Denetleme şart

Baharatçılar ve aktarlar en sevdiğim dükkanların başında gelir. İçleri rengarenk olan ve çeşit çeşit baharat ve bitki çayı kokan bu dükkanlara girdiğimde bütün baharatları koklamak, kavanozları tek tek açıp bakmak isterim.

Haberin Devamı

Zaman zaman bu köşede bitkilerin ve baharatların yararlarından bahsettiğimi hemen hepiniz bilirsiniz. Ancak asla bitkilerin tek başına tedavi etme özelliği olduğunu söylemem ve bir bitkiyi tedavi amaçlı kullanmanın ancak hekim kontrolünde gerçekleşebileceğini hatırlatmaya çalışırım. Ancak pek çok aktar ve baharatçıda gördüğüm bir şey var.

Ürünler tıbbi malzeme ya da ilaç gibi satılıyor ve bu da insanların bu ürünlere ilaç muamelesi yapmalarına neden oluyor.
İşte tam da bu amaçla, aktar ve baharatçılarda satılan ürünlerin amacı aşmadan satılmasını sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından aktar ve baharatçılara denetlemeler yapılıyor. Mısır Çarşısı gibi bu dükkanların çok sayıda olduğu yerler bu denetlemelerin yapıldığı ilk yerler.
Sağlık Bakanlığı bu uygulamayla, ürünlerin amacı dışında satılmasını, beyan edilenden farklı içerikte ürün bulundurmayı engellemeyi amaçlıyor. Devlet tarafından yapılacak olan denetlemelerin düzenli olması halinde vatandaşın daha kaliteli ürünle buluşabileceğine ve ürünlerde standartların oturacağına inanıyorum.

Etli kolakas

Haberin Devamı

Kolakas, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan yöresel bir yemektir. Patatesin neredeyse iki misli büyüklüğünde, yumru bir bitki olan kolakasın kabukları tıpkı patates gibi soyulur.
Kolakasları soyup yıkadıktan sonra iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Kararmamaları için bol tuzlu suda bekletin. Diğer taraftan, iri kemikli etleri ve zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak 5-6 dakika etler suyunu verip tekrar çekinceye kadar kavurun. Üzerine 6 su bardağı sıcak suyu hemen ekleyip kısık ateşte 25-30 dakika daha pişirin.
İncecik doğradığınız soğanları ve salçayı ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberi de serpin. Yumuşayan etlerin üzerine yıkayıp süzdüğünüz kolakasları ekleyin. Son olarak limon suyunu ve 4 su bardağı sıcak suyu da tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte kolakaslar iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

MALZEME LİSTESİ

-900-1000 gr kolakas
-2 adet orta boy kuru soğan
-500-600 gr kemikli koyun eti
-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-6 su bardağı sıcak su + 4 su bardağı su
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 adet limonun suyu

Yazarın Tüm Yazıları