Dev havalimanında 'hanutçu' kavgası

Güncelleme Tarihi:

Dev havalimanında hanutçu kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2016 16:28

Her yıl, milyonlarca yolcunun seyahat ettiği Sabiha Gökçen Havalimanı son günlerde ‘korsan taşımacılık’ kavgaları ile gündemde. Geçtiğimiz hafta, havalimanında görevli taksicilerin protestosuna konu olan korsan taşımacılığa karşı son iki yılda bir dizi girişimde bulunuldu; Ancak kayda değer bir sonuç alınamadı. Yaşanan kavgalar nedeni ile taraflar arasında davaların açıldığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

Havayolu taşımacılığı Türkiye’de giderek büyüyor. Geçtiğimiz yıl 182 milyona yakın seyahat ettiği havalimanlarında, Sabiha Gökçen Havalimanı da son

Dev havalimanında hanutçu kavgası

yıllarda, yolcu sayısını giderek arttırdı. Anılan havalimanında 2012 yılında iç hat yolcu sayısı 9.5 milyon iken bu sayı geçtiğimiz yıl 18.5 milyon kişiye ulaştı. Anılan havalimanı, dış hat yolcu sayısında ise Türkiye genelinde 3’üncü sırada yer alıyor.

Havalimanında artan yolcu yoğunluğu olumlu bir tablo ortaya koyarken, gelen yolcuların şehir içine taşınması konusunda bir dizi sorun bulunuyor. En son geçtiğimiz hafta, havalimanı, geniş yankı yaratan bir protestoya sahne oldu. Eylemi, kısa adı SAWKOOP olan Sabiha Gökçen Havaalanı Taşıma ve İşletme Kooperatifi’ne bağlı taksiciler organize etti. Edinilen belgelere göre SAWKOOP, 2001 yılında HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş) ile yaptığı sözleşme sayesinde faaliyet gösteriyor. 430 üyesi bulunan kooperatif, taksi taşımcılığı yanı sıra kargo taşımacılığı da yapıyor.

Haberin Devamı

UZUN SÜREDİR DEVAM EDEN BİR SORUN

Haberin Devamı

Bir kişinin yaralandığı 20 Ekim’deki eylemde SAWKOOP’a bağlı taksicileri, video kayıtlarına göre ‘Akbis dışarı’ şeklinde slogan attı. Ancak bu ifade ‘Akbil dışarı’ şeklinde haberlere yansıdı. Anılan ifadenin gerisinde yaşananlara bakıldığında ise, geçtiğimiz yılın başından beri yazışmalara konu olan kimi zaman yaşanan kavgalar nedeni ile davaların açıldığı soruşturmaların yürütüldüğü bir sorunun yer aldığı anlaşıldı.

Dev havalimanında hanutçu kavgası

OTOGAR GÖRÜNTÜSÜ YAŞANIYOR

SAWKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çavuş ve başkan yardımcısı Davut Genç’in imzalarını taşıyan bir çok belgenin ilgili kurumlara iletildiği anlaşıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı Mülki İdare Amirliği, İstanbul Valiliği, Ulaştırma Bakanlığı, söz konusu yazıların ulaştırıldığı kurumlar arasında yer aldı. Anılan yazılarda, dev havalimanının giderek, sıradan bir otogar görüntüsü verdiğine işaret edildi.

Haberin Devamı

'YOLCU KAPMAK İÇİN HANUTÇULUK YAPIYORLAR' 
İlgili kurumlara gönderilen yazılarda, otobüs firmalarının korsan taşımacılık yaptığı belirtilerek “Havalimanında hanutçuluk yapılıyor. Komisyon karşılığı yolcu taşıyorlar. Kendilerine kiralanan yerde dursunlar. Yolcuya müdahale etmesinler. Yolcu kapmak adına çığırtkanlık yapılıyor. Bu durum, havalimanı güvenliğini tehlikeye attığı gibi, taksici esnafını da zarara uğratıyor. Havalimanı Güvenlik Komisyonu’nun belirlediği yerlerde durmayan firmalar, özellikle saat 05:00-08:00 ile saat 17:00 sonrası korsan taşımacılık yapıyor. Terminal önünde otobüsleri sabit ofise dönüştürüp bilet kesmektedir Şehirlerarası yolcu taşıyan firmaların, genelgeye göre, havayolu şirketi ile anlaşma yapmış olması gerekirken böyle bir anlaşmaları da yok. Bu durum havalimanında kavgalara da neden oluyor. Güvenlik Komisyonu nereyi gösterdi ise orada dursunlar” denildi.

Haberin Devamı

İlgili kurumlara gönderilen yazılarda K. Turizm, D. Turizm İşletme, T. Turizm gibi firmaların, korsan taşımacılık yaptığı öne sürülerek gerekli önlemlerin alınması istendi.

Dev havalimanında hanutçu kavgası

Yolcu kapma yarışı nedeni ile bir çok kez rakip firma görevlileri arasında kavga yaşandı.

DAVALIK OLDULAR
Anılan kavgalardan birinin geçtiğimiz yıl 17 Mayıs gecesi yaşandığı ve davalık olduğu anlaşıldı. Havalimanında İzmit-Adapazarı-Bursa’ya taşımacılık yapan Akmis(Akmis Seyahat Taşımacılık Petrol Ürünleri İnş. Tur. San. A.Ş.) firmasının çalına Murat T. ile Havataş’ta (Havataş Yolcu Taşımacılığı A.Ş) görevli Serkan T. ve taksici Kazım D. Arasında yaşanan yolcu kavgası davalık oldu. Serkan T.’nin tekme ile vurduğu Kazım D., trafik levhasına başını çarparak yere düştü. Yürütülen soruşturma sonrası üç kişi hakkında müşteki sanık sıfatı ile dava açıldı. Taksici A.Y.’nin de darp edilmesi nedeni ile mağdur olarak yer aldığı İstanbul Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın bir sonraki duruşması Aralık ayında.

 

BAKMADAN GEÇME!