GeriSeyahat Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır?

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır?

Suzanne van der Veeken, üniversiteden mezun olur olmaz seyahat sevdasını okyanus tutkusuyla birleştirdi ve bir tekneyle yola çıkarak dünya turuna başladı. İşte Suzanne van der Veeken ile ilginç bir dünya turu hikayesi...

Suzanne van der Veeken (30) bir okyanus sevdalısı. Hollanda’da üniversiteden mezun olduktan sonra dünyayı gezmeye karar verdi. Mutluluğu denizlerde bulduğunu farkedince tüm eşyalarını satıp teknelere otostop çekerek dünyayı gezmeye başladı. Rotayı rüzgâra ve güneşe doğru çevirdi.

Gittiği ülke sayısını hatırlayamıyor bile. Seyahat ve yelken tutkunu ve bu tutkusunu çevreye faydalı olmak adına da bir amaca dönüştürmüş. Hem seyahat ediyor hem de denizlerin kirlenmesine dikkat çekiyor. Kurduğu blog sitesinin milyonlarca takipcisi var. Bu yıl Bodrum’da deniz kirliliğine dikkati çekmek için kampanyalar düzenledi. Dünyada çok az insanın yaptığı tekne otostobunu ve yaşadıklarını Hürriyet Seyahat’e anlattı.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Bize tekneyle dünya turu hikayenden bahsedebilir misin?

- Üniversitede turizm okudum ve turizm destinasyon yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Okyanus sevdalısıyım. Bütün potansiyelimi kullanabilmem için açık havada olmam gerektiğini uzun yıllar önce farkettim. Yıllar önce  kendi kendime hayatımı bir daha asla ofiste ve kış ayını Avrupa’da geçirmeyeceğime söz verdim. Eğitimini tamamlar tamamlamaz yaşamımın geri kalanını denizlerde geçirmeye karar verdim.

Bütün eşyalarımı satıp yola koyuldum. 6 yıldır teknelere otostop çekerek dünyayı geziyorum. Ayrıca bir amacım var. Denizlerin temizliği ve sürdürebilirlik elçisi olarak okyanusların kirlenmesine dikkati çekmek için blog oluşturdum. Okyanuslardaki hayatımı ve benim gibi dünyayı gezmek isteyenlere blog’umda bilgiler veriyorum.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Yelkenli ile deniz yolculuğuna bütçe ve tecrübe olmadan nasıl başladınız?

- Yelkenli kullanmayı bilmeden ve teknem olmadan bu yola nasıl çıkacağımı bilmiyordum ancak Walt Disney’in bir sözünden yola çıktım; “Eğer hayal edililebilirse yapılabiir” ve ben de yaptım. Çocukluğumda, Fransa’ya tatile gittiğimizde saatlerce şişme botlar içinde otururdum. Denizde uzun süre vakit geçiren insanların hep ne kadar şanslı olduklarını düşünürdüm.

Eğer bir hayaliniz varsa ve ona odaklanırsanız bunu gerçekleştireceğinize inanıyorum. Amaç, tutku ve gayretin insanın istediği herşeyi elde etmesi için yeterli olduğuna inanıyorum. Hayaller peşinden gitmek için vardır, ertelemek için değil. Yarının geleceğine kim garanti verebilir.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Nereden ve nasıl başladınız?

- Dünya turunu başka türlü karadan düşünemiyordum ve ilk otostopumu Avusturalya’da Whitsundays Adası’ndan yaptım. Teknelerde çalışarak ve bir sonraki rotayı planlayarak yoluma devam ediyorum. Tekneleri çoğunlukla internetten buluyorum. Avrupa’dan Karayip adalarına, oradan Asya’ya bu yıl da Türkiye’den Yunanistan’a geçtim.

Şimdi sizinle bu ropörtajdan sonra da Atlantik Okyanusu’nu geçmek için tekrar yola çıkacağım. Dünyayı tekne ile keşfetmek tam bir özgürlük. Kimsenin uğramadığı ıssız adaları ve bölgeleri keşfediyorsunuz. Tekne, uzun yolları en az hava ve çevre kirliliği yaratak gezmenin yollarından biri. Ucuz ve macera dolu.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Seyahat senin için ne ifade ediyor?

- Hayatta en iyi eğitimin seyahat ile kazanıldığını düşünüyorum. Okyanus sevdalısı olarak her zaman bir sonraki sahil kasabasını hayal ediyorum. Deniz ve okyanuslarda kendimi buluyorum. Yıllar önce denizlerle ilgili herşeyi öğrenmeye karar verdim. Yıldızlar, okyanus hayatı, coğrafya her şey... Her zaman denize bir hayranlığım vardı ve hep su sporları da ilgimi çekti.

Sörf , serbest dalış ve kitesörfü yarıyorum. Denizdeki yaşam tarzı tam bir özgürlük ve doğa ile bütünleşme olarak değerlendiriyorum. Seyahati ve denizleri çok seviyorum. Dünyayı gezerek hayatta fark yaratabiliyor olmak beni çok mutlu ediyor. Kendimi okyanusları korunmak  için  yola çıkmış çevre ve sürdürebilirlik elçisi olarak görüyorum. 

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Nasıl para kazanıyorsun?

