ADANA HABERLERİ

Deniz ve kültür balığı arasındaki fark, "fiyat"

AA / Hakan Mehmet Şahin
06.12.2014 - 11:01Son Güncelleme : 06.12.2014 - 11:01

- ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yanar: - ''Et kalitesi bakımından önemli fark olmamasına rağmen ülkemizde yabani balık, kültür balığının 1,5-2 katı fiyata satılıyor''

AA / Hakan Mehmet Şahin

ADANA (AA) - HAKAN ŞAHİN - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemen Yanar et kalitesi bakımından fark olmamasına rağmen Türkiye'de yabani balığın, kültür balığından 2 kat pahalı satıldığını söyledi.

Yanar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen hayvansal ürünlerde kültür balığının ilk sırada yer aldığını belirtti.

İhraç ürünü olması nedeniyle kültür balığında kalite standartlarına titizlikle uyulduğunu anlatan Yanar, bunun güvenle tüketilebileceğini vurguladı.

Yanar, doğal ortamdaki balıkların ağır metal, mikrobiyolojik ve kimyasal yönden kirlilik riski içerebildiğini fakat kültür balığında böyle riskler bulunmadığını aktardı.

Avrupa ülkelerinde kişi başına yılda 25 kilogram balık tüketildiğini, Türkiye'de bu rakamın 7-8 kilogram olduğunu ifade eden Yanar, şunları söyledi:

''Bunun sebebi, balık tüketim alışkanlığımızın az olması. Türkiye, dünyada balık üretiminde 35, AB ülkeleri arasında ise 7. sırada. Balık üretiminde bu kadar başarılıyken kültür balığı konusunda abartılı olumsuz ifadeler, tüketici nezdinde kafa karışıklığı ve tedirginlik yaratmaktadır. Kültür balığı ile yabani balık arasında et kalitesi bakımından önemli fark olmamasına rağmen ülkemizde yabani balık, kültür balığının 1,5-2 katı fiyata satılıyor.''

- Deniz balığının rengi daha parlak

Yanar, yabani ve kültür balığı arasında bazı farklar bulunduğunu, yetiştiriciliği yaygın alabalık, çipura ve levreğin şekil bakımından yabanisine göre daha tıknaz, renginin solgun ve mat olduğunu belirtti.

Balıktaki renk farkının tüketici tercihine de olumsuz yansıdığını, bu farkın sadece görsel parametreye dayandığı için önem taşımadığını dile getiren Yanar, şu bilgileri verdi:

''Besin bileşenleri bakımından bugüne kadar yapılan çalışmalarda en göze çarpan fark, kültür balıklarının, yabani formlara göre daha fazla yağ içermesi olmuştur. İçerdiği yağ miktarının yanı sıra yağın kalitesi bakımından da farklar bulunmaktadır. Yabani balıklarda insan beslenmesinde önemli yeri olan omega-3 yağ asitleri, kültür balıklarına kıyasla daha fazladır ancak kültür balıklarında toplam yağ miktarı fazla olduğu için omega-3 yağ asitleri de daha yüksek bulunur.''

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Adana haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Adana haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Deniz ve kültür balığı arasındaki fark, "fiyat" haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    ADANA NAMAZ VAKİTLERİ
    20 Eylül 2017, Çarşamba
    • İmsak
      04:42
    • Guneş
      06:18
    • Öğle
      12:43
    • İkindi
      16:11
    • Akşam
      18:48
    • Yatsı
      20:11
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı