Denizanası hiç bu kadar havalı olmamıştı

Evcil hayvan denilince aklınıza akvaryum mu geliyor? Madem öyle bari içine havalı bir canlı koyun. Yaşayan sanat eserleri olarak görülen denizanaları, akvaryumların yeni yıldızı.

Haberin Devamı

‘Denizanası’ kesinlikle denizde karşılaşmak isteyeceğiniz bir tür değil... Renksiz, çirkin ve cıvık. Üstelik çarpma tehlikesi var. Peki ya salonunuzun bir köşesinden yarı saydam olarak değil de ışıklar saçarak size baksa?
Renkli LED ışıklarla aydınlatılmış şık bir akvaryumun içinde tutulduÄŸunda, bu canlılar bambaÅŸka bir kimliÄŸe bürünüyor. Hipnotize edici formları ve sakin hareketleriyle denizanaları yaÅŸayan sanat eserleri olarak görülüyor.Â
Ancak denizanası beslemek göründüğü kadar kolay değil. Deniz anaları, normal akvaryumların filtrelerine veya pompalarına sıkışabileceğinden, özel bir fanusta tutulmaları gerekiyor. Fanusta denizanasının hassas yapısını bozabilecek taşlar veya bitkiler de olmamalı. Zaten şık ışıklandırmalarla odak noktası yaptığınız denizananası akvaryumlarının asıl güzelliği, bu  minimalist tarzında. Başka tür denizanaları veya balıklara da izin yok. Denizanaları tek tabanca kalmalı. Çünkü diğer türleri de balıkları da yiyor... Günde bir kere beslemeniz yetiyor. Uğraşmak istemeyenler için otomatik besleme sistemi kurdurabiliyorsunuz.
Denizanalarını evde sanat eseri gibi kullanmak için yaklaşık 5 bin doları gözden çıkarmanız lazım. Ama üzülmeyin... Bekar evinize dekorasyon olarak ‘lava lamp’ kullanmaktan sıkılanlar için daha basit ‘masaüstü denizanası akvaryumları’ da var. Girişimci Alex Andon’un yarattığı özel su deposu için jellyfishart.com’dan 350 dolara ön sipariş verebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Herkes Hindistan’da

Hindistan’ı nasıl bilirsiniz? Tac Mahal, baharatlı yemekler, kutsal inekler, Gandhi ve manastırlar değil mi? Ancak bunlarla beraber Hindistan son dönemde edebiyat meraklılarının bir numaralı durağı oldu. Ülkede sayısı hızla artan edebiyat festivalleri için turlar düzenleniyor.
Aralarında en popüleri dün baÅŸlayan Jaipur Edebiyat Festivali... Kum rengi binalarından dolayı Pembe Åžehir diye anılan Jaipur’daki oteller hınca hınç dolu. Edebiyatın Oscar’ları gibi görünen festivalde ünlü edebiyatçılar gövde gösterisi yapıyor. 2007’de Salman Rüşdi’nin katılımıyla yıldızı parlayan festivalin diÄŸer gurur kaynağı misafirleri arasında Nobelli yazarımız Orhan Pamuk da var. Pamuk, geçen yılki festivale eski kız arkadaşı Hint asıllı Kiran Desai ile katılmıştı. Bu yılın yıldız konuklarıysa Oprah Winfrey ve Richard Dawkins. Festivale 100 bin kiÅŸinin katılması bekleniyor.Â
Yıl içinde gerçekleşecek diğer festivaller arasında görülmeye değerler arasında Goa Sanat ve Edebiyat Festivali ve Kochi-Muziris Bienali var.

FETÄ°Åž

Haberin Devamı

Güneş girmeyen eve doktor girer.
O zaman her eve bir kavanoz güneş ışığı!
Güneş enerjisiyle şarj olan
Sunjar Solar lamba
Fiyatı: 50 dolar
www.momastore.org

Yazarın Tüm Yazıları