Depremzedeye bir darbe de TOKİ’den

Güncelleme Tarihi:

Depremzedeye bir darbe de TOKİ’den
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 12:40

Bala’da sekiz yıl önce yaşanan depremin ardından afetzedeler için yapılmaya başlanan ancak hala teslim edilemeyen konutlar için, Balalı vatandaşlara 74 bin TL’lik fatura çıkartıldı. Depremzedeler, henüz elektriği ve suyu dahi bağlanmayan ve içinde oturamadıkları ev için kendilerinden istenen 74 bin TL’ye mahkemede itiraz etti.

Haberin Devamı

ANKARA’nın Bala ilçesinde 20 Aralık 2007 tarihinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından yaptırılan, ancak müteahhidin kaçması sonucu konutlarını teslim alamayan depremzedeler şimdi de 74 bin TL’lik faturanın şokunu yaşıyor. Depremzedeler, istenen bedelin iptali için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Toplu Konut İdaresi’ni (TOKİ) dava etmeye başladı.

Depremzedelerin avukatlığını üstlenen Sadi Olcay, 74 bin lira gösterilen afet evleri bedelinin 7269 Sayılı Kanun’a aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye değer tespiti yaptırdı. Mahkemenin, ödenmesi istenen bedellerin fahiş olduğuna karar vermesi üzerine ‘konut bedelinin belirlenmesi işleminin iptali’ davası yolu açıldı. Olcay, depremzedelerin dava açma noktasına gelinmesindeki son aşamayı şöyle aktardı:

Haberin Devamı

YARISINI DEVLET KARŞILAYACAKTI 

“Görüştüğüm afetzedelerin birçoğunun belirttiği üzere, konutların yapımı ve teslimi sırasında ilçeye gelen devlet yetkilileri, konut bedellerinin en çok 25 ila 30 bin lira olacağını, devletin konut bedellerinin yüzde 40-50’sini karşılayacağını beyan etmişler. Ancak 2014 yılı Mayıs ayında AFAD tarafından Ziraat Bankası Bala Şubesine ve Bala Kaymakamlığı’na gönderilen borç listesinde konut bedelleri yaklaşık 74 bin lira olarak gösterilmiştir.”

Şu an için açtığı davalardan 30’a yakınının Ankara 12. İdare Mahkemesi Başkanlığı tarafından kabul edildiğini, kalan davaların ise yargılamasının halen devam etmekte olduğunu belirten Olcay, şöyle devam etti:

“Bu durumda daha önceden yaklaşık 74 bin lira olarak belirlenen deprem konut bedellerinin en az yaklaşık 15-20 bin lira düşürülmesi gerekecektir. Söz konusu iptal kararları davalı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve diğer davalı Toplu Konut İdaresi tarafından temyiz edilmiştir. Karar verilen dosyalarımız davalı idareler tarafından ‘yürütmenin durdurulması’ talebiyle temyiz edildiğinden Danıştay’a gönderilmiştir. Danıştay tarafından davalı idarelerin yürütmenin durdurulması istemi kabul edilmez ise, davalı idarelerce depremzedelerden konut bedelinin tahsili işlemlerinin ‘derhal’ durdurulması için Bala Ziraat Bankasına yazı yazmaları ve deprem konutlarının bedellerini mahkeme kararına uygun olarak yeniden belirlemeleri gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!