Denizli’de 20 trüf mantar ormanı oluşturulacak

25 Kasım 2012 - 00:00:00

Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje, Denizli için büyük bir umut kaynağı oldu. Kent genelinde 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmaya başlandı. 'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarını şimdilik yalnızca Tom isimli köpek bulabilecek.

Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu. Fransa’da gurmelerin tercih ettiği, 'kralların yiyeceği' ve 'siyah elmas’ olarak bilinen, Avrupa’da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarı projesiyle, 5 yıl içinde yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun yaptığı araştırma, trüf mantarının bölgede sadece Denizli’de doğal olarak ormanlık alanlarda yetiştiğini ortaya koydu. Bu araştırmanın ardından Orman Genel Müdürlüğü ile Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde, Denizli yöresinde yetişen doğal trüf mantarları üzerinde çalışmalar yapıldı. Çalışmayla, ’Doğal ve Yapay Trüf Ormanlarının Oluşturulması’ projesi geliştirildi.

FRANSA’NIN KARA ELMASI TRÜF MANTARI

Proje çerçevesinde Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ve ekibi tarafından, ormanlık alana dikilecek olan 2 bin meşe fidanının köküne trüf mantarı aşılaması yapıldı. Ardından da bu fidanlar Denizli’de toprakla buluşturularak, dünyada ’kralların yiyeceği’ ve ’siyah elmas’ olarak bilinen trüf mantarının yetiştirileceği 20 ayrı orman oluşturulacak. Ayrıca, proje kapsamında, 5 ila 20 santimetre derinliğinde ağacın köküne bağlı olarak yetiştiği ve sadece özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf mantarı konusunda 60 orman işçisine eğitim verilerek, ’trüf avcıları’ yetiştirilecek.

İLK FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları Denizli Cankurtaran mevkiindeki ormanın 7 hektarlık kısmında düzenlenen törenle toprakla buluşturuldu. Törene katılan Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve diğer davetliler, Avrupa’da kilosu 3 bin euroya kadar alıcı bulan trüf mantarının tadına baktı.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, trüf mantarının Akdeniz ikliminde doğal olarak yetiştiğini belirterek, "Trüf mantarı Avrupa’da çok bilinmekte. Ülkemizde ise bilinmediği için domuzlar tarafından tüketiliyor. Yapacağımız çalışmalarla bu doğal alanları kontrol altına alıp, güçlendirmeyi planlıyoruz. Ayrıca boş olan yerleri de daha kıymetli olan trüf aşılı fidanlar dikerek üretimi amaçlıyoruz. Projemiz diğer bölgelere de hızlı bir şekilde yayılacak" dedi.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ DENİZLİ’DE YETİŞTİRİLECEK

Vali Abdülkadir Demir ise Türkiye’de trüf mantarının dikiminin ilk kez Denizli’de yapıldığını söyledi. Trüf mantarının Avrupa’da özellikle Fransa’da çok kullanıldığını ve gurmelerin çok tercih ettiği bir mantar türü olduğunu ifade eden Demir, "Denizli’de ormanlık alanlarda doğal olarak bulunduğunu bilim adamları tespit etmişler. Biz de proje kapsamında fidan dikimini yaparak ilk etapta bu mantarı oluşturacağız. 5 yıl içinde burada yaklaşık 20 milyon TL’lik bir gelir oluşturacak bir kapasitenin olduğu görülüyor. Kilosu 1000 eurodan başlayan piyasası var. İhraç edebilme imkanı var. Denizli’nin 11 bin kilometrekarelik yüz ölçüme sahip olduğunu, bununda yüzde 47’sinin ormanlarla kaplı olduğunu düşününce gelecek anlamda önemli bir gelir olacağı düşünülüyor. Ortak bir çalışmayla bunu başlattık. Bu deneme çalışmasından sonra yaygınlaştırılması yapılacak. Ülkemiz için önemli bir gelir kaynağına kavuşacak" diye konuştu.

KÖYLÜLERE GELİR KAPISI

Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi de trüf mantarı yetiştirme konusunda Denizli’nin projede pilot bölge seçildiğini söyledi. Çiftçi, "İlk adımı attık. Bu işi orman köylüleriyle yapacağız. Onların gelirleri büyük oranda artacak. Ormanı da korumuş olacaklar" dedi.

Proje ekibinden yer alan ve mantar avcısı olarak tanınan Niyazi Uluçoban ise İspanya’dan getirdiği ’Drahthaar’ cinsi köpeği tanıttı. Uluçoban, ’Tom’ isimli köpeğinin trüf mantarı bulma konusunda uzman olduğunu ve onunla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Etiketler:
Son Güncelleme : 24 Kasım 2012 - 13:38:11
Okuyucu Yorumları { Toplam 17 Yorum }
  • HÜSEYİN TOLGA 25.11.2012 11:17:49
    Çok yerinde . Türkiyenin bir çok yeri Trüf mantarı üretimine uygun. Özellikle genç yatırımcılara tavsiye ederim.
  • old-n-wise :) 24.11.2012 17:58:07
    Siz önce dünya üretiminin yüzde 70 ini yaptığımız fındığa sahip çıkın. Kendimiz fındığı kilosu 36 liradan yerken yabancıya 10 liraya satamıyoruz. Nasıl bir düzen kurulduysa artık?
  • taskin kazdal 24.11.2012 16:39:59
    madenin hasıda (dünya rezervinin %70) bor bizde ama beş para etmiyor!? bu ülkede ne bilim, ne ilim, ne teknoloji var, olanda dışarda işlenip satın alınıyor. zihniyet olarak parayla her şey satın alınır felsefesi var. kısaca Türkiye de üniversiteler işlevselliğini yitireli bayağı oldu. ama makale cıkar.
  • coskun demırok 24.11.2012 16:31:52
    Ta ki kökünü kazıyana kadar. Trüf'ü de doğasını ve doğayı koruyarak toplamak mümkün olacak mı? Tabi ki hayır...
  • aydin sinal 24.11.2012 14:59:41
    Türüf mantari topraktan cikarildiktan 24 saat icinde tabakta olmasi lazi,buz dolabina hic konulmaz.kokusu kayboluru.italya,fransa mutfaklarinda cikar cikmaz kullanilir,almanyada cikarilmasi yasak.denizli ,izmir lokantalarinda türüflü lahmacun yenir.
  • Yelbeyi Yelbeyi 24.11.2012 14:52:50
    Mantarin adi neden trüf? Türkiye'de örnegin Antep yöresinde bulunan mantarin adi ne?Pekii hemen ürün alinabilinecek mi yoksa 6 ile 10 yil arasinda beklenecek mi?Yermantari veya domalan sizce hangi mantardir.Valla bi alemsiniz!
 
HaberlerGalatasarayBeşiktaşFenerbahçeburçniobeABDcinayet