Dershaneciler MEB toplantısını terk etti

Güncelleme Tarihi:

Dershaneciler MEB toplantısını terk etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 14:36

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 7 ilin dershane temsilcileriyle Antalya’da gerçekleştirdiği toplantı protesto edildi. Yapılanın istişare değil, dayatma toplantısı olduğunu iddia eden 200’den fazla dershaneci alkışlar eşliğinde salonu terk etti.

Haberin Devamı

MEB, Antalya’da ‘Özel Dershaneler ve Özel Etüt Eğitim Merkezleriyle İlgili İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ düzenledi. Antalya’nın yanı sıra Adana, Mersin, Karaman, Osmaniye, Burdur ve Isparta illerinden 200’ün üzerinde dershane kurucusu ve temsilcisinin katıldığı toplantıda MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, bakanlık müşavirleri Ercan Demirci ile Malik Türedi’nin yanı sıra 3 uzman yardımcısı yer aldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda (ATSO) yapılan toplantının iddia edildiği gibi ‘istişare’ amaçlı olmadığını belirten dershaneciler, bir dayatma ile karşı karşıya olduklarını savunarak toplantıyı terk etti. Salonu alkışlarla terk eden dershaneciler dışarıda basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

İkna ve dayatma toplantısı

Toplantıya katılan 7 ilin dershanecileri adına açıklamayı okuyan Antalya Dershaneciler Derneği Başkanı Aydın Vural, “Bilindiği gibi son günlerde dershanelerin kapatılması ile ilgili alınan bakanlar kurul kararı uyarınca paydaşlarla istişare toplantıları yapılması gündeme geldi. Fakat bu toplantıların bir istişare toplantısından ziyade bir ikna ve dayatma toplantısı olduğu kanaatine varıldı” dedi.

‘Kapatın’ emrini uygulamak için yapılan bir tiyatro

Bugün ilki gerçekleştirilen bölge toplantılarının sonuncusunun 27 Kasım 2013 günü Erzurum’da yapılarak son bulacağını ifade eden Aydın Vural, kapatmayla ilgili nihai kararın ise 2 Aralık 2013 tarihinde yapılacak Bakanlık Kurulu’nda verileceğinin bizzat Başbakan tarafından yapıldığını hatırlatarak, “Bu reformun iki iş gününde tartışılıp değerlendirilmesi, yüzlerce görüşün irdelenmesi ve toplumu bu kadar ilgilendiren bir konuda 48 saat içerisinde karar alınması gülünçtür. Bu açıdan bu bir istişare değil, bir dayatma ve ikna toplantısı olduğu açık. Sadece paydaşlarla görüşüldü, ‘onları dinledik’ demek için yapılan ve ön hazırlığı olmayan bir toplantı. Ayrıca biz paydaşlara her hangi bir taslak sunulmamıştır. Yazılı hiçbir belge verilmedi. Bu belgeleri incelemek ve görüşlerimizi sunmak için bir zaman da tanınmadı. Dolayısıyla dershaneler ve etüt merkezleri muhatap kabul edilmedi. Dershanelerimizin bu şekilde alelacele kapatılması kurumlarımız, çalışanlarımız, ailelerimiz ve her şeyden en önemlisi öğrencilerimiz için bir yıkım olacak. Maalesef bizi yönetenler bizleri gerçekten dinlemek, anlamak, sorunlarımıza çözüm üretmek yerine, yukarıdan aldıkları ‘kapatın’ emrini uygulamak için istişare adını verdikleri bir tiyatroyu bizlere reva görüyorlar. Bu oyunu bir parçası olmadığımızı, yaptığımızın işin kutsal olduğunu ve emeğimizin bir kin ve nefrete kurban edildiğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aydın Vural, toplantının basına kapalı bölümünde neler yaşandığıyla ilgili soruya şu cevabı verdi:
“İçeride hem Antalya hem Mersin illerinin dershane temsilcileri söz aldı. Dershanelerin dayatmayla kapatılmasına karşı olduğumuzu belirttiler. Bunun dönüşme değil, kapatma olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir tek arkadaşım da ‘dönüşme istiyoruz, bizim için iyi’ demedi. Şu an özel okulların kontenjanlarının yüzde 60’ı boşken tüm dershanelerin özel okula dönüşmesi, öğrenci bulabilmesi, ayakta kalabilmesi mümkün değil. Bu bir kandırmacadır. Tüm dershaneci arkadaşlar bunun farkında.”

