Denizli'de, Berkin Elvan protestosuna katılan 65 öğrenci 7 yıl hapisle yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

Denizlide, Berkin Elvan protestosuna katılan 65 öğrenci 7 yıl hapisle yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2015 17:13

DENİZLİ'de, Gezi Parkı olaylarında başına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın hastanede ölümü nedeniyle, geçen yıl 12 Mart'ta Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen ve polisin müdahale ettiği eyleme katılan 65 üniversite öğrencisi hakkında, 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya başlandı.

Haberin Devamı

İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarında ölen Berkin Elvan için geçen yıl 12 Mart'ta Pamukkale Üniversitesi'nde protesto eylemi düzenlenirken, polis basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etmiş, 50'den fazla öğrenci gözaltına alınmıştı. Denizli Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı ve 65 üniversite öğrencisi hakkında 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama', 'Halkı suç işlemeye teşvik ve tahrik edecek mahiyette propaganda vasıtası hazırlama', 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma', 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından dava açıldı. Savcı Şakir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede 65 sanık hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 1.5 yıldan 3 yıla kadar ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanmayı içeren 265'inci maddesinin 1 ve 3'üncü fıkraları kapsamında 8 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istendi. Denizli 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameyle 65 öğrencinin tutuksuz yargılanmasına bugün başlandı.

Haberin Devamı

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Duruşmaya Pamukkale Üniversitesi'nde sınav dönemi olması, bazı öğrencilerin mezun olması nedeniyle sadece 15 sanık öğrenci katıldı. Mahkemede öğrencileri 7 ayrı avukat savundu. 15 öğrencinin ifadesi alındı. Öğrenciler ifadelerinde, kamu malına zarar vermediklerini, polise taş ve sopalarla saldırmadıklarını, sadece Berkin Elvan için düzenlenen eyleme katıldıklarını belirtip, beraatlerini istedi. Öğrenciler, yüzlerini havanın soğuk olması nedeniyle şal ve atkılarıyla kapatıklarını savundu. Öğrencilerden bir bölümü de eyleme katılmadıklarını, parkta otururken gözaltına alındıkları ileri sürdü. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve diğer sanık öğrencilerin ifadelerinin alınması için duruşmayı erteledi.

EKMEK BIRAKMA TAHRİK SAYILDI

Davanın iddianameside, delil olarak olay günü polis kameralarının tespit ettiği görüntüler gösterilmişti. İddianamede, 'Öğrencilerden üçünün ekmek bırakması da kalabalığı tahrik olarak' değerlendirilmişti. İddianamede, grubun uyarılara rağmen yürüyüşe devam ettiği, bazı sanıkların sloganlarla tempo tutmasını sağlayıp tahrik eder nitelikte slogan attığı, yolun trafik akışının engellendiği, çeşitli maddelerin güvenlik güçlerine atıldığı, bazı sanıkların yüzlerini maske ile kapattığı belirtilmişti. İddianamede, ayrıca eyleme müdahale eden polisler hakkındaki basit yaralama ve hakaret suçlamalarıyla ilgili olarak da kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiğine de yer verilmişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!