- Bu bana en çok sorulan soru. Hayatımı zaman, sevgi ve  bazı şeylere kendimi adayarak finanase ediyorum. Fazla paraya ihtiyacım olmuyor. Daha fazla keşfetmek için özgürlük ve çok az maddesel sahiplenme üzerine kurulu bir felsefem var.

Şu anda sadece bir bilgisayarım, dalgıç kıyafetlerim, kitesurfüm ve birkaç eşyam var. Tekne ve vardığım şehirlerde kalacak yer bulmak için bu; couchsurf, hitchsail, housesit ve boatsit sitelerini kullanıyorum. Ayrıca kurduğum seyahat blog’una reklam alarak, bazı organizasyonlara denizlerin kirliliği konusunda konuşmacı olarak katılarak ve dalma kursları vererek hayatımı kazanıyorum. 

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Gelecek planların neler?

- Bu şekilde devam etmek istiyorum. Tekne otostobu üzerine bir kitap yazmaya başladım. Burada tüm tecrübelerimi ve yaşadıklarımı topladım. Benim gibi fark yaratmak isteyen denizci gezginlere faydalı olmak istiyorum.

Bu şeklide yaşamanın artı ve eksileri neler?

- En büyük artısı çok büyük bir özgürlüğe sahipsiniz. Hep tatminkar deneyimler yarattığınız bir hayatınız oluyor. Tek dezavantajı ailemi çok sık göremiyorum. Ama görüştüğümüz zaman da çok değerli ve anlamlı zaman geçiriyorsunuz.

Blog’umda insanlara otostop çekerek nasıl dünyayı dolaşabilecekleriyle ilgili bilgiler veriyorum. Ayrıca ‘the insPirates’ adında bir organizasyon kurdum ve benim gibi düşünenlerle bir takım oluşturduk ve yelkenle seyahat organizasyonları düzenleyerek bu konuda daha fazla kişiyi bilinçlendirmeye çalışıyorum.  

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Sizi Okyanus elçisi olmaya ne sevketti, nasıl karar verdiniz?

- Okyanus hayat verir. Denizde, yakınında, içinde ve üzerinde olmak benim hayat kaynağım bu kaynağın devamlılığını sağlamak için denizlerde olmam gerektiğini yıllar önce keşfettim. Hayatımı denizlerde sürdüreceksem faydalı birşeyler yapmam gerektiğini hissettim. Okyanusların kirliliğine dikkati çekmek için bir deniz gönüllüsü olmaya karar verdim.

Denizler okyanuslar çok hızlı bir şeklide kirleniyor ve biz hiç farkında ve ilgili olmadığımız ayrıca denizlerden kopuk olduğumuz için bunun farkında değiliz. Kendimi bu konuda sorumlu hissetiyorum ve bunun için birşeyler yapmaya çok uzun zaman önce karar verdim ve bu konudaki motivasyonumu hep sürdürüyorum.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Okyanuslarda ne keşfettiniz?

- Okyanus keşiflerim sularımızın ne kadar büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösterdi. Atlantik’in ortasında yaptığım keşifler ve aldığım su örnekleri sular ne kadar temiz görünse de içinde birçok parça plastik barındırdığını gösterdi. Trolle avlanan yüzlerce balıkçı teknesini geçebilmek için zigzag şeklinde seyir yapmak zorunda kalıyoruz birçok kere.

Binlerce plastik yüzüyor sularımızda. Okyanusun ortasında plastik bir çorba kasesinde yüzdüğümü düşündüğüm zamanlar oldu. Deniz canlılarının çok olması gereken yerlerde serbest dalış yaptığım birçok yerde hiç deniz canlısı kalmadığını tespit ettim.

Okyanuslar insanoğlunun karadaki hızlı ve bekletisi çok yüksek yaşantısı yüzünden, çok kirlendi,  dengesini kaybetti ve aşırı kirlenme yaşanıyor. Nereye gidersem hem okyanusların güzelliğini, hem de bu aşırı kirlenmeye şahit oluyorum. Uzun süredir teknede yaşayan biri olarak ne kadar az şeye ihtiyacımız olduğunu anladım ve okyanuslara ihtiyacımız olduğunu da…

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

HER GÜN DENİZDEN ÇÖP TOPLUYORUM

Okyanuslardaki kirliliği azaltmak için kampanyalar dışında ne yapıyorsunuz?

- Her gün denizden üç tane çöp topluyorum. Denizlerdeki mikroplastik oranının ölçümü için bilimadamları için gittiğim yerlerden örnekler topluyorum. Çevreye zararını en aza indirmek için vegeteryan besleniyorum. Plastik kullanmamak için su kabımı, çatal ve bıçağımı hep yanımda taşıyorum. İnsanlar neyi seviyorlarsa onu koruyorlar.

Böyle bir yaşam tarzı seçerek insanları okyanuslar ve okyanusları bekleyen tehlikeler konusunda uyarmak istiyorum. İnsanların benim kadar olmasa da denizleri korumak konusunda bilgilenmelerini ve hassas olmalarını. Fark yaratmak istiyorum.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

Suzanne van der Veeken yaptığı seyahatlerle ilgili fotoğraflarını ‘@oceanpreneur’ isimli Instagram hesabında, yazılarını ise ‘www.destinationXploration.com’da paylaşıyor.

Denizde otostop çekerek dünya turu nasıl yapılır

 

False