Deprem çocukları...

Son günlerde televizyon haberlerini izlerken içim acıyor. Annelerini, babalarını kaybeden çocukları seyrederken...

Bir tanesi içimi dağladı, yemek yerken boğazım düğümleniverdi... Ben gizli gizli gözümden yaş aktı sanıyorum, bir bakıyorum evdeki herkes salya sümük... Emre ise açmış gözlerini faltaşı gibi, izliyor. Hem anlamaya çalışıyor hem de üzülüyor...
Bir KEKO vardı. Annesi, babası, kardeşlerini kaybetmiş. 8 yaşında. Hem olayı anlayamamış hem de inanılmaz korkmuş. Enkaz yığınının altından ve sonra “evim” dediği o kalıntıdan sağlık görevlileri tarafından zorla uzaklaştırılıyor.
Sakinliyor bir süre sonra, gündüz arkadaşları ile oyun oynuyor. Ama birlikte oyun oynadığı arkadaşlarının çoğu da ailelerini kaybetmişler. Okulları da yıkıldığı için tüm gün oyun oynuyorlar, akşam üzeri ise en iç acıtan durum başlıyor. Çocukların hepsi “evimiz” dedikleri harabelerin yolunu tutuyor.
Bir resim var aklımdan çıkmayan... KEKO yatmış toprak döküntünün üzerine uyumaya çalışıyor, ağlaya ağlaya...
O kadar etkilendik ki...
Emre bugün Hürriyet Çocuk Gazetesi köşesinde “Bana artık okumadığınız kitapları gönderin, okulu yıkılan arkadaşlara gönderelim” çağrısı yaptı. Biz de ekip olarak ona destek olacağız. Gelen kitapları çocuklara ulaştıracağız.
Eğer siz de çocuk kitapları göndermek isterseniz, adresimiz: Evren Mahallesi Gülbahar Caddesi Hürriyet Media Towers İkitelli/İstanbul

Bizim Çocuklar

Emre Berent / 8 yaşında
Çocuk çarpım tablosu ile kafayı bozdu. Ben hayatımda bu kadar hırsı, bilemediği şeye sinir olma hallerini kimsede görmedim. Gerçi annemler “Bu senin küçüklüğün” diyor ama durumla nasıl baş edeceğiz bilemiyorum.

Kaila Sim / 8,5 aylık
“Baba”, “Bu” ve “Del Del” diye başladı, şimdi döktürüyor kızım. Bayılıyor kendisine konuştukça. Tutunup ayağa kalkmak istiyor, yürüteç ile gitmediği yer kalmıyor. Dolaplar, çekmeceler nasıl açılır, onu da öğrendi.

Rüzgar Ege / Annesinin içinde 25 haftalık
Bazı sabahlar işe gelirken giydiğim giysilerle öğleden sonra kendimi patlayacak gibi hissettiğimden, üzerimi değiştirmek zorunda kalıyorum. Ama şükürler olsun ki kaşıntı dışında hiçbir sorunum yok. Geceleri de rahat rahat uyuyorum.

Çocuklarda zihin açan gıdalar

Okul döneminde çocuğunuzun algılarını açık tutmak ve konsantrasyonunu artırmak elinizde... Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ, çocukların zihinlerini açacak mucize besinler hakkında bilgi verdi. ışte o mucize besinlerden bazıları...

* Balık: Yağlı balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Beslenme düzenlerinde bu yağ asitleri bol bulunan kişilerin genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları bilinmektedir.
* Yağlı tohumlar: Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri omega-3, omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynarlar.
* Yumurta: Yumurta iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, sarısında bulunan kolin de bellek gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
* Rafine olmayan tahıllar: Beynin sürekli glukoza gereksinimi vardır. Rafine olmayan tahıllardaki lifler vücutta glukozun salınımını düzenler. ılaveten sinir sistemini sağlıklı kılan B vitaminleri içerirler. Bulgur, çocuklar için hem besleyici hem de sevdikleri bir tahıl seçeneğidir. Yulaf da zengin bir enerji kaynağı olmasının ve bol lif içermesinin yanında sinir sisteminin tam kapasiteyle çalışması için gereken E ve B vitamini, potasyum ve çinkodan yana zengindir.
* Çilek, frenk üzümü, yaban mersini, böğürtlen: Bu koyu renkli meyve ailesi, yüksek düzeyde antioksidan içerir. Göz, diş eti ve genel sağlık için gerekli A ve C vitaminnden zengindirler. Çalışmalar bunların belleği güçlendirdiğini ortaya koymuştur.
* Baklagiller: Protein ve kompleks karbonhidrat ve lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde yendiklerinde çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olurlar.
* Renkli sebzeler: Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır.
* Süt ve yoğurt: Süt ürünleri, güçlü kemik ve dişler için gerekli D vitamini ile kalsiyum içermelerinin yanı sıra enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat ve B vitaminleriyle doludur.
* Et: Ette bulunan demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir. Yağsız et, en iyi emilebilir demir kaynaklarından biridir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri de bulunur.

