Destek sınırlı

Güncelleme Tarihi:

Destek sınırlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 23:27

İşverene 438 liralık maliyet getiren 1300 liralık asgari ücret için işveren aylık 110 liralık prim desteği verecek. 1 yıl geçerli olacak destek ile birlikte, işverenin maliyeti çalışan başına aylık 328 TL olacak. Bir başka deyişle asgari ücret zammının yüzde 75’ini işveren, yüzde 25’ini ise kamu üstlenmiş olacak.

Haberin Devamı

Destek sınırlı
ASGARİ ücrete yapılan 300 TL’lik zam için işverene aylık verilecek 110 TL’lik destek, işverenlerin bugüne kadar gündeme getirdiği taleplerin gerisinde kaldı. İşverenler, asgari ücrete artışının en az yarısının kamu tarafından karşılanmasını talep ediyordu. Asgari geçim indiriminde düzenleme yapılması da işverenlerin istekleri arasında bulunuyordu. Verilecek desteğin ortaya çıkmasıyla birlikte işveren kesimi sessizliğe büründü.

Hükümet tarafından önceki gece son dakika önergesi olarak verilen ancak Meclis’te uzlaşma sağlanmadığı için geri çekilen düzenlemeye göre, yarın itibariyle 1300 TL maaş alan tüm çalışanlar için günlük 3.67 TL’lik prim desteği verilecek. Söz konusu tutar Hazine tarafından karşılanacak. Bu da çalışan başına aylık 110 TL’lik bir desteğe denk geliyor. Asgari ücretin 1000 TL’den 1300 TL’ye çıkarılması çalışan başına işverene 438 TL’lik bir yük getiriyordu. 110 TL’lik prim desteğiyle birlikte ise, işverenin payına çalışan başına aylık 328 TL düşecek. Bir başka deyişle asgari ücret zammının yüzde 75’ini işveren, yüzde 25’ini ise kamu üstlenmiş olacak.
Öte yandan hükümetin önergesine göre, 1300 TL’lik asgari ücret desteğinden madenler de faydalanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Özel sektör maden işletmeleri için de bu geçerli olacak” dedi.

Haberin Devamı

Kim ne istiyordu?

TİSK: SGK primlerinde 5 puanlık indirim yapılmasını, İşsizlik Sigortası’nda 2 puanlık işveren priminin bir süreliğine alınmamasını, ayrıca işsizlik sigortası fonunda biriken 91 milyar liralık kaynağın bir kısmının da teşvik için kullanılmasını gündeme getirmişti.
TOBB: TOBB’un talebi “İşverene maliyeti bin 500 lirayı geçmeyecek şekilde artırılmasını destekliyoruz. Zaten işverene maliyeti bin 500 lira olan hakkın bin 300 lirasının işçilerimize verilmesini uygun buluyoruz” yönünde olmuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu işverenler üzerinde bırakılması durumunda KOBİ’lere yükün 26 milyar TL’ye kadar çıkacağını söylemişti.
MÜSİAD: Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), asgari ücretteki yüzde 30’luk artışın yüzde 15+15 olarak paylaşılmasını istiyordu. MÜSİAD’ın işverenlere gelecek 438 TL’lik farkın 219 TL’sinin kamu tarafından karşılanması gerekiyordu.
TİM:Türkiye İhracatçılar Meclisi, asgari ücret artış yükünün hafifletilmesi için tüm ücret gruplarında SGK işveren payı ve gelir vergisi oranlarında indirime gidilmesi ve ücretlerden tahsil edilen Damga Vergisi’nin kaldırılmasını istemişti.

%40’ını karşılıyoruz

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Lütfi Elvan, “İşverenin yükünün belli bir oranını biz üstleneceğiz. Yaklaşık 274 liralık maliyet var. Kişi başı 110 lirayı karşılamayı planlıyoruz” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen Elvan, asgari ücrette toplam 20.5 milyar liralık yükün yüzde 40’ının devlet tarafından karşılanacağını kaydetti. Bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Elvan, bunun bütçe sunulduğunda da görülebileceğini söyledi.

2016 yılı boyunca geçerli

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, verilecek desteğin 8 milyon 500 bin çalışanı kapsayacağını açıkladı. Soylu verdikleri desteğin yüzde 40’a ulaştığını belirtirken; yüzde 40 hesabını da “Asgari ücrette bin 300 liralık rakam söz konusu olmasaydı bile asgari ücret bin 120-bin 130 lira seviyesine gelecekti. Bizim vereceğimiz 1300 TL’yle ise, (bin 120-bin 130 TL arasında) 274 TL’lik fark oluşuyor. Biz, 274 liranın 110 lirasını destekleme konusunda bir hesaplama içerisinde olduk” diye açıkladı. Soylu desteğin, sadece 2016 yılı için geçerli olduğunu kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!