Denizden gelen şifa

Vücudumuzdaki hücreler çalışmak için proteinlere ihtiyaç duyar.

Kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri oldukça zengin protein kaynakları olmakla beraber, baklagiller ve bitkisel besinlerde de bol miktarda protein bulunur.

Ancak sağlıklı beslenebilmek için çeşitli protein kaynaklarıyla beslenmemiz gerekir. Ülkemizde adı yeni yeni duyulmaya başlayan bir deniz canlısının, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm temel aminoasitleri (yani protein yapıtaşlarını) barındırdığı biliniyor. Bu canlının adı, Spirulina. Adını spiral şeklinde dizilmiş hücrelerden alan, yosun türü bir canlı bu. Asıl önemli özelliğiyse, hayvansal proteinlerin olumsuz etkilerini barındırmaması ve kanser ve AIDS gibi hastalıklara karşı vücudun direncini güçlendirmesi. Bu deniz canlısı ayrıca bağışıklık sistemini destekleyip güçlendiriyor. İçerdiği % 60-70 oranındaki proteinle, kolesterolsüz ve antioksidan özelliğiyle başka hiçbir bitkinin olmadığı kadar şifa kaynağı Spirulina. İçinde oldukça fazla miktarda vitamin ve mineral barındıran bu mucize canlı, eczanelerde kapsül olarak satılıyor. Her zaman söylediğim şeyi söylüyor ve dozunu belirlemek için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin diyorum.

Fırında Boşnak dolması

Malzeme listesi

á 8-10 adet orta boy domates

á 250 gr orta yağlı dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á Yarım su bardağı pirinç

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 su bardağı sıcak su

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Yıkadığınız domateslerin üst kısımlarını kapak gibi kesip çıkarın. Bir çay kaşığı yardımıyla domateslerin içini kenar kalınlığı bir santim olacak şekilde oyun. Oyduğunuz domates içlerini küçük küçük doğrayıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kıyma ve zeytinyağını orta boy bir tavaya koyup üzerine incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra 3-4 dakika kavurun. Yıkadığınız pirinci ve incecik doğradığınız domatesleri de aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte 4-5 dakika kavurun. Tuz, karabiber, kuru nane ve kuru kekiği de ekleyip ocaktan alın.

Oyulmuş domateslerin içini, kavurduğunuz kıymalı iç harcıyla doldurup kapaklarını kapatın. Domates dolmalarını geniş ve kenarları yüksek bir fırın kabını (borcam da kullanabilirsiniz) yerleştirin. Kabın kenarından 2 su bardağı sıcak suyu aktarın. Dolmaları, 5 dakika önceden 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice buruşup kızarıncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun. NOT: Bu dolmayı kırmızı uzun biberle de yapabilirsiniz.

Ballı Mudanya çöreği

Malzeme listesi

Kek hamuru için

á Yarım su bardağı bal

á 1 su bardağı tozşeker

á Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı (yaklaşık 100 gr)

á Yarım su bardağı su

á 1 su bardağı ılık süt

á 2 yemek kaşığı kuru maya

á 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 paket vanilya

á 2 çay kaşığı toz tarçın

á 6 su bardağı un

á 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (elinizi ıslatmak için)

Üzeri için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 2 yemek kaşığı toz haşhaş

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Bal, tozşeker su ve eritilmiş tereyağını küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak, bal eriyinceye kadar, 4-5 dakika ısıtın. Karışımı ocaktan alıp, ılık hale gelmesini bekleyin. Diğer taraftan, ılık sütü ufak bir kaseye aktarıp üzerine 2 yemek kaşığı kuru mayayı ekleyin. Birkaç kez karıştırarak maya iyice eriyinceye kadar, 10 dakika kadar bekletin. Ilık haldeki ballı karışımı derin ve geniş bir kaba aktarın. Üzerine kabaran mayalı sütü ilave edin.

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, tarçın ve vanilyayı ekleyin. Son olarak, 6 su bardağı unu da azar azar ekleyerek ele çok hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 50 dakika kadar bekletin. Bu arada en az 30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Şimdi dinlenip kabaran hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlama işlemini yaparken ellerinizi sık sık sıvıyağa batırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız yuvarlak hamur parçalarını yağlanmış kek kalıbına yan yana ve üst üste gelecek şekilde yerleştirin. En üstteki topların üzerine ise çırpılmış yumurta sarısı sürün. Bu şekilde hazırladığınız keki, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız fırında, iyice kabarıncaya kadar en az 45 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve soğuyuncaya kadar bekledikten sonra ister elinizle parçalayarak isterseniz dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları