Dev CEO’lar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dev CEO’lar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 22:47

Başbakan Binali Yıldırım, uluslararası finans sektörü ve yatırımcıların ABD Kongresi’nin, 11 Eylül saldırıları nedeniyle Suudi Arabistan’a dava açılmasına olanak tanıyan yasayı kabul etmesiyle daha güvenli yerleri tercih edeceklerini belirterek, “Bu yüzden finans merkezi projesine hız veriyoruz. 27’sinde dünyanın en büyük yatırımcıları, CEO’ları buraya gelecek” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, uluslararası yatırımcıların, ABD’de 11 Eylül saldırılarından dolayı Suudi Arabistan’a dava açılmasına olanak tanıyan yasanın kongreden geçmesini gördükten sonra daha güvenli yerleri tercih edeceklerini ve buna hazırlıklı olmak için finans merkezi projesine hız verdiklerini belirterek, “Yatırımcının tereddütlerini gidermek için bu ayın 27’sinde kapsamlı bir toplantı yapacağız. Dünyanın en büyük yatırımcıları, CEO’ları buraya gelecek” dedi. “İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde (İFM) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temelleri atıldı. Orada binaların tamam olduğundan fakat işin mevzuat tarafında pek bir şey olmadığından bahsedildi. Bu tür finans merkezlerine özel teşvik ve düzenlemelerle ilgili henüz bizde bir hazırlık yok” şeklindeki yorum üzerine Yıldırım, “Binalar yapılıncaya kadar biz 10 sefer yaparız onu. Hele bakalım yapıyorlar mı görelim. Daha temeldeler, fazla çıkan yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, İFM’nin yasal sürecinin neyi kapsayacağına ilişkin, şu ifadeleri kullandı: “Daha ziyade oraya getirecek cazibe... Şartlar ne olacak, buraya adamlar neden gelsin yerleşsin? Bir farkı varsa gelip yerleşecek. Yoksa neden gelsin. Amerika gibi, bir tane teröristin nüfus kağıdında Suudlu yazıyor diye faturayı Suudi Arabistan’a keserse insanlar aklını başına alıp artık böyle abuk sabuk işler yapılmayan yerlere gitmesi lazım. Böyle bir aptalca iş olur mu? Dolayısıyla uluslararası finans sektörü, yatırımcılar, bu örnekleri gördükten sonra eminim ki daha güvenli yerlere gelecekler ve tercih edeceklerdir. Biz buna hazırlıklı olmak için bu finans merkezi projesine hız veriyoruz. Burası 50 bin çalışan olacak. Günübirlik gelip gidenlerle birlikte 80 bin kişi burada, yani küçük ölçekli bir şehir. Bayburt’tan daha büyük, hatta iki katı.”

Yıldırım, İFM ile ilgili vergisel bir düzenleme olup olmayacağına ilişkin, “Maliye Bakanlığına görev verdik. Çalışacak, getirecek. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) da son şeklini vereceğiz. İşin hazırlığı tamamlanmadan açıklamak yanlış olur” dedi.

YATIRIM AKINI

Haberin Devamı

Yıldırım, “11 Eylül terör saldırısı ile Suudi Arabistan arasında Amerika’da ilişki kurulunca, Türkiye gibi bu konuda çok daha kolaylaştırıcı mevzuatla Türkiye’ye yatırım geleceğine dair işaret görüyor musunuz Körfez ülkelerinden?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Körfez ülkeleri 2 türlü geliyorlar. Bir uzun vadeli yatırım yapmak istiyorlar. Türkiye’de devam eden projeler var, özelleştirme kapsamında. Bunlara para yatırıp Elbistan gibi, telekom, limancılık, petro-kimya gibi, uzun vadeli yatırım yapmak istiyorlar. Bunun yanı sıra katılım bankacılığında ortaklık yapmak isteyen var. Ayrıca şu an yeni kurduğumuz Türkiye Varlık Fonu’na da aktif katılım düşünceleri var. Bir sıcak portföy yatırımları var, bir de uzun vadeli kalıcı yatırımlar var.”

