Depresyona yenilmeyin siz daha güçlüsünüz

Mevsim sonbahar. Hava karanlık, ıslak. Depresyon kapıda zili çalıp duruyor. Kapıyı açmayın, onu dışarda bırakın. Nasıl mı? İşte tavsiyelerim

Haberin Devamı

Sizce neden her gün yoga yapıyorum? Çünkü yoga, yalnızca vücudumu formda tutmakla kalmıyor, yoganın bir parçası olan mental konsantrasyon da beni rahatlatarak zihnimi dinç tutuyor. Her zaman, günlük yaptığım şeylerin zihnim ve bedenime bütünüyle iyi geldiğine inanmışımdır. Bu düşüncem bir bakıma, bir genel kanı haline dönüşse de bilim, bunu bir kez daha kanıtlamak için harekete geçti.
İngiliz tıp dergisi BMJ’ın yeni araştırması, psikolojik stres ve ani ölüm arasında bir ilişkinın varlığını bularak zihnin sağlıklı olmasının vücudun da sağlıklı olmasına yol açtığını ortaya koydu. Ruh sağlığınızı korumak adına yoga yapmak, müzik dinlemek, sevdiklerinizle iletişim kurmak veya ruh sağlığı uzmanlarıyla görüşmek, yaşam sürenizi uzatabilecek akıllı yatırımlar olabilir.

Haberin Devamı

KAYGI, HASTALIKLARI ÇAĞIRIYOR

Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, 68 bin 222 sağlıklı yetişkini sekiz yıl boyunca takip etti. Daha az güven duygusuna ve daha fazla kaygı, depresyon, değersizlik, sosyal işlevsizlik seviyesine sahip kişilerin ölüm riskinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Gözlemlenenler arasında kardiyovasküler hastalık veya kanser nedeniyle ölen çoğu kişinin başından beri hasta olmadığı, hastalıkların sonradan geliştiği görüldü.
Araştırmacılar, katılımcılara 12 basit soru sordu. O güne kadar endişe yüzünden uykularının kaçıp kaçmadığı, yeterince mutlu veya sürekli stresli ve baskı altında hissedip hissetmediklerini ölçtü. Şaşırtıcı şekilde, psikolojik stres yaşayan çoğu yetişkinin acil ihtiyaç duymadıkları için hiçbir şekilde, bir uzmandan psikolojik destek almadığı ortaya çıktı.
Tabii ruh sağlığının kontrolünü sağlamak adına herkesin terapi koltuğuna oturmasına gerek yok. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) zihin sağlığının kontrolünü kendi sağlamak isteyenler için öneriler sunuyor.
Peki ne yapmalısınız?
İşte ruh sağlığınızı korumak ve yaşam sürenizi uzatmak için yapabilecekleriniz...

KALİTELİ UYKU ŞART

* Değerlendirmeniz gereken ilk şey uykunuz. Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız bu duygusal stresin bir işareti olabilir. Birçok araştırma, kaliteli uykuyla zihin sağlığı arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi.
* Stres seviyeniz değerlendirmeniz gereken diğer önemli unsur. Sürekli gergin hissediyor ve gün sonuna geldiğinizde gevşemekte güçlük çekiyorsanız vücudunuz size zihin sağlığınızı korumanız için daha iyi yollar bulmanız gerektiğini söylemeye çalışıyor olabilir.
* Kendinize zaman ayırın. Ben yoganın yanı sıra zihnimi rahatlatmak için her günün sonunda gevşemek için kendime zaman ayırırım. Eşim Lisa ve yaşlı babalarına ayırabilecek vakitleri olduğunda çocuklarımla zaman geçiririm. Arka bahçemizde siyah labrador köpeğim Rosie’yle oyun oynamak veya onu yürüyüşe çıkarmak rahatlamama yardımcı olur. Yani onun heyecanlı ve hareketli oluşundan ben de yararlanırım. Nitekim evcil hayvan beslemenin depresyonla savaşmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Hayvanınızı yalnızca sevip okşamanın bile ruh halini pozitif yönde etkileyen serotonin hormonu seviyesini artırdığı klinik olarak kanıtlanmıştır. Şovumun dördüncü sezonu için modumu yüksek tutmak adına yaptığım bir diğer kayda değer şey ise ailemle Avrupa turuna çıkmaktı. (Daha sonraki yazılarımda bununla ilgili daha fazla şey anlatacağım).

