Dertleri transfer

Fenerbahçeli futbolcular kendilerini Avrupa’ya pazarlamak için Şampiyonlar Ligi maçlarında iyi oynuyorlar. Hemen hepsinin düşüncesi Fenerbahçe’yi basamak yapıp Avrupa’da bir takıma transfer olmak.

á Fenerbahçe Türkiye’de farklı Avrupa’da farklı oynuyor. Sizce bu neden kaynaklanıyor?

FENERBAHÇELİ futbolcular kendilerini Avrupa’ya pazarlamak için Şampiyonlar Ligi maçlarında iyi oynuyorlar. Avrupa’daki iyi futbolun sebebi bu. Hemen hepsinin ortak düşüncesi; F.Bahçe’yi basamak yapıp Avrupa’da iyi bir takıma transfer olmak. Bu geçen sene de böyleydi. Her ne kadar UEFA Kupası’nda fazla bir yol gidemeseler de orada Türkiye’dekinden çok daha iyi oynadılar.

Carlos’u örnek almalılar

Çarşamba günü Kadıköy’deki Fenerbahçe ile Bursa’daki Fenerbahçe arasında dağlar kadar fark var. Sanki iki farklı takım var karşımızda. İnter gibi bir devi sahadan silen, adeta bir makine düzeninde çalışan takımdan eser yoktu. Roberto Carlos dışında diğerleri doğru dürüst koşmadı bile. O Roberto Carlos ki dünyada kazanmadığı kupa yok; adam varını yoğunu ortaya koydu, diğerlerinin kılı bile kıpırdamadı. İnter maçında rakip ceza sahasından çıkmayan Aurelio, Bursa’da kendi yarı alanından çıkmadı. Deniz desen, o zaten ayrı bir alem. Korkudan nereye gideceğini bilemiyor.

Derbilerde kimin ne yapacağı belli olmaz

 Hafta sonu Galatasaray-Beşiktaş maçı oynanacak. İki takımın form durumlarını göz önüne alırsak, hangisi kazanmaya daha yakın?

BU tip maçları bizzat oynayan biri olarak, derbilerde hiçbir zaman favori göstermem. Çünkü, böyle karşılaşmaların havası farklıdır. Kimin nasıl oynayacağı hiç belli olmaz. Bir bakarsınız, star dediğiniz adam sahada dökülür, hiç ummadığın biri çıkıp maçın kaderini değiştirir.

Olimpiyat Stadı’nda futbol yasaklansın

 Galatasaray’ın son oynadığı Kasımpaşa maçını nasıl değerlendiriyorsunuz?

O
maçla ilgili söyleyeceklerim 4 maddeden ibaret... 1-) Ümit Karan’ın kaçırdığı penaltı. 2-) Lincoln’ün inanılmayacak derecede etkisiz, etliye sütlüye karışmadan oynaması. 3-) Ümit Karan’ın attığı muhteşem gol. 4-) Atatürk Olimpiyat Stadı.

Son maddeyi biraz açalım... O stadın futbol oynanır hale gelmesi için bir 50 milyon dolar daha harcanıp üstünün kapatılması lazım. Başka türlü orada futbol oynanmaz. Ben federasyonun yerinde olsam o statta futbol maçları oynanmasını yasaklarım. Esasında o kadar rüzgarlı bir statta futbol değil hiçbir şey yapılmaz. Hangi üstün zekalı öyle rüzgarlı bir yere stat yaptıysa tebrik etmek lazım. Bir de orada olimpiyat yapmayı düşünüyorlar. Yahu orada kırılacak rekorlar rüzgar yüzünden zaten kabul edilmez.

Galatasaray, güzel futbol oynamıyor

Bunun yanı sıra Galatasaray’da dikkatimi çeken bir noktayı ifade etmek istiyorum. Dikine oynuyorlar ve bu da güzel futbol oynuyor gibi görünmelerini sağlıyor ama gerçek öyle değil. Sarı kırmızılılar güzel futbol oynamıyor. Koşuyorlar, mücadele ediyorlar, ancak Lincoln ve biraz da Ayhan dışında becerili oyuncuları yok. Diğerlerinin hepsi standart futbolcular. Son Sion maçında bu gerçek ortaya çıktı. Galatasaray takımı en başta savunma yapmayı bilmiyor. Sion gibi vasat bir Avrupa ekibi bile bir sürü gol pozisyonu üretti.

