Denizli Büyükşehir, enerji şirketi gibi

Güncelleme Tarihi:

Denizli Büyükşehir, enerji şirketi gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 13:54

Denizli Büyükşehir, enerji şirketi gibi

Haberin Devamı

DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi, Akbaş Barajı'nda hidroelektrik santrali (HES), Akhan'da ise güneş enerji santrali (GES) ile belediye olarak enerji üretim kapasitesini 4.5 megawat'a çıkaracaklarını, hedeflerinin enerji üretiminde 7 megawata ulaşmak olduğunu söyledi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi'nde bulunan katı atıklardan ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Merkez Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki biyogazdan elektrik enerjisi üreten Denizli Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl güneş enerjisinden de elektrik üretmek için çalışmalara başladı. "Denizli Büyükşehir Belediyesi Gücünü Güneşten Alıyor Projesi"  ile Kayıhan Pazaryeri'nin üzeri güneş panelleri ile örtülerek kentin 10 ayrı bölgesinde bulunan bilgi evi ve kurs merkezinin elektrik ihtiyacı karşılayan belediye, Akhan Mahallesi'nde de güneş enerjisi santrali kurdu. Akhan Mahallesi'ndeki güneş enerjisi santralinde elektrik üretimine başlanırken, Denizli'nin içme suyunun sağlandığı Honaz'daki Akbaş Barajı'na da hidroelektrik santrali kurulacak.

HEDEF ELEKTRİK ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTTIRMA

Çöpten, atık sudan ve güneşten elektrik üreten, Denizli Büyükşehir Belediyesi, yapacağı yatırımlarla elektrik üretim kapasitesini 4.5 megawat'a çıkarmayı hedefliyor. Sarayköy ilçesinin Tekke Mahallesi'nde yer alan 3 bin 470 hektar alanda jeotermal kaynağa dayalı elektrik enerjisi üretilmesi için kiralama ihalesi gerçekleştiren Denizli Büyükşehir Belediyesi, Zorlu Enerji'nin kuracağı santralin yıllık işletme cirosundan da yüzde 19  pay elde edecek. Akbaş Barajı'nda  adını hidroelektrik santralinin kurulması için çalışmalara başladıklarını söyleyen AK Partili Denizli büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan,"Akbaş Barajı tamamlandı. Baraj tarımsal sulama ve içme suyu amaçlı kullanılacak. İçme suyu için gelen kaynakta belediyebolarak HES kuracağız ve elektrik üreteceğiz. Buradan 2,5 mwh elektrik üreteceğiz. Sağladığı enerji bakımında da en büyük yatırım bu olacak. Akköy Güneş Enerji Santrali'nin 500 kwh kısmı hayata geçti, 500 kwh'lık yatırım daha yaparak buradaki kapasiteyi de 1 mwh'a çıkarmak istiyoruz. Atıksu artıma tesislerimizden çıkan biyogazdan da yaklaşık 500 kwh'lık bir enerji üretiyoruz. Bu ürettiğimiz elektriği de atık su arıtma tesisimizde kullanarak yaklaşık 500 bin liralık maliyetten kurtulduk. Bunun yanında atık suyun temizlenip tesislerden bırakıldığı yer var. Burada da suyun düşüşü kullanılarak hayata geçirilecek Horoz-1 HES kuracağız ve buradan da 780 kwh elektrik üreteceğiz" dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi 'nin DESKİ'nin HES ve GES yatırımlarıyla elektrik üretimini 4,5 mwh'a çıkartacağını ifade eden Başkan Zolan, "Hedefimiz bu rakamı 7 mwh'a çıkartmak. DESKİ elektriğini kendisi üreten bir kurum haline gelecek ve dışarıya bağlı olmayacak. Bizim en büyük hamlemiz jeotermal enerji santrali oldu. Buradan ciddi bir gelir elde edeceğiz. Jeotermalle ilgili sondaj çalışmaları başladı. İlk etapta 50 mwh'lık bir yatırım yapılacak. Fizibilite sonuçları olumlu çıkarsa ikinci etapta da bir 50 mwt'lık daha yatırım yapılarak kapasite 100 mwt çıkarılacak. Buradan alacağımız yüzde 19'luk payla Denizli Büyükşehir Belediyesi adeta mini bir jeotermal elektrik santraline sahipmiş gibi gelir elde edecek" diye konuştu.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!