Deniz Gezmiş’in radyosu Ulucanlar’da

Güncelleme Tarihi:

Deniz Gezmiş’in radyosu Ulucanlar’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 00:00

Kurulduğu günden kapatılına kadar, gazetecilerin, yazarların, politikacıların, aydınların yaşamlarına, hikayelerine, idamlarına, isyanlara ve isyanların bastırıldığı operasyonlara tanıklık eden Ulucanlar Cezaevi, kültür merkezi olduktan sonra da orada tutulan mahkumlara ait özel eşyalara ev sahipliği yapıyor.

Duvarlarında çığlıkların, türkülerin yankılandığı Ulucanlar Cezaevi Müzesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Deniz Gezmiş’in cebinden çıkan sigarası, kibriti, madeni paraları, ders notları gibi kişisel eşyalarının yanına şimdi de dinlediği öne sürülen radyo da eklendi.

Gardiyan anlattı

Koleksiyoner Muhammet Yüksel, 1949 yapımı radyoyu müzeye bağışladı. Bir cezaevi görevlisinde, Deniz Gezmiş’in Ulucanlar Cezaevi’ndeyken dinlediği bir radyonun olduğu bilgisini aldığında heyecanla gidip o gardiyanla görüştüğünü bildiren Yüksel, şunları söyledi:
“Şu an Sincan F Tipi Cezaevi’nde görevli olan gardiyan da bugün hayatta olmayan bir gardiyandan almış bu radyoyu. Gardiyan kendisine mahkumların efkarlarını dağıtmak için zaman zaman bu radyodan türküler dinlettiklerini söylemiş. Gardiyanın bana verdiği bilgilere göre, Ulucanlar Cezaevi’nde mahkumlara gün içinde bir kaç saat müzik dinletiliyormuş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!