Haberin Devamı

MÜZİKLE TERAPİ

* Yalanı azaltın! Gerçekler sizi rahatlatır. Notre Dame Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre daha az yalan, (küçük beyaz yalanlar da dahil) daha çok sağlık anlamına geliyor. Verilere göre Amerikalılar haftada ortalama 11 yalan söylüyor. Araştırmacılar 110 kişiden 10 hafta boyunca hiç yalan söylememelerini istedi. Sonuçlara göre bu kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarında iyileşme görüldüğü ve insan ilişkilerinin geliştiği kaydedildi.
* Müzikle terapi! Eski çağlardan beri müzik hem bedeni hem de ruhu iyileştirmek için kullanılmıştır. Günümüzdeyse, yapılan çok yönlü araştırmalar müziğin, yüksek tansiyon, Alzheimer hastalığı ve hatta kanserin yanı sıra depresyon ve kaygı üzerindeki etkilerini kanıtladı. Özellikle yavaş tempolu ve dinlendirici müzikler dinlemenin stres hormonu kortizol seviyelerini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Miami Üniversitesi’ndeki bir araştırmada sıradan, sağlıklı kişilere müzik terapisi uygulanarak altı hafta sonunda bu kişilerde daha az depresyon seviyesi ve yorgunluk kaydedildi.
* Meditasyon! The Dr. Oz Show program ekibim her gün bir meditasyon seansına katılır. Bu onlara, yoğun bir çalışma gününün ardından toparlanma ve yeniden gruplaşma şansını veriyor. Ekibim meditasyona çok önem veriyor ve hepimiz de bunun karşılığını alıyoruz. Meditasyon binlerce yıldır stresi azaltma görevi görüyor, sizinkini neden azaltmasın ki?
* Esneme hareketleriyle stresten kurtulun! Stres kan akışını kısıtlayarak kaslarınızda ve belinizde gerilmeye neden olur. Esneme hareketleri, sinir sistemindeki stres hormonu üretimini azaltan alıcıları uyarır. İşin sırrı gerilen kasları bel, omuz ve boynu esneterek rahatlatmak.

Haberin Devamı

STRES SAVAŞÇILARI

Gerginlikten kurtulmak SPA’ya veya uzak bir yerlere tatile gitmeyi gerektirmez. Aşağıda yazdığım kolay ve faydalı önerileri günlük olarak uygulayarak stresten kurtulabilirsiniz.
* Suma Özü: Güney Amerika yağmur ormanlarında yetişen bu asma kökü vücuttaki birçok sistemi düzene sokmak için tonik olarak kullanılıyor. Vücudunuzda dış stres faktörlerine karşı tampon görevi gören geleneksel bir ilaçtır. Kan şekeri seviyesini dengeleyerek ani ruh hali değişikliklerini önler. Suma özü 19 farklı amino asit, çok miktarda elektrolit, iz mineraller, demir, magnezyum, çinko, A, B1, B2, E, K vitaminleri ve pantotenik asit içerir. Günde iki defa 500 miligram alın.
* Stres savaşçısı salata: Bu salatanın içindekiler vücudunuzun strese karşı verdiği en sağlıksız tepkilerle savaşır. Salatanıza avokado ve badem ekleyin. Potasyum bakımından zengin olan avokado yüksek tansiyonu düşürür. Magnezyum zengini badem anksiyeteyi önlemeye yardımcı olmak adına sinir sistemini iyileştirir. Kuşkonmazsa ruh halini dengeleyici folik asit içerir. Böylece modunuz pozitif yönde etkilenir.

Yazarın Tüm Yazıları