Denetim önergesi gündeme giremedi

Güncelleme Tarihi:

Denetim önergesi gündeme giremedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:00

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 16 şirketinin ve işletmelerinin gelir-gider tablosu, kadro cetvelleri, yönetim kurulunun kimlerden oluştuğu bilgisinin, kar-zarar durumlarının ve faaliyetlerinin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne neden sunulmadığını sordu.

Haberin Devamı

Önergeyi değerlendiren Gökçek, “Verilen önerge yasaya uygun değil. Türk Ticaret Kanunu’na bağlı şirketlerin bu tarzda hesap verip vermemesi kendilerine bağlı. Şimdi yeni bir yasa çıktı artık şirketler, belediyeler gibi Sayıştay tarafından denetlenecek. Zaten denetlenecek” diyerek önergeyi gündeme almadı.
Şeffaflık gereği Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 16 şirketinin ve işletmelerinin faaliyetlerinin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulması gerektiğini savunan Çatak’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı:
önergede şunları söyledi:

ASKİ’yi örnek gösterdi

“5393 sayılı Belediye Yasasının 56. Maddesi uyarınca; belediye meclisinin nisan ayı toplantısında, Belediye Başkanı, Stratejik Plan ve Performans Programı’na göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş performans ölçütlerine göre, hedef ve gerçekleşme durumları ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıklayan faaliyet raporunu hazırlar. Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş (ASKİ ve EGO), işletmeler (Ankaray, metro ve AŞTİ gibi), belediye ortaklıkları (BELKO ve Halk Ekmek gibi ) ve 16 belediye şirketine ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın, geçtiğimiz yıllarda, belediye meclisine sunduğu faaliyet raporlarında, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO yer almış olmasına karşın, AŞTİ ve şirketler ile ilgili verilmesi gereken zorunlu bilgiler verilmemiştir. Nisan 2011 toplantısında, Başkanlıkça meclise sunulacak faaliyet raporunda da, aynı eksik sunuşun yapılmamasını, AŞTİ ve  belediye şirketlerinin (Anfa, Belso, Anket, Belplast, Bugsaş, Belbeton, Belpa, Başkentgaz, Belya, Halk Ekmek, Belko, Metropol, Beltaş, Portaş, Belka, Tobaş) gelir-gider tablosu, kadro cetvelleri, yönetim kurulunun kimlerden oluştuğu, kar-zarar durumlarının da bildirilmesini dileriz”

Haberin Devamı

Sayıştay denetliyor

Önergeyi değerlendiren Gökçek, “Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş, işletmeler ve belediye ortaklarıklarına ilişkin bilgi ve değerlendirmelere yer verilir. Yoksa önergede söylendiği gibi hesap işlerini, kar-zarar durumunu gösteren bir rapor değildir. Böyle bir şeyin verilmesi kesinlikle söz konusu değildir.  Verilen önerge yasaya uygun değil. Türk Ticaret Kanunu’na bağlı şirketlerin bu tarzda hesap verip vermemesi kendilerine bağlı. Şimdi yeni bir yasa çıktı artık şirketler, belediyeler gibi Sayıştay tarafından denetlenecek. Zaten denetlenecek”
diye konuştu. Çatak ise Gökçek’e, “ASKİ ve EGO’nun verilmez dediğiniz bilgilerini
veriyorsunuz. Ortak demek, şirket demektir. Ticaret hukukunda ikisi aynı şeyi ifade eeder. Dolayısı ile 56. Maddeye göre ASKİ ve EGO için neyi veriyorsanız, ortaklıklar için de aynı şeyi vermek durumundasınız” diyerek itiraz etti.
Tartışmaların ardından oylanan önerge, reddedilerek, gündeme alınmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!