Dersimiz YÖK üyelerini tanıyalım

Güncelleme Tarihi:

Dersimiz YÖK üyelerini tanıyalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2008 00:00

Birkaç haftadır YÖK genel kurul üyelerinin birbirleriyle atışmasını izliyoruz. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan bir açıklama yapıyor. Muhalif üyeler hemen karşı bildiri yayınlıyor. Genel Kurul toplandığında, karar alamadan dağılıyor. Başkan Özcan, Üniversitelerarası Kurul’un seçtiği üye adayını veto ediyor. Bu çekişme son birkaç ayın gelişmelerinin sonucu: Abdullah Gül cumhurbaşkanı oldu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in görev süresi doldu. Gül, YÖK başkanlığına Yusuf Ziya Özcan’ı atadı. Son olarak cumhurbaşkanlığı kontenjanından üç yeni üyenin atanmasıyla YÖK’ün iç dengesi tamamen değişti.

Haberin Devamı

Bir yanda Başkan Özcan ve ona yakın üyeler var, diğer yanda onlara muhalif grup. ÖSS’de uygulanacak ortaöğretim katsayısı ve birçok konuda anlaşmazlığa düşen üyeler, son olarak Özcan’ın üniversitelere gönderdiği "Türbanı serbest bırakın" yazısıyla iyice ikiye ayrıldı. Bu kapışmaların olduğu YÖK Genel Kurulu 21 üyeli. Ancak Üniversitelerarası Kurul’un üye seçtiği Prof. Dr. Celal Şengör YÖK Başkanı tarafından usul hatası nadeniyle geri gönderildi. Yerine henüz bir aday gösterilmedi.

YÖK Genel Kurulu şu anda 20 üyeli.


HÜKÜMETE YAKINLAR

Yasak kaldırırken gerginliğe yol açtı

Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan (57): Ortaokul ve lise yıllarında astsubay babasıyla Anadolu’nun çeşitli kentlerinde dolaştı. Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Kürsüsü’nden mezun oldu. Devlet bursuyla Chicago Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. Evli ve üç çocuk babası. Öğrencileriyle sıcak ilişkileri ve derste rahatlıkla argo konuşmasıyla gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Aralık 2007’de YÖK Başkanlığı’na atandı. Malezya’daki Uluslararası İslam Üniversitesi’nde de bir süre çalışan ve AKP için kamuoyu araştırmaları yapan Pollmark şirketinin kurucularından biri. YÖK’teki görevine gelir gelmez, "Üniversitelerde bütün yasaklar kalkacak" mesajını verdi. YÖK’te özel kalem müdüründen basın danışmanına kadar bütün kadroyu değiştirdi. Görevi 2011’de bitecek.

Zina yapana ceza istemişti

Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç (48):
İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer’in asistanlığını yaptı. Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hukuk başmüşaviriydi. 2005’te yeni Türk Ceza Kanunu görüşmeleri yürütülürken "Zina yapan hapis cezasına çaptırılsın" demişti. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi. Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi oldu. Üyeliğini eski Cumhurbaşkanı Sezer 2007’de onayladı. YÖK başkanlığı için de güçlü adaylardandı. Kağıt üzerinde YÖK’ün ikinci adamı gibi gözükse de, aslında birçok kararı alan kişi olarak biliniyor. Görevi 2011’de sona erecek.

Gül’ün atadığı üçten biri

Doç. Dr. Ömer Demir (45):
ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı. Cumhurbaşkanı Gül tarafından seçilen son üç üyeden biri. YÖK Başkanı Özcan’a yakınlığıyla tanınıyor. YÖK’ü yöneten üç üyeden biri. Görevi 2011’de bitecek.

AKP adayıydı

Prof. Dr. Durmuş Günay (55):
Isparta doğumlu, İTÜ Makine Mühendisliği mezunu. AKP’den Isparta milletvekili adayı oldu, seçilemedi. 2002-2007 arasında Tarım Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nda bakan danışmanlığı yaptı. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğretim üyesiyken Cumhurbaşkanlığı kontenjanından seçildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün arkadaşı olarak biliniyor. YÖK’te etkili isimlerden biri. Görev süresi 2011 yılında bitecek.

Başkana destek

Prof. Dr. Enver Hasanoğlu (62):
İÜ Tıp Fakültesi mezunu. Kerkük doğumlu eski YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ya yakın. İki dönem Gazi Üniversitesi rektörlüğü yaptı. Bakanlar Kurulu tarafından seçildi, Sezer’in onayıyla YÖK üyesi oldu. YÖK Başkanlığı için ismi geçenlerden biriydi. Yeni YÖK başkanının icraatlarına destek veren üyeler arasında. Çok iyi Osmanlıca ve Arapça biliyor, hat sanatıyla uğraşıyor. Görev süresi 2010’da sona erecek.

YÖK tarihinde ilk ilahiyatçı

Prof. Dr. Halis Ayhan (64):
Konya Yüksek İslam Enstitüsü mezunu, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi. YÖK üyeliğine atanan ilk ilahiyatçı. Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi. Sezer 2005’te atadı. YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı. ÖSS’de uygulanacak ortaöğretim başarı katsayısının değiştirilmesini ve ilahiyat fakülteleri kontenjanının artırılmasını istiyor. Din eğitiminin anaokulundan başlaması gerektiğini savunuyor. Eski başkan Teziç’in en büyük muhaliflerindendi. Görevi 2009’da sona erecek.

AKP destekli doktor

Prof. Dr. Yunus Söylet (52):
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla tanınıyor. İstanbul Tabip Odası seçimlerinde AKP tarafından desteklendi. Bakanlar Kurulu kontenjanından üye. Görev süresi 2011’de sona erecek.

Teziç’in en büyük muhalifi

Prof. Dr. O. Bülent Zülifikar (50):
İÜ Tıp Fakültesi mezunu. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı. Belediye başkanlığı döneminde Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi. Teziç döneminde en önemli muhalif üyeydi. Başkanın en büyük destekleyicilerinden. Görev süresi 2008’de sona erecek.

Başkanın sağ kolu

Prof. Dr. Yekta Saraç (45):
İÜ Edebiyat Fakültesi mezunu. Bakanlar Kurulu kontenjanından 2005’te seçildi. Milli Görüşçü olarak bilinen Emin Saraç’ın oğlu. (Emin Saraç, Cumhurbaşkanı Gül’ün de hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in cenaze namazını kıldırmıştı). YÖK Denklik Komisyonu Başkanı. Başkanın sağ kolu. Milli Eğitim Bakanı Çelik ve Başbakan Erdoğan’a yakın. Özcan başkanlığındaki ilk YÖK Genel Kurulu toplantısından sonra Anıtkabir yerine mescide gittiği yönünde söylentiler çıktı. Görev süresi 2009’da sona erecek.

İlkeli üye

M. Emin Kuz (49):
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Bakanlar Kurulu kontenjanından 2005’te YÖK üyeliğine seçildi. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı’na getirildi. Teziç’in başkanlığı döneminde görüşlerine değer verilen bir üyeydi. İnanmadığı hiçbir görüşe lehine oy vermeyen ilkeli bir üye olarak tanınıyor. Görev süresi 2009’da sona erecek.

Tek kadın üye ama pasif

Prof. Dr. Berrak Kurtuluş (53):
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı. Cumhurbaşkanı Gül tarafından son atanan üç üyeden biri. Hakkında en az şey bilinen, kendisi de çok az konuşan üyelerden biri.

YÖK BAŞKANINA MUHALİFLER

Başkanın baş muhalifi

Prof. Dr. İsa Eşme (61):
Kastamonu doğumlu. İÜ Fizik Bölümü mezunu. Teziç döneminde başkan vekiliydi ve YÖK’ün en etkili üyelerinden biriydi. Özcan göreve gelince vekillikten istifa etti. YÖK’te Eğitim Komisyonu ve Denklik Komisyonu Başkanlığı yaptı. Üniversitelerin, inançların yaşanacağı bir yer olmadığı gerekçesiyle türban yasağından yana. Görev süresi 2009’da sona erecek.

367’nin fikir babası

Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu (52):
İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi. 2003’te YÖK üyesi oldu. Gül’ün cumhurbaşkanı seçilebilmesi için TBMM’de 367 sayısının gerekliliğini ilk ortaya atan anayasa profesörlerinden. Kararlı üye olarak tanınıyor. Üniversitelerarası Kurul tarafından geçen yıl ikinci kez YÖK üyeliğine seçildi. Görev süresi 2011’de bitecek.

