Denizli'nin turizm haritası değişecek

Güncelleme Tarihi:

Denizlinin turizm haritası değişecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 13:15

Denizli'nin turizm haritası değişecek

Haberin Devamı

DENİZLİ Valisi Ahmet Altıparmak, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan turizm merkezi Pamukkale'deki Antik Kent Hierapolis'i gezdi. Hierapolis'te yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Altıparmak, Denizli turizm tanıtım haritasının tekrar yapılmasını istedi.

Denizli Vali Ahmet Altıparmak, Pamukkale'den sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Soykan ile birlikte kazı çalışmalarını yerinde incelemek için Pamukkale'ye gitti. İlk olarak yapımında son aşamaya gelinen Kuzey Kapı ziyaretçi kabul merkezinin son durumu hakkında bilgi aldı. Vali Altıparmak daha sonra Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal ve İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Gülsüm Çelebi'den son çalışmaları dinledi. Vali Altıparmak, mevcut Denizli turizm tanıtım haritasının tekrar yapılmasını istedi. Yeni haritanın daha anlaşılır ve görsel zenginliğinin fazla olması talimatını veren Vali Altıparmak, tanıtım broşürlerinin de yenilenmesini istedi.

Daha sonra antik kentteki Pluotonium'a (Cehennem Kapısı) geçen Vali Altıparmak, burada İtalyan kazı heyeti tarafından sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria'dan bilgiler aldı. Pamukkale'de 1957 yılında başladıkları ve halen süren kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren ve çalışmaların hızla devam ettiğini belirten D'Andria, "2011 ve 2014 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sırasında Pluotonium'anın Cehennem Tanrısı Plouton ile karısı Persephone'ye adanmış Küçük Asya'nın en ünlü tapınaklarından birisi olduğunu tespit ettik. Pamukkale'yi besleyen termal su kaynağının çıktığı ve zehirli gazın (karbondioksit) yayıldığı mağaranın önünde gerçekleştirilen törenleri tasvir etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle mağara o dönemde Cehennem Girişi olarak kabul edilmiş, burada boğalar kurban edilmiş. Ayrıca bu alanda Plouton'un 3.50 metre yüksekliğindeki devasa bir heykeli, Cehennem Girişi'nin bekçisi üç başlı köpek olan Kerberos heykeli ile yeraltı dünyasının sembolü iki yılan heykelinin ortaya çıkardık. Bu kutsal alan Hellenistik Dönem'den İsa'dan Sonra III. yüzyıla kadar inşa edilen çeşitli yapılardan oluşturulmuş" dedi.

Son olarak Antik Tiyatroyu gezen Vali Altıparmak, buradaki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!