Mavi göklerde süzül
İşte çocukların zevkle izleyeceği bir DVD: “Mickey ve Donald’ın Balon Yarışı”... Mavi Kurdela ödülünü eve götürmek için bu heyecan verici yarışmada Donald ve arkadaşlarına katılın. Ama dikkat edin! Pete’in çok sinsi planları var ve sadece sen, Mickey ve Donald’a daha yükseğe çıkmaları ve doğru yolu bulmaları için yardımcı olabilirsin. Sen de eğlenceyi ve zaferi onlarla paylaş. Goofy ve Mickey’e yardım ederken bir yandan da Pluto’ya köpek müsabakalarında engelli patika için yardım et.

Anne-çocuk arasındaki bağı güçlendiren program
Kanada’da geliştirilen ve Atölye Çocuk Evi tarafından 0-1 ve 1-2 yaş arası bebeklere özel uygulanan “Make The Connection” programı, iletişim becerilerini destekleyerek anne ile bebek arasındaki doğal bağın daha da geliştirilmesini hedefliyor. Psikolog Başak Kerimoğlu tarafından düzenlenen program, her bir seansın 1.5 saat sürdüğü, toplam 9 seanstan oluşuyor. İlk 30 dakika anne-bebek oyun saati, sonraki 30 dakika tartışma grubu ve en son 30 dakika video çekimi ile geribildirimden oluşuyor.
Bilgi için: (0212) 299 93 25

Balıklara Yüzmeyi Öğreten Deniz
Ne mutlu ki bize, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm dünyada çocuklara armağan edilen tek çocuk bayramı. Ama “Çocuk Hakları” konusunda ne biliyoruz? Çocuklarımız, sağlıklı yaşamdan eğitime, sahip oldukları vazgeçilmez haklardan ne kadar haberdarlar? Bu hakların korunması yönünde ne yapıyoruz? Bu kitaptaki öyküler, çocuklarımızın seslerde bile algıladıkları sevgiyi, vazgeçilmez haklarının olduğu her yerde, her zaman yaşamaları için yazılan bir damla belki de. Sevgi denizinde, çocuklar için bir damla...
Yazarı: Şule Tankut Jobert
Kelime Yayınları

Portaxe’in kış bahçesinde brunch
Pazar günleri misafirlerine keyifli brunch’lar sunan Portaxe, kış bahçesi, çocuk oyun ve çocuk film alanları ile büyük küçük tüm misafirlerini memnun etmeyi başarıyor. Klasik Türk kahvaltısının vazgeçilmez lezzetlerinden zeytin, peynir, bal ve reçelin binbir çeşidini büfesinde barındıran Portaxe, misafirlerine taze mevsim meyveleri de ikram ediyor. Boğaz manzarası eşliğinde keyifli bir gün geçirebileceğiniz doğru adres...
Bilgi: (0212) 277 82 33

M-GEN’den daha iyi bir gelecek için...
Türkiye’nin ilk fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi, özgün eğitimleri ve kendi sektörünün lider eğitmenleriyle daha iyi geleceğin temellerini atıyor. M-GEN Gelecek Planlama Merkezi çatısı altında M-GEN Kurucusu Ufuk Tarhan’ın bir süredir verdiği “Gelecek Planlaması Nedir, Nasıl Yapılır?” eğitiminin yanı sıra Yasemin Sungur “Kariyer Koçluğu” ve “Kişisel Marka Olmak”, Defne Sarısoy “Hayatla ıletişim”, Dr. Serdar Savaş ise “Kendini Bil, Kendini Bul” başlıklarıyla eğitim verecek. Geleceklerini planlamak isteyenler mutlaka bu eğitimlere katılmalı.
Bilgi ve kayıt için: (0212) 352 75 23

The Play Barn “Plus” açıldı
Saatlik ücretli, çocuk oyun-eğlence-emanet sistemi The Play Barn, “Plus” konseptiyle Astoria Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Toplam 760 metrekarelik alanıyla bugüne kadarki en büyük The Play Barn olma özelliğini taşıyan The Play Barn “Plus” Astoria’da çocuklar, çocuk gelişimi mezunu süpervizörler gözetiminde zaman geçirecekler. Anneler alışverişteyken çocuklar bol bol eğlenecekler...
Adres: Büyükdere Cad. Astoria Kuleleri No: 127 Esentepe / İstanbul

Çocuk vapuru karaya çıktı
ETİ Çocuk Vapuru, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan misafir ettiği 200 çocuğun yarattığı eserleri karada sergiliyor. Çocuk vapuruna misafir olan miniklerin eserlerinden oluşan ETı Çocuk Vapuru Sergisi, Pendorya Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Sergi 21 Mart akşamına kadar ziyaret edilebilecek.
Yazarın Tüm Yazıları