Depreme karşı alınacak tedbirler anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Depreme karşı alınacak tedbirler anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2017 12:03

Depreme karşı alınacak tedbirler anlatıldı

Haberin Devamı

BORNOVA Belediyesi, Kültür Merkezi’nde “Bornova Afete  Hazırlanıyor" paneli düzenlendi. Büyükpark içinde kurulan stantlarla vatandaşların deprem konusunda bilinçlenmesi sağlandı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik olarak hazırlanan görsellerin yer aldığı sergi açılırken,  Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’n de “Bornova Afete Hazırlanıyor" paneli düzenlendi. Panele, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Yalçın Koca, DEÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Orhan Polat, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ile Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı ve Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nden  Sinancan Öziçer konuşmacı olarak katıldı. İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu yönetimindeki panelde deprem gerçeği ve depreme karşı alınabilecek önlemler ele alındı. Uzmanlar, İzmir ve Bornova’nın durumu afete karşı yapılanlar ve yapılması gereken düzenlemelerle ilgili bilgiler verdi. İMO İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, “İzmir’de yaptığımız anketlerde insanların yüzde 80’inin yaşadığı yapının depreme dayanıklılığı konusunda bilgisi yok. Bu çok ciddi bir rakam. Bununla ilgili yaptığımız başka bir çalışmada ise proje üreten 180 inşaat mühendisine yapı denetimini sordu. Bunların yüzde 65’i sorunlu olduğunu söylerken gerisi sessiz kaldı. Bakanlığın bu işe müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorlar" dedi.

YAPILAŞMADA YER SEÇİMİ ÖNEMLİ

Panel konuşmacılarından Prof. Dr. Yalçın Koca,İzmir’in jeolojik yapısı ve fay hatlarına dikkat çekerek, kentsel yapılanmalarda yer seçiminin önemini vurguladı. Koca, “Bornova bir çöküntü ovası. Burada 2 fay bulunuyor. Biri Bornova fayı diğeri ise İzmir fayının devamı“ dedi. İzmir’de deprem istasyonları olduğunu anlatan Doç. Dr. Orhan Polat, depremin bir bilinmeyen olduğuna dikkat çekerek, “Depremi anlamak için kaynağına inilmesi gerekli. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 2008 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar sayesinde artık, İzmir’in bir çok yerine Sismik gözlem istasyonları bulunuyor. Elimizdeki bu teknoloji ile gerçekleşen depremin derinliğini hemen öğrenebiliyoruz" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!