Denklikle ilgili akıllara takılan 10 soru

Güncelleme Tarihi:

Denklikle ilgili akıllara takılan 10 soru
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 11:07

Yurtdışında bir ön lisans, lisans ya da yüksek lisans programı bitirip Türkiye’ye döndünüz. Çalışmanız için YÖK tarafından sağlanan denklik belgesini edinmeniz gerekiyor. Denklik, yurtdışındaki kurumda elde edilen derecenin Türkiye’de eşdeğerliliğinin tespit edilmesi demek. Oxford’dan mezun olsanız bile bu belgeye ihtiyacınız var. İşte YÖK Denklik Birimi’ne en çok yöneltilen 10 soru ve cevabı:

Haberin Devamı

1- Yurtdışındaki tüm yükseköğretim kurumları için denklik belgesi gerekiyor mu?

Yabancı veya Türk vatandaşı herkes meslek icrası ve akademik eğitimini sürdürmek istiyorsa mutlaka denklik belgesi almak zorunda. İster Oxford’tan, isterseniz de Stanford’tan mezun olun bu belgeyi edinmelisiniz. Denlik alabilmeniz için gittiğiniz okul ve programın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınması gerekiyor.

2- Nasıl başvuru yapılıyor?

YÖK’ün internet sitesinde yer alan başvuru formunun çıktısını alın ve doldurulup imzalayın. Gerekli belgeleri tamamlayın ve başvuru ücretini yatırın. Tüm belgeler ve dekontla birlikte YÖK Denklik Birimi’ne elden başvuru yapmanız gerekiyor. Mail yoluyla başvuru olmuyor.

3- Diplomanın aslını Denklik Birimi’ne getirmek şart mı?

Haberin Devamı

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesine göre, incelemeler belge asılları üzerinden yapılıyor. Bu nedenle denklik başvurularında diploma aslının YÖK’e ibrazı zorunlu. Belge asıllarının fotokopisiyle başvuru kabul edilmiyor.

4- Başvuru ne kadar sürede sonuçlanıyor?

Sonuçlanması, eğitim alınan kurumun bulunduğu ülkeye, gerekli yazışmalara, mezun olunan programa göre değişiyor. Bu  nedenle kesin bir tarih verilemiyor. Süreçleilgili YÖK çağrı merkezinden mesai saatleri içerisinde bilgi alınabilir.

5- Seviye Tespit Sınavı (STS) nedir?

Mezun olunan programla ilgili temel kazanımlar, eğitim-öğretimin dili, programın niteliği, teorik ve uygulamalı dersler, stajlar ile projeler yönünden eksiklik tespit edildiğinde veya tereddüt oluştuğunda YÖK denklik belgesi için adaydan STS sınavı talep edebiliyor.

6- Denklik belgesi için başvuran herkes sınava girmek zorunda mı?

Herkes girmek zorunda değil. YÖK adaydan talep edebiliyor. Eğer YÖK STS talep etmezse, sınava  girmenize gerek yok.

7- STS hangi tarihlerde düzenleniyor?

Sonbahar dönemi için başvurular 31 Mayıs’ta sona erdi. Sınav 1 Temmuz’da yapıldı. YÖK ve ÖSYM ayrı ayrı STS yapıyor. Bunun için sınav duyurularını kurumların sitelerinden takip etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

8- İşlemler sonuçlandığında asıl belgeler teslim edilecek mi?

Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde belgeler imza karşılığında elden teslim ediliyor. Ayrıca başvuruda YÖK’e verilen onaylı suret ve tercüme belgeleri başvuru sahibine iade edilmiyor ve incelemeye esas belge olarak dosyada saklanıyor.

9- Denklik belgemi kaybedersem, tekrar düzenlenmesi mümkün mü?

Ulusal gazetelerden birine verilen kayıp ilanı, talebi içeren imzalı bir dilekçe ve 50 TL işlem ücretinin yatırıldığına dair dekontla YÖK’e başvuru yapmalısınız. Denklik  belgesinin kaybedilmesi halinde yenidendüzenlenmiyor.

10- Okulum tanınmıyor diye başvurum reddedildi, bu ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

Denklik alabilmek için diplomayı veren yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın öncelikle faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili makamlarınca diploma vermeye yetkili bir kurum olarak tanınması, akreditasyon ya da kalite güvencesi kuruluşları tarafından akredite edilmiş olması ve YÖK tarafından tanınması gerekiyor. Bunları sağlamayan yükseköğretim kurumlarından alınan diploma denklik başvuruları reddediliyor. Bu nedenle eğitim almaya gitmeden önce YÖK Denklik Birimi’ne başvurarak, hedeflediğiniz programın YÖK tarafından tanınıp tanınmadığıyla ilgili resmi bir yazı alın.

Başvuruda en çok adı geçen ülkeler

ABD, Azerbaycan, Kıta Avrupası,
Bulgaristan, Makedonya, Bosna
Hersek, Orta Asya- Kafkasya
Ülkeleri ve KKTC.

Haberin Devamı

Denklik alan sayısı

2016: 4 bin 900
2015: 4 bin 550
2014: 5 bin 800

RET ALMA NEDENLERİ

Mezun olunan kurumun tanınmaması, eğitimin açıköğretim, uzaktan öğretim gibi metotlarla alınması ve mezun olunan derecenin akademik bir dereceye karşılık gelmemesi.

Yeni düzenleme yapıldı

YÖK Denklik Birimi son dönemde adayların mağduriyetlerinin önüne geçmek ve süreci hızlandırmak amacıyla önemli düzenlemeler yaptı. İşte onlardan bazıları:

- YÖK, diploma denkliğinde gecikmelerden dolayı yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek için diploma teyit yazılarını ilgili ülkelerdeki temsilciliklerden adayların kendilerinin almasına karar verdi. 1 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlayacak düzenlemeye göre, denklik başvurusunda bulunacak tüm   adayların ıslak imzalı ve onaylıdiploma teyit yazılarını ilgili ülkedeki dış temsilciliklerden temin etmelerinin ardından YÖK’e mühürlü kapalı zarf içerisinde getirmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

- Geçen yıl alınan kararla tıp alanında yılda altı kere STS yapılırken diğer sağlık alanlarında bir kez yapılıyordu. Fizyoterapi, ergoterapi, diş hekimliği gibi alanlarda da yazılı seviye tespit sınavına muadil olarak ilmi hüviyet tespiti  sınavları düzenlenecek. Bu sağlık alanlarında ilmi hüviyettespiti sınavları üniversitelerde, bir yıl içinde toplamda beş kez yapılacak.

- Yurtdışında olup YÖK’e diploma denkliği başvurusunda bulunan ve hakkında Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS) işlemlerinden ‘lisans tamamlama’ kararı çıkanlardan,  lisans tamamlama uygulamasında ‘yaz okulu’ eğitimi alarak da öğrenim görmek isteyenler,Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla yerleştirildiği ilk üniversitenin onayıyla bu eğitimi görebilecek.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!