Develiler Derneğinde Yapay Zeka Semineri

Güncelleme Tarihi:

Develiler Derneğinde Yapay Zeka Semineri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 14:53

DEVELİLİLER DERNEĞİ

Develiler Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince üyelerine yönelik bilgilendirme amacıyla yapılan, aylık toplantılara devam ediliyor. Bu ayki toplantıda Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölüm Başkanı ve ERSEM Müdürü Prof. Dr. Derviş Karaboğa konuşmacı olarak katıldı.
Develiler Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Ahmet Özyalçın, dernek üyelerini, güncel ve merak edilen konularda bilgilendiklerini, her ay düzenli olarak belirlenen bir konuda yapılan toplantılara yoğun bir katılım olduğunu belirtti. Özyalçın ayrıca, Prof. Dr. Derviş Karaboğa’nın, "Yapay Zeka ne demektir? Niçin bu konularda çalışmalar yapılır? Arılar ne yapar? Bize nasıl örnek olur, Erciyes’in tasarımcı arıları hangi problemleri çözmek için kullanılır?" konularında bilgi vereceğini, Prof. Dr. Derviş Karaboğa’nın arılar üzerine yaptığı çalışmaların bilgisayar diline aktarılarak programlar yapıldığını, tüm dünya tarafından da yapılan bu çalışmalarının yakından takip edildiğini ve özellikle yapay zeka konusunda çalışmaları olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Derviş Karaboğa yaptığı sunumunda, arıların çalışma şekli konusunda uzun yıllardır araştırmalarda bulunduğunu belirterek, arıların bal yapma konusunda en kısa zamanda, en az enerjiyle, en fazla miktarda üreterek; en verimli üretimi ve en iyi tasarımı gerçekleştirdiklerini, bunu yaparken kovanda bulanan diğer arıları çeşitli metotlarla uyarıp onların da bu verime ortak olmalarından yola çıkarak arı kolonilerinin yaptığı bu çalışmaları bilgisayar yazılım diline uyarlandıklarını belirtti. Yapılan bu çalışmaları “Yapay Arı Kolonileri” adı altında yayınladıklarında büyük ilgi duyulduğunu ve takip edildiğini aktardı.
Karaboğa konuşmasını, geliştirdikleri sistemin mimarlık, inşaat, ilaç sanayi gibi birçok sektörde kullanıldığını belirterek, Develi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyelerinin büyük bir ilgiyle takip ettikleri bu toplantıdan dolayı dinleyicilere teşekkür ediyorum diyerek sonlandırdı. Sonrasında dinleyicilerden gelen sorulara cevap verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!