'Destan yazdınız'

Güncelleme Tarihi:

Destan yazdınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 00:08

Türkiye’nin son 10 aylık döneminde her türlü badireyi atlattığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bu dönemde bankacılık sektörünün çalışmalarını değerlendirdi. Canikli, “Gemiyi güvenli limanlara demirledik. Bankalar şaşırttı, muslukları açtı ve destan yazdı” ifadelerini kulandı.

Haberin Devamı

BANKACILIK sektörünün eski alışkanlıklarından kurtulduğunu ve özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) ile KOSGEB kredilerinde iyi bir performans sergilediğini belirten Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bankalar eskisi gibi davransaydı, yani önce kendi güvenliklerini düşünseydi 10 binlerce firma sıkıntıya girerdi. Fakat bankalar mükemmel performans sergiledi. Kimse batmadı. Bankalar şaşırttı, muslukları açtı ve desten yazdı. Bankaların bu desteği unutulmayacak” dedi. Canikli, son 1.5 ayda Kredi Garanti Fonu (KGF) kanalıyla 140 milyar TL, KOSGEB uygulamasında 6.3 milyar TL kredi kullandırıldığını söyledi.

FİRMALAR KURTULDU
Nurettin Canikli, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 60. Genel Kurulu’nda TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in ardından bir konuşma yaptı. Konuşmasına başlarken kendisinden önceki uzun süren konuşmalara gönderme yapan Canikli, “Dinleyenlerin de bir istiap sınırı var. Dolayısıyla bunu gözeterek, sınırlı bir sürede konuşacağım” diye konuştu. Bankaların geçmişteki uygulamalarını hatırlatan Canikli, şöyle devam etti: “Böyle bir ortamda eskiden sistem kasılır, güvenlik saiki ön plana çıkardı. Sektörle yaptığımız işbirlikleri bu katı tutumu ortadan kaldırdı. Biz de bu kadar intibak beklemiyorduk. Son 10 ayda olabilecek ne kadar şok varsa yaşadık. Böyle bir ortamda firmaların finansal dengelerinin bozulmaması mümkün değil. 10 binlerce firma, bu gelişmeler nedeniyle zordaydı. KGF destekli kredi imkanı çok etkili kullanıldı. Gerçek bir başarı hikayesidir.” 

FAİZ YARIŞINA GİRMEYİN
Faizle ilgili tartışmalara da değinen Canikli, sektörün faizi etkileme kapasitesine dikkat çekerek, “Türkiye’de tasarruf oranları düşük. Bunların elde edilme yarışı, aşırı rekabete kaçtı. Bu yarış kaynak miktarını artırmaz ama maliyetini yükseltir. Bu noktada, faizi artıracak şekilde mevduatta bir yarış olmamalı” dedi. Bazı bankaların mevduata yüzde 14’ün üstünde faiz verdiğine işaret eden Canikli, “Mevduata verilen faiz, krediyi de etkiliyor” diye konuştu. Enflasyon, faiz ve işsizliğin yıl sonunda tek haneye ineceğini vurgulayan Canikli, 2017’de yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamanın yakalanacağını belirterek, “Hatta olumlu anlamda sürprizler de yaşayabiliriz” dedi.

CEBİMİZDE NE VARSA PAYLAŞTIK
TÜRKİYE’nin siyasi, sosyal veya ekonomik alanda, nereden ve ne zaman gelirse gelsin şoklara dayanıklı olduğunu ve sorunların üstesinden gelebileceğini bir daha gösterdiğinin altını çizen Türkiye Bankalar Birliği (TBB)  Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Stres testlerinde en uçuk risk senaryolarının da ötesinde yaşanan gerçek olaylara sağlam duran bankacılık sektörü bankalar için en iyi olanı değil, ülkemiz için en iyi olanı yapmaya çalıştı, zorlukların farkında olarak büyümenin sürdürülmesine destek verdi. Kredilendirilebilir durumda olan müşterilere yeni finansman ve yapılandırma yoluyla kaynak sağlamak için imkânlarını zorladı” dedi. Bankacılık sektörünün kredi hacminin 1 trilyon 844 milyar TL, buna karşılık mevduatın 1 trilyon 518 milyar TL, özkaynakların ise 318 milyar lira olduğunu hatırlatan Aydın, “Cebimizde ne var ne yoksa bu ülkenin insanıyla paylaşmışız” dedi. “Her şeyi doğru yapmıyoruz ama çok sayıda doğrumuz var” diyen Aydın, Türkiye bankacılık sektörünün yüksek şoklara karşı dayanıklı olduğunu ve kredi artışının büyümeyi olumlu etkilediğini ifade etti. Aydın, “Faizin aşağı yönlü hareket etmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Faizi biz belirlemiyoruz, mevduat sahipleri belirliyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!