Devler Ar-Ge’de cüce kaldı!

Güncelleme Tarihi:

Devler Ar-Ge’de cüce kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 21:16

Sanayi, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, ISO 500 listesinde yer alan şirketlerin satışlarını yüzde 8.8, kârlarını yüzde 9.4 artırırken Ar-Ge’ye yaptıkları harcamaları yüzde 16.3 azalttıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN en büyük 500 büyük sanayi kuruluşunun Ar-Ge harcamaları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16.3’lük düşüşle 3.4 milyar liradan 2.8 milyar liraya geriledi. Ar-Ge yapan şirket sayısı da 243’ten 239’a indi. Geçen yıl yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketinin mimarlarından Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Ar-Ge harcamalarındaki düşüşün kendileri için büyük bir şok yarattığını söyledi. Reformla Türkiye’nin 100 liralık Ar-Ge harcamasına karşılık 225 liralık devlet desteği verdiğini anımsatan sanayi devlerine Ar-Ge harcamalarını artırmaları için ne istediklerini soran Altunyaldız, “Eksik olan her neyse gidermeye hazırız” çağrısı yaptı.

500 sanayi devinin 2016 yılı verilerine ilişkin bir çalışma yapan Altunyaldız, sonuçları Hürriyet’e değerlendirdi. Bu şirketlerin geçen yıl ekonominin geneli üzerinde bir performansla yüzde 3.9 oranında büyüdüklerine dikkat çeken Altunyaldız, “Üretimden satışlarını yüzde 8.8; faaliyet karlarını yüzde 9.4; ihracatlarını yüzde 3.1 artırmış. Ancak bu unsurların hiçbiri üretimde nitelik artışını, Türkiye ekonomisinin katma değeri yüksek üretim ekonomisine hızla evrilmesini ve sanayimizin dijitalleşmesini tek başına sağlayamaz” dedi. 

Haberin Devamı

KAPIM HEP AÇIK

Sanayi devlerinden yüksek teknolojiye dönüşümde lokomotif olmalarını beklediklerini anlatan Altunyaldız, bu dönüşüme destek için geçen yıl başında Ar-Ge Üretim Reformu’nu hayata geçirdiklerini anımsattı. Altunyaldız, şöyle konuştu:

“Sanayicimize, üreticimize yaptığı 100 TL Ar-Ge ve tasarım harcaması karşılığında farklı programlar ve düzenlemeler kapsamında 225 lira destek sağlayacak bir mekanizmayı hayata geçirdik. Bu şirketlerimiz daha fazla Ar-Ge ve tasarım yapacak, daha fazla marka yaratacak, çok daha hızlı dijitalleşmeyi sağlayacak ki, Türkiye Endüstri 4.0 rüzgarıyla dönüşümü gerçekleştirebilsin, birim başına üretim ve ihracattaki değerini yukarı yönlü çekebilsin, küresel rekabet liginde arzu ettiğimiz yere gelebilsin. Devlerimizin daha fazla Ar-Ge yapmaları için eksiklikleri her neyse gidermeye hazırız, bunun için bizzat benim kapım her an hepsine açık.”

Haberin Devamı

GİDERİ AZALTMANIN YOLU AR-GE

ZİYA Altunyaldız, 500 devin borç/özkaynak ilişkisindeki sarmalın tek kurtuluş yolunun da, daha fazla Ar-Ge ve tasarım harcamasıyla üretecekleri katma değeri ve kar marjı yüksek üretim eşiğini yakalamalarından geçtiğini belirterek “Sanayicimiz karlılıklarının artması ve borçlanma ihtiyacının azalmasıyla kaynaklar içerisinde bugün yüzde 61.9 seviyesinde olan borçların payını aşağıya çekebilecek, faaliyet karlarının neredeyse yarısını oluşturan finansman giderlerini düşürebilecektir. İlk ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşlarımızdan Ar-Ge Reform Paketiyle hayata geçirdiğimiz Ar-Ge ve tasarım desteklerinden azami ölçüde yararlanmalarını bekliyoruz”  diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!