Deniz tutkunlarının vazgeçilmez hobisi yelken

Güncelleme Tarihi:

Deniz tutkunlarının vazgeçilmez hobisi yelken
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00

Yelken yapmak yıllardır hem pahalı, hem zor, hem de çok zaman ayrılması gereken bir hobi gibi algılanır. Oysa ki durum hiç böyle değil. Son yıllarda Türkiye’de çoğalan yelken kursları sayesinde, bu spora ayrılması gereken bütçe ve zaman fazlasıyla düştü.

Eğitimlerinizi size uygun gün ve saatlerde alma şansına sahipsiniz. Ayrıca kurslar bittikten sonra kendinize bir tekne satın almanıza da gerek yok. Kurslardan uygun fiyatlara günlük tekne kiralayabilirsiniz. Haydi o zaman, yelkenler fora...

NE GİYMELİ

Pek çok yelken kursu yeni başlayanlara kıyafet temin ediyor. Ancak “Ben ille de kendi kıyafetimi almak istiyorum” diyorsanız zevkinize göre bir şeyler bulabileceğiniz pek çok marka var. Edwards, Slam, Sailman, Paul & Shark, Navigare, Sportive, Pina Sportswear, Edige Marine Ataköy yelken kıyafeti satan mağazalar arasında. Temel ihtiyaçların toplam fiyatı, markaya göre 300-1.500 lira arasında değişiyor. Ürünlerin her hava koşulunda giyilebilmesi gerek. Yerine göre su geçiren ve sıcak tutan, yerine göre su geçirmeyen, terlemeyi engelleyen özel kumaşlardan üretilmiş kıyafetler giyilmeli, fakat rahat hareket etmek ön planda tutulmalı. İşte bu kıyafetlerden en olmazsa olmazları:

Ayakkabı: Yelken yapabilmenin ilk koşulu denge. Tekne üzeri çoğunlukla kaygan zemin olacağından ayakkabının en az şekilde kayacak bir tabanı olmasına dikkat edin.

Bot: Ayakkabıda aranan tüm özellikler, botta da aranır. Ekstradan su geçirmemesine dikkat etmek gerekiyor. Bunun için hem hafif, hem de su geçirmez olan kauçuktan yapılmış botları tercih edin.

Eldiven: Elleri, halatın tahribatından korur. Genelde yarım parmaklılar tercih edilir. Ellerin serbest hareketi için üst kısmındaki kumaş esnek olup eli kavramalı, alt taraftaki kumaş daha sert ve yıpranmaya karşı dayanıklı olmalı.
Termal içlik: Görünüşü tayta benzeyen termal içliklerin amacı vücut ısısını korumak. Micro-lite kumaştan üretilen türleri yaygın.

Polar: Hava durumuna göre son kat veya yağmurluk/rüzgârlık içine giyilebilir.

Bere: Yine soğuk havalarda kullanılması önerilir.

Güneş gözlüğü: Su, ön cam, parlak beyaz güverte veya yelkenler gibi düzlemlerdeki filtre edilmemiş parıltı o kadar yoğundur ki görüşü azaltır. Gri, yeşil, kehribar veya diğer renkte camı olanlar, ışığın yoğunluğunu yüzde 90 azaltır. Ama bunlar yeterli olmaz. Gözlüklerin polarize edilmesi gerekiyor. Ayrıca gözlükler, ani çarpmaya karşı kırılmaz olmalı. Cam renginin yanı sıra çerçevenin de hafif ve esnek olmasına dikkat etmek gerekiyor.

YARIŞÇI OLMAK İSTERSENİZ AZİMLİ VE ÇALIŞKAN OLMALISINIZ

Şu an amatörseniz ama hayallerinizi hep yelken yarışçısı olmak süslüyorsa hangi yaşta olursanız olun bunun için şansınız açık. İstanbul Yelken Kulübü Eğitim Merkezi Direktörü Tolga Rangavis, azimle çalışan herkesin yarışçı olabileceğini söylüyor: “Amatör bir yelkenci 60-70 saatte her rüzgâr koşulunda yapılan eğitimler sonucunda iyi bir seviyeye gelebilir. Yarışçı olmak isteyenler bir yelkenli tekneyi, balon dahil, tüm donanımları ile kullanmayı doğru öğrenmiş olmalıdır. Bundan sonra yarış eğitimine başlayabilirler. Yarış eğitimi için, birbirlerine tamamen eş en az 3 teknenin olması, yarışçıların gelişimini fark etmesi açısından önemli. Eğitimi tamamlayan herkes bir yarış ekibine katılabilir. Ama iş yarış dümencisi olmaya gelince küçük yaşta optimistle başlamış ve centerboard’dan dümenci olarak yetişmiş, sonrasında yatta tecrübe kazanmış olması daha iyi. Yarışçı olmak için herhangi bir yaş sınırı yok. Yelkende işler bölüşüldüğünden herkese uygun bir konum bulunabilir. Önemli olan azimle, çok çalışmak.”