Geçmişi konuşmayalım, bu dönüşüm olacak

Toplantının basına açık bölümünde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, toplantıda dershanecilerden yapılacak düzenlemeyle ilgili görüş ve öneri sunmalarını istedi. Tplantıya dershaneciler siyah kurdele takarak geldi. Yusuf Büyük şunları söyledi:
“Bugün buradaki amacımız; kimseyi ikna etmek değil. Dönüşümle ilgili yapılacak çalışmaya, Bakanlar Kurulu’na sunulacak çalışmaya ve daha sonra Meclis’te kanunlaşması safhasında sizden alacağımız tavsiye, önerileri ulaştırmak olacak. Bu çalışmalara sizin katkınızı almak üzere buraya geldik. Toplantının tek maksadı budur. Bunun dışında böyle olmasaydı şöyle, yani geriye dönmenin bir anlamı olmadığını da ifade ediyorum. Bu dönüşüm olacak ve biz şunun da olmasını istiyoruz. Her üç bölgeden aldığımız sonuçları çalışma yapan ekibe sunacağız ve mutlaka bunlardan istifade edeceğimizin bilinmesini istiyorum. Yani biten bir şey, nihayetleşen bir şey yok.”

Haberin Devamı

Samsun’da da salonu terk ettiler

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Samsun’da düzenlenen “Özel Dershaneler ve Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri ile İstişare Toplantısı”na katılan 18 ildeki dershane temsilcilerinin büyük bir kısmı dönüşüme tepki göstererek salonu terk ettiler.

Milli Eğitim Bakanlığı, Samsun Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü toplantı salonunda Özel Dershaneler ve Özel Etüt Eğitim Merkezleri ile İstişare Toplantısı düzenledi. Samsun, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinden dershane ve eğitim merkezlerinden yetkililerin katıldığı toplantı öncesi katılanlara dershanelerle ilgili anketler verildi. Dershane ve eğitim merkezi yetkilileri, kendilerine dağıtılan anketlerin taraflı olduğunu belirterek doldurmama kararı aldılar.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, “Dershanelerle ilgili son günlerde yoğunlaşan ama esasında çok daha önce başlayan bir tartışma ve bugün gelinen bir süreç var. Gelinen bu süreçte bizler sizlerin görüşlerini, önerilerini almaya geldik. Bu anlamda Karadeniz’deki bütün illerimizde görev yapan bu kurumların temsilcileri olarak sizleri dinleyeceğiz. Bizim siyasi bir görevimiz yok. Bizim şu gelinen süreçte yapmak istediğimiz, bu sürecin en olumlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için sizlerin görüşlerini ve önerilerini yerinde almaya geldik. Ama şu tartışmanın herhalde biz içinde olmayacağız. Dershanelerin dönüşümü noktasında, dershanelerin bugüne kadar yerine getirdikleri görevlerin ne kadar yararlı olduğu noktasında bizim bir tartışma şeyimiz yok. Bunun bir belki yararı da olmuyor. Biz de tartışmalar müzakere şeklini almıyor. Halbuki müzakere olarak bunlar olsa çok daha yararlı sonuçlar ortaya çıkar. Bizim yapacağız, bu dönüşüm sırasında sizlerin önerilerimiz neler olabilir, teklifleriniz neler olabilir, Başbakanımız ve bakanımızın açıklamaları doğrultusunda bizler de bu önerilerinizi en sağlıklı şekilde almak ve yerine iletmek görevindeyiz. Ama bunu yaparken zamanı çok iyi kullanabilmemiz için siz değerli basın mensuplarını, sizler bu görevinizi yaptıktan sonra bizlere müsaade ederseniz, bütün toplantılarda olduğu gibi biz eğitimciler bu konuda birbirimizi dinlemeye hazırız. Bu anlamda bize yardımcı ve destek olursanız seviniriz” dedi.

