Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 00:00

Uydular, uzaya nasıl ulaşıyor?

Bu haftaki deneyimizle, roketlerin uzaya nakli için gerekli kuvvetin ve itme kuvvetinin etkisini inceleyeceğiz.

Gerekli malzemeler:

Pipet

Olta ipi veya benzer bir ip ( uzunluğu bir odanın diğer ucuna kadar olmalı)

Sosis biçiminde uzun bir balon

Yapıştırıcı bant

Balonu şişirdikten sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Pipeti uzunlamasına balonun üzerine yapıştırın. İpi pipetin içinde geçirin. İpi odanın bir ucundaki kalorifer borusuyla odanın diğer ucundaki kapı tokmağına veya varsa yine kalorifer borusu ya da benzer bir çıkıntıya bağlayın.

Şimdi balonu ipin başına getirin ve ağzını açın, balonun ipin diğer ucuna kaydığını göreceksiniz. Balon Newton’un üçüncü yasasına (Etki-tepki ilkesi) göre hareket ediyor. Balonun içindeki hava çıktığında, balonu zıt yöne itmekte. İpin bir ucunu daha yükseğe tutturursanız, balon o kadar kolay ilerlemez. Çünkü yerçekimini aşmak ve gerekli hıza kavuşmak için daha fazla itme kuvvetine ihtiyaç duyar.

Bilim adamları fizik yasalarını bilmeden uyduları uzaya gönderemezler. Yerçekimi alanını terk edebilmek için araçların belli kuvvetlere ve yüksek hıza ihtiyaçları vardır. Dünyanın çekim alanını aşmak isteyen bir roketin, saniyede 11,2 km’lik bir hızla uçması gerekir. Uydular bu nedenle roketlerle gönderilir uzaya. Roketin yakıtı sıvı hidrojen ve oksijenden oluşur. Yakıt yandığı zaman, gazlar roketin alt kısmından dışarı çıkarak, yukarı iter.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Rus kozmonot Valentina Vladimirovna Tereshkova, 16.6.1963 tarihinde Vostok 6 uzay gemisiyle uzaya giden ilk kadın oldu. Tereshkova, üç günde dünyanın etrafında 48 kez döndü. Amatör paraşütçü, üç kadın arkadaşıyla birlikte "Uzayda Kadınlar" programı için seçilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!