KURSLAR

İstanbul Yelken Kulübü 0216 336 93 72 Vira Yatçılık 0216 418 57 79 Alize Yatçılık 0216 345 43 70 Cenoa Sailing 0533 322 47 98 Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü 0212 560 56 95 Derin Mavi (Ankara) 0312 467 50 91 Lemon Sailing (İzmir) 0232 381 45 25 İzmir Yelken Akademisi 0232 445 43 57 Çeper Yatçılık (Bursa) 0224 232 19 88 Bursa Sailing Academy 0532 257 00 97

HERKES YELKEN YAPABİLİR

Yelkenciliğin kuvvet gerektiren, herkesin yapamayacağı bir spor olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü Vira Yatçılık Yelkencilik Eğitim Koordinatörü Deniz Giray yelkenciliğin çoğu zaman sadece zeka kullanılarak yapıldığını söylüyor: “Yelken 7’den 70’e herkesin yapabileceği bir spor. Çünkü kürekte ya da fitness’ta olduğu gibi çok fazla kuvvet gerektirmez. Bizim motorlarımız rüzgârlardır. Sadece rüzgârın geldiği yönü anladıktan sonra rüzgâra şekil veririz. Yelkenle rüzgâr arasındaki açıyı anladıktan sonra çok rahat yelken yapabiliriz.”

Deniz Giray, aslında herkesin birer amatör denizci olabileceğini ama güvenlik açısından bunun için mutlaka kursa gidilmesi gerektiğini de ekliyor: “Amatör denizci belgesi almak için yüzme bilmenize, yelken kullanmanıza, eğitime gitmenize ülkemiz koşullarında gerek yok. Yelken Federasyonu’nun çıkardığı kitabı okuyarak da yapabilirsiniz. Kitapta ilkyardım, motor, yelken, navigasyon, bulut, rüzgâr gibi ezberi iyi olanların çalışıp sınava gireceği bilgiler var. Her yaştan ve her kişi bu belgeyi alabilir ve 2.5 metrenin üzerindeki tüm yelkenli ve motorlu tekneleri kullanma ehliyetini alır. Ancak tabii ki bu dersleri kurslara gidip öğrenmek hem daha keyifli, hem de pratik yapacağınızdan ilerisi için daha güvenli.”

KURS FİYATLARI SAAT VE GÜN SAYISINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Yelken kurslarının hepsinde alınması gereken ilk eğitim, temel yelken eğitimi. Bunlar kimisinde iki, kimisinde dört saat süren teorik derslerle başlıyor. Ardından gruplar halinde 12-14 saat ya da konaklamalı iki gün süren pratik dersler halinde yelken üzerinde devam ediyor. Temel yelken eğitiminde tekne çeşitleri, tekne kısımları, yelken çeşitleri, yelken seyirleri (orsa, apaz, geniş apaz, pupa), yelken manevraları (tramola, güvenli kavança), koordinat belirleme, teknenin seyre hazırlığı, denizci bağları gibi bilgiler öğretiliyor. Tüm kurslar bu eğitimi tamamlayanlara sertifika veriyor. Bu ilk sertifikayla eğitim sonrası kurslardan tekne kiralayarak kaptan ya da eğitmen eşliğinde denize açılabiliyorsunuz. Ancak tek başına denize açılmak için tüm eğitimleri bitirmiş olmanız gerekiyor.
Kurs ücretleri, dersi aldığınız günlere ya da toplam gidilen saate göre farklılık gösteriyor ve 300-1000 lira arasında değişiyor. “Yelken öğrensem tekne alamam, çok pahalıya gelir” diye düşünmeyin. Çünkü Türkiye’de artık çok fazla yelken kursu var ve hepsi uygun fiyata yelken kiralıyor. Ayrıca sizi yelkenin bakım ya da liman ücreti gibi masraflarından kurtarıyor. Eğer tekne kiralamak isterseniz kişi başı fiyatı ortalama 60 lira ya da bir günlük tekne fiyatı 500-650 lira arasında değişiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!