Haberin Devamı

Biz dönüşümü tartışmaya gelmedik

Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz’ın konuşmasının ardından toplantının geri kalan kısmının basına kapalı olacağının belirtilmesinin ardından basın mensupları dışarı çıkartılmak istendi. Salondaki dershane ve eğitim merkezi yetkilileri, basın mensuplarının dışarı çıkartılmasına tepki göstererek salonu terk etmek istediler. Bunun üzerine Müsteşar Yardımcısı Yılmaz salondakilere seslenerek, “Dönüşüm ile ilgili sadece önerilerinizi söylemeniz durumunda basın kalır” dedi. Salonda bulunanlar da hep birlikte “Hayır, dönüşüm ile ilgili önerimiz yok” dediler.
Dershane ve eğitim merkezi yetkililerinin “Bizim burada toplanma nedenimiz nedir? ‘Biz arkadaşlar bu işin kararını verdik, dönüşüm var. Bunu tartışalım mı’ yoksa ‘arkadaşlar henüz verilmiş bir karar yok, sizlerin de fikrini almak üzere buraya toplandık’ hangisini konuşacağız” sözleri üzerine MEB Özel Okullar Genel Müdürü Mehmet Küçük, “5580 sayılı Özel Öğrenim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi konusunun bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarla istişare edilerek, ilgili kamuoyunun taslağa ilişkin görüş ve önerilerinin alınması ve toplantımızın amacı budur. Biz size ‘dershaneler dönüşsün mü, dönüşmesin mi’ demek için değil, ‘dönüşümde katkınız olsun, dönüşümü daha sancısız yapalım’ diye toplandık” cevabını verdi. Küçük’ün cevabının ardından toplantıda bulunanların büyük bir çoğunluğu salonu terk ettiler.
Salonu terk eden dershane temsilcileri adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Özel Dershaneler Birliği Derneği İl Temsilcisi Hatice Göz, “Biz buraya dönüşümü tartışmaya gelmedik. 5580 sayılı Kanun’un değişen maddelerindeki bütün ifadeler ‘yapılabilir, olabilir’ gibi sonu net olmayan cümleler içermektedir. Bu ifadelerin net ve açık olmaması güven vermemektedir. Bizim özel okula dönüşmemiz gerçekçi bir olay değildir. Güney Kore’de de dershaneler kapandı ama merdiven altı dershaneleri çoğaldı. Sonra yeniden açıldı. Biz kapandığımız zaman evlerde özel ders verilecek. Merdiven altı dershaneciliği gelişecek” dedi.

Haberin Devamı

Dershaneciler beyaz önlüklerle Cumhuriyet Meydanı’nda olacak

Önümüzdeki çarşamba günü, kapatma kararına tepki göstermek için Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacaklarını duyuran Sezai Özel, “Tüm dershane kurucularımız, yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımızla saat 14.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda olacağız. Beyaz önlüklerimiz ve yakamızdaki siyah kurdelelerle yaşadığımız dayatmaya karşı düşüncelerimizi açıklayacağız.” dedi.

MEB’in dershane, etüt merkezleri yöneticileri ve sahipleriyle yarın İzmir’de toplantı yapacağını vurgulayan Özel, şunları kaydetti: “Biz salı günü böyle bir toplantı yapılacağını haber alır almaz şunu düşündük: Orada çatlak ses çıkmasın. Madem ki örgütlüyüz, ÖZ-DE-BİR olarak tek bir yürek, tek bir ses olmalıyız diye düşündük. Ön toplantısını yapmadan hazırlıksız olarak oraya gitmek, tek tek avlanacağımız anlamına gelir, deyim yerindeyse. Bunu ortadan kaldırabilmek için bu toplantıyı organize ettik. MEB’in toplantı çağrısı, bazı arkadaşlarımıza gelmedi. O çağrıda ifade edilen çok önemli bir nokta var, 'Etüt eğitim merkezi ve dershane kurucu temsilcisi veya yöneticilerinden birer temsilcinin katılımlarının sağlanması için gerekli duyurunun yapılması...' deniyor. Şimdi biz oraya yarın gideceğiz. Bize bugüne kadar herhangi bir taslak metin verilmedi. Bize herhangi bir taslak metin ulaşmadıysa biz oraya hangi kararı vererek gidebiliriz? Mümkün mü bu? Biz orada ne yaparız? Taslağı alır dinleriz. Biz orada karar verme şansına zaten sahip değiliz. Bize bir şey dayatılıyor.”

Toplantıya katılan ÖZ-DE-BİR üyeleri de söz alarak, yarınki toplantı öncesi yapılması gerekenlerle ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!