Depremzede esnaf için yapıldı, Suriyeli çocukların eğitim merkezi oldu

Güncelleme Tarihi:

Depremzede esnaf için yapıldı, Suriyeli çocukların eğitim merkezi oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 14:28

Depremzede esnaf için yapıldı, Suriyeli çocukların eğitim merkezi oldu

Haberin Devamı

Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ADAPAZARI(Sakarya), (DHA) - SAKARYA'da, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından yapılan iş merkezi savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan mülteci ailelerin çocukları için eğitim merkezine dönüştürüldü. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, eğitim merkezinde 28 sınıf bulunduğunu belirterek, "280 civarında öğrencimiz var. Bu kardeşlerimize bir nebze de olsa katkımız varsa ne mutlu bize" dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Valiliği, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İHH ve Kadın ve Demokrasi Derneği ortaklığında Suriye'deki iç savaştan kaçan mülteci çocuklar için Karaman Mahallesi'nde geçici eğitim merkezi kuruldu. 17 Ağustos 1999 depreminde işyerleri yıkılan esnaf için yapılan iş merkezi 3 milyon liralık maliyetle eğitim merkezine dönüştürülürken, 3 bin 500 metrekare alana kurulan ilk ve ortaokul eğitiminin verildiği merkezde 28 sınıf bulunuyor. Merkezde ağırlıklı olarak mülteci öğretmenler eğitim veriyor.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu eğitimin başladığı merkezde incelemelerde bulundu. Sınıfları tek tek gezerek öğretmen ve öğrencilerle sohbet eden Başkan Toçoğlu, savaştan kaçıp gelen mültecilere faydalı olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu okul Suriyeli kardeşlerimizin çocukları için hazırlandı. Suriye'den iltica etmiş ana sınıfından ortaokula kadar çocuklarımıza Arapça ve Türkçe eğitimler verilecek. Bu evlatlarımızın, kardeşlerimizin eğitimi için hazırlanmış bu okulda şu an 28 sınıfımız eğitim görecek durumda hazırlandı. 280 civarında öğrencimiz var. Kapasitemiz tekli eğitimlerde 500'e kadar çıkabilir, çiftli eğitimlerde bine kadar çıkabilir. Bu kardeşlerimize bir nebze de olsa katkımız varsa ne mutlu bize" dedi.
Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan, merkezde öğretmen olarak çalışmaya başlayan Safaa Osayan, merkezin beklentilerinin çok üzerinde olduğunu ifade ederek, "Savaştan dolayı buraya geldim. İlkokulda sınıf öğretmeniydim. 5 yıl öğretmenlik yaptım. Buraya ailemle birlikte geldim. Önceden istiyordum ki savaştan uzak kalayım. Ama şimdi memlekete karşı çok özlem var. Dönmek istiyorum. Bu okul beklentimizden daha fazlası, çok güzel hizmet" diye konuştu. Geçici merkezdeki öğrenci sayısının yapılacak resmi açılıştan sonra artması beklendiği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!