‘Deniz’e akın

Güncelleme Tarihi:

‘Deniz’e akın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2012 00:00

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 40. yılında İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Zonguldak, Muğla başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde düzenlenen yürüyüş ve etkinliklerle anıldı. Deniz Gezmiş’in ABD 6. Filosu’nun askerlerini denize döktüğü Dolmabahçe’de boğazın sularına karanfiller atıldı.

Haberin Devamı

1968 kuşağının devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idamlarının 40’ıncı yıldönümünde İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Zonguldak ve Muğla başta olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. İstanbul’da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ABD’nin 6’ncı Filosu’ndaki askerleri denize attıkları Dolmabahçe’de toplananlar, basın açıklamalarının ardından boğaza karanfil attılar. Anmaya dönemin ünlü isimleri Celal Doğan, Gürbüz Çapan ve sanatçı Rutkay Aziz de katıldı.

Rodrigo çalındı

Mücadele Birliği ise idamların 40’ıncı yılında İstanbul Kadıköy’de miting düzenledi. Mitingte Deniz Gezmiş’in idamdan önce söylediği, “Darağacına gitmeden evvel önce bir sigara yakıcam son kez Rodrigo’nun o konçertosunu dinleyeceğim” sözleri hatırlatılarak, Joaquin

/images/100/0x0/55ea7ca7f018fbb8f88327d8
Rodrigo’nun gitar konçertosu çalındı. Kadıköy Ayrılıkçeşme’de toplanan Mücadele Birliği üyeleri, saat 14.00’te yürüyüşe geçerek Kadıköy Meydanı’na geldiler. Deniz Gezmiş’in büyük boy resminin yer aldığı afişle meydana gelen grup burada bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı. Meydandaki yüzlerce katılımcı saygı duruşunun ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın son mektuplarını dinledi. Emeğe Ezgi Grubu’nun marşlarıyla devam eden miting çeşitli anma konuşmalarının ardından sona erdi.

Haberin Devamı

Mezarlıkta izdiham

Binlerce Ankaralı ise dün üç devrimcinin Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabirlerine akın ettiler. Gezmiş, İnan ve Aslan’ı anma törenine birçok sivil toplum kuruluşundan temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Gezmiş ve arkadaşlarının mezarlarına karanfil bırakan sevenleri, mezar taşlarını da üç fidanın fotoğraflarıyla donattılar. Törenin başında, Deniz Gezmiş’in mezarını görmek isteyen katılımcılar arasında izdiham yaşandı. Bazı vatandaşlar karanfillerin yanında mum yakarken, sigara paketlerini ve yakılmış sigaraları mezarlarına bırakanlar da oldu. CHP, BDP, ÖDP, EDP, KESK, DİSK, Emek Partisi, Devrimci 78’liler Federasyonu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Partizan, Odak, Pirsultan Abdal Kültür Derneği başta olmak üzere birçok sol parti ve sivil toplum örgütü anmaya katıldı. Deniz Gezmiş’in abisi Bora Gezmiş de mezarlıktaki anma törenine katılanlar arasında yeraldı. CHP milletvekili İlhan Cihaner ve BDP’li Sırrı Sakık alanda dikkat çeken isimlerdi.

Haberin Devamı

Bağımsız Türkiye

Samsun, İstiklal Caddesi’nde toplanan grupta bulunanlar, ellerine aldıkları ‘Denizler gibi haykırıyoruz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye’ yazılı pankartla yürüyüşe geçti. ‘Faşizme ölüm, tek yol devrim’, ‘Denizler yaşıyor kavga sürüyor’ sloganları atan grup Süleymaniye Geçidi’nde eylem yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Enver Gezmiş, “İdamlarının 40’ıncı yılında 3 fidanı saygı ve minnetle anıyoruz. Bizler bu ülkenin onurlu liselileri onlardan öğrendik tek yol devrim demesini. Amerikan askerlerini denize döken Denizler gibi, Mahirler gibi ilerici ve devrimci gençler olacağız” dedi.             

Tek yol devrim sloganıyla

BAŞKENT’teki anma sırasında sık sık “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Faşizme ölüm, tek yol devrim”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş”, “Deniz, Yusuf, Hüseyin sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Halit Çelenk ölümsüzdür” sloganları atıldı.

68-78 el ele

Haberin Devamı

DOLMABAHÇE’deki törende 78’liler Girişimi basın açıklaması yaparken, alana kortej halinde 68’liler Birliği vakfı üyeleri girdi. İki grup da alanda yan yana yer aldı ve saygı duruşunda bulunuldu. 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan’ın basın açıklamasının ardından Celalettin Can, “Biz kendi etkinliğimizi onlarla paylaştık. Biz sıramızı ağabeylerimize verdik ama onlar da bizi dinlemek zorundalar” dedi. 78’liler Birliği sözcüsü Yunus Bircan da “Onların idamı, toplumun ve halkın adalet sağduyusunu zedeledi. Böyle olduğu içindir ki 40 yıldır içtenlikli, dürüst gençliğin ilgi alanına giriyorlar, genç insanlara esin kaynağı oluyorlar” dedi. Konuşmaların ardından Celalettin Can, “Bu eylem ilk ortak adımımız olsun. Şimdi hep beraber Şarkışla Türküsü’nü söyleyelim” dedi.

Haberin Devamı

Samsunlu tiyatrocular küstü

İSTANBUL Dolmabahçe’deki eylem sırasında Samsunlu tiyatrocular küstü. Alanda, “Aşkolsun Sana Çocuk” isimli tiyatro oyununu oynamak için bekleyen Samsun Sanat Tiyatrosu, oyuna erken başladı. Bunun üzerine “Basın açıklamasını bekleyip sonra oynayın” uyarısı geldi. Bu uyarıya alınan tiyatrocular  alanı geldiği otobüsle terk etti.

Gündoğdu yürüyüşü

/images/100/0x0/55ea7ca7f018fbb8f88327da

İZMİR’de de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılmasını protesto etmek için, CHP Konak İlçe Başkanlığı tarafından bir etkinlik düzenlendi. Bu kapsamda partililer, Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Ellerinde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının resimleri ve karanfiller bulunan partililer, slogan atarak Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü. Partililer daha sonra üzerinde Deniz Gezmiş, Yusuf İnan ve Hüseyin Aslan’ın resimlerinin bulunduğu, karanfilden yapılmış çelengi ve karanfilleri denize bıraktı.

Haberin Devamı

Fidanlarla teknelerle

ZONGULDAK’ta yaklaşık 150 kişilik grup, 6 Mayıs 1972’de idam edilen Devrimci Gençlik Hareketi’nin liderlerinden Deniz Gezmiş ile arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı, ölümlerinin 40’ıncı yılında ellerindeki karanfil ve çam fidanlarıyla yürüyerek andı. CHP Bodrum Gençlik Kolları üyeleri de, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 40’ıncı yılında, tekneyle denize açılarak saat 03.05’te, gökyüzüne dilek feneri balonları bıraktı, marşlar ve şarkılar söyleyerek onları andı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!