O golleri amatör takımlar bile yemez

 Beşiktaş’ta Ertuğrul Sağlam üzerindeki şüpheler bitmek bilmiyor. Çoğu kişi Sağlam’ın böyle büyük bir takımı çalıştıracak kapasitede olmadığını iddia ediyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Beşiktaş Ertuğrul Sağlam’la iyi yerlere gidebilir mi?

BEŞİKTAŞ Ertuğrul Sağlam
’la iyi bir yere gider ama futbolcular önce kafalarını kullanacak, son Marsilya maçındaki gibi davranmayacaklar. Marsilya’dan yenen ilk golde kaleci Hakan, kornerden gelen topa yanlış çıktı, bu tamam da, direk dibinde durması gereken adam nerede? O adam ki Beşiktaş’ta oynuyor, üstelik milli takıma kadar yükselmiş ama korner atışında nerede duracağını bilmiyor. İbrahim Üzülmez o kornerde durması gereken yerde dursaydı, o gol yenmezdi. Artık böyle golleri Avrupa’nın amatör takımları bile yemiyor, çünkü bekler nerede duracaklarını bilirler. Aynı futbolcu aynı hatayı Denizlispor maçında da yaptı ve o karşılaşmada da ilk gol böyle geldi. Beşiktaş’ın öncelikle defans organizasyonunu iyi yapması lazım.

Delgado yedek kalacak futbolcu değil ama...

 Ertuğrul Sağlam’ın Delgado’yu bazı maçlarda yedek bırakması sizce ne kadar doğru bir tercih?

BU Beşiktaş’ta Delgado’nun yedek kalmaması lazım. Çünkü komple bir futbolcu. Her iki ayağını da kullanıyor, adam geçebiliyor, iyi kafa vuruyor ve nereye nasıl top atacağını biliyor. Fakat, aldığım haberlere göre antrenmanlarda o kadar kötüymüş ki, Ertuğrul Sağlam haklı olarak onu yedeğe çekiyor. Bu yönden Ertuğrul Sağlam’ı kabahatli bulmuyorum. Delgado’nun idmanlarda daha çok çalışması ve gerçekten oynamak istediğine hocasını inandırması lazım.


4 büyüklerin hepsi İtalya’da oynar

 Bazıları, "Türkiye’den hiçbir takım İtalya ve İspanya liglerinde oynayamaz. Çünkü güç ve kalite yönünden çok büyük farklar var" diyor. Uzun yıllar İtalya’da futbol oynayan biri olarak bu görüşe katılıyor musunuz?

TÜRKİYE
’deki 4 büyüklerin 4’ü de İtalya Ligi’nde oynar. Elbetteki şampiyonluğa oynayamazlar ama orta sıralarda rahatlıkla yer alabilirler. Bu noktada takımların kalitesinden çok mantalite önemli. Bizim futbolcuları ve antrenörleri İtalya Ligi’ne koyarsan oranın kurallarına göre hareket etmek zorunda kalırlar. Davranışları, yemeleri içmeleri daha bir başka olur. Her şeyleri profesyonelce olur. Böylelikle de performansları yükselir. Şimdi olduğu gibi kafalarına göre hareket edemezler. Çünkü, orada herkes iyi birer profesyoneldir ve ne yapmaları gerektiğini gayet iyi bilirler.

Trabzon kenetlenmeli

 Trabzonspor’un iyiye gitmediği bir gerçek. Sizce bordo mavililer eski parlak günlerine dönebilir mi? Kurtuluş reçetesi nedir?

TRABZONSPOR
’un çok büyük bir potansiyeli var. Herkes üzerine düşeni yaparsa çok çabuk toparlanabilirler. En başta camiada bütünlük sağlanması lazım. Eski futbolcular başta olmak üzere herkes futbol takımını etrafında kenetlenmeli ve onlara sınırsız destek vermeli. Futbolcular ve teknik direktörler de sadece işlerine odaklanmalı. Başarı ancak bu şekilde gelir. Taraftara örnek olması gereken kişiler, yani eski futbolcular, yöneticiler takıma destek verirse taraftar da onların yolunda gider. Son Sivasspor maçında olduğu gibi takımın hükmen yenilgisine sebep olacak davranışlarda bulunmaz.
Yazarın Tüm Yazıları