Dene öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene öğren
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2004 02:20

Jöleli ayıcık şekerlerinden yapıştırıcı elde ediyoruz

Renkli ayıcık şekerleri, glikoz şurubu, şeker ve jelatinden üretilir. Jelatin ise hayvan derileri ve kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilmekte. Jelatin çok eskiden beri birçok yapıştırıcının temel maddesi olarak kullanılmıştır. Biz de şimdi ayıcık şekerleriyle yapışkanlı kağıt üreteceğiz. Mesela mektup pulu.

Gerekli malzemeler:

10 tane ayıcık şekeri

1 yemek kaşığı kadar su

Ayıcık şekerlerini ve bir yemek kaşığı suyu bir bardağın içine boşaltın. Bardağı içi su dolu bir tencere içine yerleştirdikten sonra karışımı, şekerler eriyene kadar ısıtın. Erimiş karışımı fırçayla kağıdın üzerine sürün ve kurumasını bekleyin. Yapışkanlı kağıdı tıpkı mektup pulu ya da etiket gibi yalayarak dilediğiniz yere yapıştırabilirsiniz. Tabii yapışkanın rengi, kullanacağınız ayıcıklara göre değişecektir. Kendi zevkinize uygun yapışkan üretmek için aynı renkte ayıcık şekerleri kullanın. Biz kırmızıyı beğendik.

Dondurma külahı 100 yaşında!

İtalyan asıllı Amerikalı Marchiony, 13 Aralık 1903 tarihinde harika bir buluş yaparak dondurmaya ek bir lezzet kattı. İnsanlar o zamandan bu yana dondurmayla birlikte külahı da yiyebiliyorlar.


Amerika’da 1896 yılından itibaren seyyar tezgahında limonlu dondurma satmaya başlayan İtalyan dondurmacı, ürününü ilk başlarda kullanışsız kağıt külahlarda sunuyordu. Ama daha sonraları külahı sıcak gofret hamuruyla biçimlendirmeyi akıl edince böylece sadece kullanışlı değil aynı zamanda lezzetli bir külah elde etmiş oldu. Dondurmacının bu buluşu o zamandan bu yana Amerikan patent dairesinde 74 69 71 numarayla kayıtlı bulunuyor. Birçok buluşta olduğu gibi ürünün ilk buluşçusu üzerine tartışmalar yaşanır. Dondurma külahında da böyle oldu. Amerikalı Charles Menches, İtalyan rakibinden önce dondurma külahını, pideden esinlenerek ürettiğini öne sürdü. Peki ama dondurmacı bu fikre nasıl ulaşmıştı? Menches aslında dondurmayı küçük tabaklarda sunmayı düşünüyordu ama, günün birinde bir baktı ki elinde hiç temiz tabak kalmamış. Birden aklına komşu dükkandaki Suriyelinin, pidenin içine katık koyarak sattığı geldi. O da un, şeker, yumurta, limon kabuğu ve vanilyadan ince pideler pişirdi ve henüz sıcakken huni biçimi verdi. Dondurmasını bu şekilde satmaya başlayan Amerikalı bu konuda başarılı olunca da Amerika’daki ilk dondurma külahı ticaretini başlattı.

Ama dondurma külahının buluşçusu yine de Menches değildir. Çünkü Marchiony ilk dondurma külahını ondan altı ay önce üretmiş hatta uluslararası bir fuarda bile sergilemişti.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Ağaçlar ilkbaharda daha hızlı, yaz aylarında ve sonbaharda ise daha yavaş büyürler. Ağaçların hızlı büyüdükleri dönemde açık renk, yavaş büyüdükleri dönemde ise koyu renk halkalar oluşur. Bu iki halka bir arada bir yıla eşittir ve bir ağacın kaç yaşında olduğu bu halkaların sayısına göre hesaplanır.

Bu haftaki sorularımızı hayvanlar dünyasından derledik. Kolay gelsin.


1- Yaşayan en büyük kaplan türü hangisidir?

a- Bengal

b- Sibirya

c- Sumatra

2- Soğuk sularda yaşayan memelileri soğuktan koruyan nedir?



a- Kalın tüyleri

b- Kalın yağ tabakası

c- Pullu deri yapısı

3- Zürafanın boynunda kaç omur var biliyor musunuz?



a- 17

b- 27

c- 7

4- Erkeği yaz aylarında kesik ve sürekli ses çıkarabilen böcek hangisi?



a- Ağustos böceği

b- Çekirge

c- Mayıs böceği

5- Geyiğin kemikten oluşan boynuzları kaç yılda bir yenilenir?



a- Her yıl

b- İki yılda bir

c- Üç yılda bir


Doğru

yanıtlar

bir sonraki hafta.



Geçen haftanın doğru yanıtları:

1-a, 2-b,

3-c, 4-a,

5-b
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!