Dev Türk bayrağından çikolata yağacak

Güncelleme Tarihi:

Dev Türk bayrağından çikolata yağacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2017 15:10

15 ülkenin önde gelen uçurtma uzmanları bugün ve yarın 14.00’te Maltepe Sahili’nde düzenlenecek 5. İstanbul Uluslararası Uçurtma Festivali için bir araya geliyor. Festival kapsamında Yeni Zellanda’da hazırlatılan 60 metrekarelik Türk bayrağı uçurtmadan, yere binlerce oyuncak ve çikolata bırakılacak.

Haberin Devamı

Uçurtmanın bundan tam 2000 yıl önce ortaya çıktığı sanılıyor, anavatanı Çin. Dinsel törenlerde, haberleşme, hatta balık tutmada bile kullanıldı. 1582’de Sultan III. Murad’ın, oğlu Şehzade Mehmed’in sünnet töreninde, Sultanahmed’te Simurg kuşundan bir uçurtma uçurmasıyla da bizim topraklarımıza uzandı. 1997 yılına gelindiğinde ilk kez İstanbul’da uluslararası bir Uçurtma Festivali düzenlendi. 1998, 2005 ve 2006 yıllarında da yapılan ancak ara verilen festival, şimdi 11 yıl sonra beşinci kez düzenleniyor. Uçurtmayı “1500’lerin sonundan bugüne toplumumuzun hep sıcak baktığı, sokak oyunları kültürü içinde ‘canlı oyuncak’ olarak algıladığı bir eğlence aracı olmuş. Özgürlük sembolü, bahar oyuncağı gibi farklı anlamlar da yakıştırılmış” şeklinde ifade eden İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz, bu yıl festivalde üç ayrı yarışma düzenleneceğini söyledi. Dereceye girenlere çeşitli ödüller takdim edilecek. Ayrıca festivalde 15 bin adet ücretsiz festival uçurtması dağıtılacak.

Haberin Devamı

Dev Türk bayrağından çikolata yağacak

FESTİVALİN YABANCI KONUKLARI ANLATIYOR

Malezya-Johor Pasir Gudang Uçurtma Müzesi kurucusu İsmail Mat Taib: Uçurtma Malezya'da geleneksel bir kültürdür. 12 Yaşında uçurtma yapmaya başladığımda parmağımı kesmiştim. Bunun üzerine babam uçurtma yapmayı bırakmamı istedi ancak ben ömrüm boyunca bırakmadım. Hatta Pasir Gudang Uçurtma Müzesi’ni kurdum.

Dev Türk bayrağından çikolata yağacak

Wei-Fang Uçurtma Festivali Sekreteri Liu Zhiping: Dünyada satılan uçurtmaların yüzde 80’i Çin’in Wei-Fang şehrinden çıkar. Uçurtma Çin’in önemli bir kültür aracı olmasının yanında aynı zamanda sportif alanda da kendini gösterir, özellikle 2 ve 4 ipli uçurtmalar iyi bir spor aracıdır.

Dev Türk bayrağından çikolata yağacak

Haberin Devamı

Brezilyalı uçurtmacı Gulherme Linares Palau: Uçurtma bizim ülkemizin popüler oyuncakları arasında. İlk kez 5 yaşında yapmaya başladığım uçurtma hem para kazanma hem de eğlence aracı oldu. Fakir bir aile çocuğu olduğumdan dolayı başladığım uçurtma, evlendikten sonra da bana para kazandırmaya devam etti. Uçurtma yapmadığım zamanlar rüyama giriyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!