Dengesiz beslenme yaşlıları vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Dengesiz beslenme yaşlıları vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2005 14:02

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yaşlı nüfusun hastalıklara yakalanma hızının arttığına dikkat çekerek, bunun "bilinçsiz ve dengesiz beslenmeden" kaynaklandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 65 ve üzeri yaşlı vatandaşları "yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar" konusunda uyardı. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişinin 65 yaş ve üzerinde olduğunu açıklayan Müdürlük, yaşlı nüfusun sürekli arttığına dikkat çekti. Bununla beraber, yaşlı vatandaşlarda hastalıkların görülme sıklığının da giderek arttığını vurgulayan açıklamada, yaşlıların yüzde 35’inde iki, yüzde 23’ünde üç, yüzde 14’inde ise dört veya daha fazla hastalığın bir arada görüldüğü kaydedildi.

Türkiye’de 65 yaş üstü kişilerde gerçekleşen ölümlerin yüzde 43.2’sinin kalp-damar hastalıkları, yüzde 10.3’ünün kanser, yüzde 8.4’ünün beyin hastalıklarına bağlı olduğuna dikkat çeken Müdürlük, bu ölümlerin ana risk faktörlerinin; sigara ve alkol kullanımı, yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğunun altı çizdi.

Haberin Devamı

Bakanlık açıklamasında yaşlılara şu tavsiyelerde bulunuldu:

 Yeterli ve dengeli beslenme, beslenme düzeni içinde süt, et, meyve, sebze ve tahıllı gıdaları bulundurma,

 Öğün sayısını artırarak, az ve sık yemek yeme,

 Hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltma, bitkisel kaynaklı sıvı yağları tercih etme,

 Her gün 5-7 porsiyon sebze ve meyve ile haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği tüketme,

 Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih etme,

Haberin Devamı

 Günde 8-10 su bardağı sıvı tüketme, ıhlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorbaya ağırlık vererek, kahve ve çaydan kaçınma,

 Sigara içmeme.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!