Denizli'de, Hocalı katliamı anıtı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Denizlide, Hocalı katliamı anıtı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 18:18

Denizli'de, Hocalı katliamı anıtı açıldı

Haberin Devamı

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi tarafından Karahasanlı Mahallesi'nde 125 bin metrekare alanda yaptırılan Azerbaycan Karabağ Parkı ile Yukarı Karabağ'daki katliamını anlatan Hocalı Anıtı, törenle açıldı. Uluslararası Yarenler Şiir Şöleni kapsamında Azerbaycan'dan Denizli'ye gelen şairler ve sanatçılar, törende duygusal anlar yaşadı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ Bölgesi'nin Ermenistan güçleri tarafından işgal edilmesi ve Hocalı'da yaşanan katliamın unutulmaması için Karahasanlı Mahallesi'ndeki yaptırdığı parka Azerbaycan Karabağ Parkı ismini verdi. Ayrıca parkın içine Hocalı'da yaşanan katliamı simgeleyen Hocalı Anıtı'na yaptırdı. Parkın ve anıtın açılışı için bugün düzenlenen törene; Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan Konsolosu Yadullah Paşayev, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, Uluslararası Yarenler Şiir Şöleni kapsamında Denizli'ye gelen Azerbaycanlı şairler ve sanatçılar ile vatandaşlar katıldı.
Konuşma yapan Başkan Osman Zolan, kardeş ülke Azerbaycan'la olan dostluğun ve Hocalı'da yaşanan katliamın unutulması için parka bu ismin verildiğini ve anıt yapıldığını belirtti. Başkan Zolan, "Yukarı Karabağ'ı işgal ettiklerinde en yüksek yerde Hocalı'da yolların bağlantısını kesiyorlar. Sadece helikopterle yardım yapılabiliyor. Nasıl Bosna'da dünyanın gözü önünde katliam yapıldıysa, Hocalı'da da yine dünyanın gözü önünde katliam yapıldı. Çocuk, genç yaşlı demeden hunharca katliam yaptılar. Bizde Azerbaycan'la olan dostluğumuz hatırlansın, yaşanan katliam unutulmasın diye, Karabağ'ın Azerbaycan toprağının olduğu bilinsin düşüncesiyle bu 125 bin metrekarelik parka, Azerbaycan Karabağ parkı adını verdik. Anıtta yaparak orada sessiz çığlıkların şekli olmaya çalıştık. Bir ana katliamdan yavrusunu kucağında kurtarmaya çalışırken anıtı yapıldı" dedi.
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise, Karabağ'da yapılan katliamın hiçbir zaman unutulmayacağını belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanına park ve anıt için teşekkür ediyorum. Azerbaycan'da işgal edilen sadece Karabağ değil, 7 ayrı bölge işgal altındadır. O bölgede 1 milyon insan evine dönemiyor. Ermenistan öyle bir soykırım yaptı ki, gece kadın, çocuk, yaşlı demeden insanları öldürdüler. Çok az kişi oradan yaralarla ve acılarla kurtuldu. Onların adına teşekkür ediyorum. Orada şehit olanların ruhu burada, azda olsa bu kardeşliğin birliğinden mutlu olurlardı. 'Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' diyen Atatürk'ün ruhu şat olmuştur" dedi.
Törenin sonunda Azerbaycan Karabağ parkının açılışı ile Hocalı Anıtı'nın açılışları yapıldı. Törende Uluslararası Yarenler Şiir Şöleni kapsamında Denizli'ye Azerbaycan'dan gelen şairler ve sanatçılar duygusal anlar yaşadı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!