkiye’de 50 milyar dolarlık ABD yatırımının olduğunu belirterek, tüm bu yatırımlarla 60 binden fazla kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Türkiye-ABD gündemindeki en kritik konuların başında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) geldiğini ifade eden Vardan, “AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içerisinde bulunan Türkiye, ABD ve AB arasında müzakereleri hızla ilerleyen TTIP sürecinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi. Türkiye’nin bu süreçte müzakere masasında bulunması çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA FİLM STÜDYOLARI TANITILACAK 

ANTALYA Belediye Başkanı Menderes Türel de Washington’da ABD’li yatırımcılarla bir araya gelecek. Antalya Film Stüdyolarını tanıtmak üzere ABD’ye giden Türel, önde gelen yapımcı şirketlere Antalya’daki film stüdyolarını ve eğlence merkezini tanıtacak. Türel’in hedefi 5 bin dönümlük arazi üzerine kurulan projeye dev yapımcı şirketlerin ilgisini sağlamak. Böylece Antalya’nın  Avrupa ve Ortadoğu’nun merkezi haline getirilmesine katkı sağlanacak. 

GALA NATO’NUN KURULDUĞU BİNADA

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşecek 25 kişilik yuvarlak masa toplantısı ve 300 kişilik gala yemeği Washington’un en prestijli mekanlarından biri olarak gösterilen Andrew Mellon Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Mimari özellikleriyle dikkat çeken Andrew Mellon Oditoryumu, NATO’nun kuruluş anlaşmasına da tanıklık etmiş tarihi bir mekan. 1935 yılından bu yana önemli etkinliklere ev sahipliği yapan mekanda 1949 yılında NATO’nun kuruluş anlaşması imzalanmıştı.

Haberin Devamı

BUGÜNE KADARKİ EN ÜST DÜZEYLİ TOPLANTI

TÜRKİYE-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin ise, Türkiye ile ABD arasındaki köklü siyasi ilişkilerin ekonomik boyutunun da güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Son 8 yılda Türkiye’den ABD’ye yapılan yatırımın son 80 yıldaki yatırımı aşmış olması bu potansiyeli gerçekleştirmeye başladığımızın işareti. Birbirimize ortak oluyoruz. 30 Mart CEO toplantısına dünyanın en güçlü CEO’larının katılıyor olması da bunun en güçlü kanıtıdır. Ayrıca yuvarlak masa toplantısı ve gala yemeği, ABD’de bugüne kadar gerçekleştirilen en üst düzey iş dünyası katılımlı etkinlik olacak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!