Sezer’e yakın

H. Bülent Serim (60): İlk ve ortaöğrenimini Gaziantep’te yaptı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu. Sezer’in Genel Sekreter Yardımcısı’ydı, cumhurbaşkanlığı kontenjanından 2007’de en son onu atadı. Sayıştay’da denetçilik, Anayasa Mahkemesi’nde raportörlük, genel sekreterlik yaptı. Başkana en muhalif üyelerden. Görevi 2011’de bitecek.

Yeni başkanı çok eleştiriyor

Prof. Dr. Mustafa İlhan (62):
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi. Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK’e girdi. Üniversitelerarası Kurul Etik Komisyonu üyesi. Tıp alanındaki denklik konusunda katı tutumuyla tanınıyor. ÖSS’deki ortaöğretim katsayısının değiştirilmesine kesinlikle karşı. Yeni YÖK başkanını en fazla eleştiren üyelerden biri. Görevi Haziran’da bitecek.

Sezer’in özel doktoru

Prof. Dr. Tunçalp Özgen (62):
Hacettepe Üniversitesi rektörü iken Sezer tarafından atandı. Sezer’in özel doktoru. Yeni YÖK genel kuruluna muhalif ama olaylara ılımlı yaklaşımıyla tanınıyor. Görevi 2009’da bitecek.

Az ve öz konuşuyor

Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul (54): Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dekanlığı yaptı. Açık öğretimi geliştirenlerden. Şu anda Anadolu Üniversitesi rektör yardımcısı. Üniversitelerarası Kurul tarafından 2007’de ikinci kez seçildi. Az ve öz konuşuyor. Başkana muhalif. Görevi 2010 Aralık’ta bitecek.

Teziç’e de muhalifti

Prof. Dr. Atilla Eriş (63):
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi. 2005’te Üniversitelerarası Kurul kontenjanından üye. Sezer onayladı. Eski başkan Teziç döneminde görev verilmediği için dışlandığını düşündü, ona da muhalefet etti. Görevi 2009’da sona erecek.

Her dönem YÖK’e muhalif

Prof. Dr. Fikret Şenses (60):
İngiltere’de Warwick Üniversitesi’nde lisans, Lancaster Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. İngiliz centilmeni olarak tanınıyor. Görev yaptığı ODTÜ İktisat Fakültesi’nde kızı kendi dersini aldı diye o dersi vermedi, ODTÜ’lülerin takdirini kazandı. Üniversitelerarası Kurul tarafından YÖK üyesi seçildi. Sezer tarafından atandı. Her dönem YÖK’e muhalif, sözünü esirgemiyor. Teziç döneminde en yapıcı muhalefeti o yapıyordu. Bugünkü başkanı da çok eleştiriyor. Görevi 2009’da sona erecek.

Özerk YÖK istiyor

Prof. Dr. Engin Ataç (50):
Anadolu Üniversitesi Kamu Maliyesi Bölümü mezunu. 1997-2005 arasında Anadolu Üniversitesi rektörlüğü yaptı. 2005’te Üniversitelerarası Kurul tarafından YÖK üyesi seçildi, Sezer tarafından atandı. Yeni YÖK yönetimine muhalif. Aslında YÖK’ün özerk olmasını istiyor. Görevi 2009’da sona erecek.

Haberin Devamı

Dersimiz YÖK üyelerini tanıyalım


NASIL SEÇİLİYORLAR?

Yükseköğretim Kanunu’na göre YÖK Genel Kurulu üyeleri, cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından dört yıl süreyle seçiliyor. Cumhurbaşkanı başarılı öğretim üyeleri arasından 7 üye; Bakanlar Kurulu üst düzey devlet görevlileri veya emeklileri arasından 7 üye; Üniversitelerarası Kurul ise kurul üyesi olmayan profesörlerden 7 üye seçiyor. Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul adayları üyeliğinin Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması gerekiyor. Dört yıl görev yapacak YÖK başkanını da Cumhurbaşkanı belirliyor.


1 Berrak Kurtuluş 2 Halis Ayhan 3 Yunus Söylet 4 Ali Ekrem Özkul 5 Tunçalp Özgen 6 İsa Eşme 7 Mustafa İlhan 8 Fikret Şenses 9 Yusuf Ziya Özcan 10 Emin Kuz 11 H. Bülent Serim 12 Enver Hasanoğlu 13 Ömer Demir 14 Durmuş Günay 15 O. Bülent Zülfikar 16 Necmi Yüzbaşıoğlu 17 Atilla Eriş 18 Yekta Saraç 19 İzzet Özgenç 20 Engin Ataç

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!