Despot baba devlet

Başbakan müjdeyi verdi; kocası ölen kadına ayda 250 lira devlet yardımı... Ama... Kadın namusunu koruyacak, sevgili falan yapmayacak.

Haberin Devamı

Eşi ölen kadına 250 TL devlet yardımı yapılacakmış.
Başbakan 8 Mart kadınlar gününde açıkladı.
Ama bir şartı var.
Kadının yeni bir sevgilisi olmayacak.
Zira kadının sevgilisi olduğu anlaşılırsa yardım tez elden kesilecek.
Devlet nereden mi öğrenecek kadının sevgilisi olduğunu?
Tabii ki muhbir mahalleliden.
Devlet baba yine sert yapıyor. “Madem kocan öldü, ya kır dizini otur evinde. Erkeklerle gezmek falan haşa! Ya da bir an önce başını bağla yeniden.”
Despot baba devlet.
Muhafazakar baba devlet.
Baskıcı baba devlet.
İspiyonculara kucak açan baba devlet.
Kadını hayata kapayan...
Ya da yine başka bir erkeğin eline bakmaya zorlayan baba devlet.
Bu babadan kadınlara hayır gelmez.

Rakı Ansiklopedisi’ne ödül

Geçtiğimiz yıl Overteam Yayınları tarafından basılan, Yeni Rakı sponsorluğunda, Erdir Zat’ın editörlüğünde hazırlanan Rakı Ansiklopedisi uzun zamandır elime aldığım en etkileyici kitaplardan biriydi. Kitap yaşayan rakı kültürünün üç temel unsuru olan rakı, meyhane ve çilingir sofrası olgularını 500 yılı aşan tarihsel oluşum sürecinde mercek altına alıyor.
Hafta başında Paris’te düzenlenen Gourmand Ödülleri’nde “Spirits” (Distile Alkollü ıçkiler) dalında, Fransa, ısviçre ve Brezilya’dan rakiplerini sollayarak birinci oldu.
Üçüncü baskısını yapmaya hazırlanan kitap, rakı kültürünün hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtılmasına hizmet ediyor.

Haberin Devamı


Yapmacıklığa tokuz

Zaman gazetesi dizilerdeki “bip”lemelerle ilgili bir haber yapmış ve demiş ki: “ıçinde uzun ‘bip’ sesi duyduğumuz dizilerin sayısı her geçen gün artıyor. Hatta bir salgın gibi yayılıyor demek daha doğru olur.”
Bu sahnelerin son anda ‘bip’lenmediğinin, küfürlerin senaryoda yazılarak, ‘biplenecek’ diye not düşüldüğünün konuşulduğunu yazmışlar.
Günaydın demek lazım.
Zaten dizileri izlerken orası anlaşılıyor.
Herhalde senaristler Behzat Ç’deki küfürlerin bip’lenmeyeceğini düşünecek kadar saf olamazlar.
Senarist Ahmet Haluk Ünal “Dünya sineması ortaya çıkardığı karakterin, konuşma biçimini olabildiğince gerçekçi ele alır. Siz onu terbiyeli bir biçime büründürün, örnek kişilik olmayacak ki...” demiş.
Diğer bir senarist Erkan Çıplak ise küfürle karakteri karikatürleştirdiklerini, karakterin gerçek hayatta o kadar seri olarak küfretmeyeceğini savunmuş.
Sanırım Çıplak’ın etrafı tertemiz. Zira sokaktaki 10 adamdan 5’i o kadar seri küfrediyor.
Ve iyi ki diziler bip’lerden geçilmiyor. Çünkü doğallıktan ve gerçeklikten uzak, klişe ve yapmacık konuşmalara yıllar içinde mide sancısı verecek derecede doyduk.

Yazarın Tüm Yazıları