Haberin Devamı

 İYİLEŞME SON ÇEYREKTE

BAŞBAKAN Yıldırım, son çeyrekte, teşviklerin de devreye girmesiyle, ekonomiye ve büyüme rakamlarına ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine, 2016 yılı göstergelerini, büyümeyi yüzde 3.2, enflasyonu yüzde 7.5 olarak açıkladıklarını anımsattı. Başbakan Yıldırım, “Son çeyrekte iyileşme olacak. Yani şu an önümüzdeki göstergeler bu yönde. Ben biraz emniyetli bir sahada olmanın daha doğru, daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Biz işimizi kış tutalım da yaz gelirse bahtımıza. Bu anlayışla yüzde 3.5 çıkarsa, ‘tahminlerin üzerinde çıktı’ deriz. Başka kuruluşlar da 3.3 diyen var, 2.9 diyen var. İhtiyatı elden bırakmamak, yanlış beyan vermemek lazım” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

YATIRIMLAR HIZ KESMEYECEK

YILDIRIM, 2016’da bütçede 60 milyar lira olan yatırımların payını 2017’de 77.5 milyar liraya çıkardıklarını kaydederek, “Bu genel bütçeden ayırdığımız pay. Diğer finans yollarıyla yapılan yatırımlar dahil değil. Kaldı ki bu toplam yatırımın yüzde 30’u sadece” dedi. Yıldırım, yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini vurgulayarak, yatırımcının tereddütlerini gidermek için bu ayın 27’sinde kapsamlı toplantı yapacaklarını kaydetti. Yıldırım, “Sayıyı sınırlı tuttuk, yaklaşık 21-22 kişi. Bunlar global şirket CEO’ları ve çok büyük yatırımcılar” dedi. 

İHTİYAÇ OLDUKÇA OHAL’E DEVAM

BAŞBAKAN Yıldırım, yatırımcıların Olağanüstü Hal (OHAL) süresini bu ayın 20’sinden geçerli olmak üzere tekrar 3 ay daha uzattıklarını anımsatarak, “Şimdiden ‘Tekrar uzar mı, uzamaz mı?’ diye bir şey söylemek çok sağlıklı olmaz. İhtiyaç olduğu kadar devam edeceğiz. OHAL’i biz kendimize ilan ettik, vatandaşa değil. Biz bu darbenin etkilerini ortadan kaldırmak, bir daha darbe oluşumuna imkan vermemek için OHAL mekanizmasını işletiyoruz. Yoksa hayat devam ediyor. İnsanların iş tutmalarına, iş yapmalarına, ticaretine, yatırımına yönelik bir düzenleme yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

OSMANGAZİ’YE KDV İNDİRİMİ

YILDIRIM şöyle konuştu: “Vergi reformu var. Maliye çalışıyor yıllardır ama ‘Elimizdekilerden bir kısmı gider mi?’ diye tereddüt ediyorlar. Risk almadan bir şey olmaz. Şimdi diyoruz ki maliyecilere ‘Osmangazi Köprüsü’nün KDV’sini yüzde 8 yapalım, pahalı. ‘Efendim olmaz, gelir kaybı olur.’ Ya bu köprüyü açmadığımız zaman gelir mi var? Köprüyü yaptık, ‘Geçerken vergiyi 18 mi alalım 8 mi alalım? Maliye Bakanı tereddüt etmedi. ‘Hiç olmamasındansa yüzde 8 iyidir’ dedi.” Yıldırım, “Osmangazi Köprüsü çok fazla tercih edilmiyor gibi” denilmesi üzerine, “Şu anda öngördüğümüz trafiğin üzerindeyiz. Problem yok” dedi. Yıldırım, “Trafik nedeniyle biraz üste para veriyor muyuz?” sorusunu da “Vereceğiz tabii. Birkaç yıl bir miktar vereceğiz. Üste para vermezsen 40 yılda amorti ediyor kendini, o zaman da kimse girmiyor bu işe. Bu şekilde yapımla beraber 22 yıl. Yavuz Selim yapım dahil 11 yıl, 3 yıl yapım süresini düşünce 8 yıl kalıyor. 8 yıl işletecek, devlete verecek” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!