Demre'de 'Tuta' toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Demrede Tuta toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2018 11:03

Demre'de 'Tuta' toplantısı

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre ilçesinde domates güvesi 'Tuta Absoluta' zararlısıyla mücadele toplantısı yapıldı.

Demre Belediyesi Kültür Salonu'nda yapılan Tuta Absoluta ile mücadele toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Demre Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Işık, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Erdoğan, Ziraat Mühendisleri Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Akbulut, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, Demre Ziraat Odası Başkan vekili İbrahim Oğuz, ihracatçılar, ziraat mühendisleri, zirai ilaç bayileri, fide üreticileri, komisyoncular ve üreticiler katıldı.

Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, "Tuta zararlısı nedeniyle Demre'de domates sezonu iki ay önce kapandı. Birçok üretici serasındaki ürünü söktü. Tuta nedeniyle ürün alamaz oldu" dedi.

Demre Ziraat Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Oğuz, "Üretici iki duvar arasında kaldı. Tuta zararlısına ilaç yapsa üründe ilaç kalıntısı çıkıyor. Ürün geri geliyor. İhracat olanağı kalmıyor. İlaç yapmasa ürün elde demiyor. Bunun bir çözümü olmalı. Bu sorun çözülmeli" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, şunları söyledi:

"Tuta Absoluta zararlısı Güney Afrika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan 2009 yılında Türkiye'ye giriş yaptı. 2010 yılında Türkiye'deki domates üretimine çok büyük zarar verdi. Tuta 14 derece sıcaklıkta 72 günde, 27 derece sıcaklıkta 24 günde evresini tamamlıyor. Yılda 4 kez yumurtluyor ve her seferinde 250 yumurta bırakıyor. Tuta ile mücadele kimyasal ilaçla değil biyolojik mücadele yöntemiyle yapılmalı. İlk olarak seramıza dikeceğimiz fidelerin, seraya zararlı taşımadığından emin olacağız. Sera girişine çift kapı yapacağız. Sera girişlerini ve havalandırma boşluklarını mutlaka tülle kapatacağız. Enfekte olmuş bitki kısımlarını sera içinden hemen çıkarın. Dışarıda imha edin. Bitki atıklarını zaman kaybetmeden seradan uzaklaştırıp imha etmek zorundayız. Sera içinde feromon, ışık ve yapışkan tuzaklar kullanılmalı. Kısacası tuta sorunu yaşamak istemeyen bir üretici, seranın tüm hava boşluklarını kapatmalı. Tüm bunların yanında tutanın yumurtasını yiyen 'Nezi' adlı faydalı böcekler var. Bu böcekler ülkemizde yeteri kadar yok. Ancak ithal edilebilir. Bu böceği kullanan üreticiler dönüm başına 400 lira devlet desteği alabilir. Ancak 'Nezi' böceği dikkatli kullanılmalı. Böceğin salındığı serada Tuta zararlısı yoksa bu böcekler ürüne zarar verebilir. Son olarak şunu bilelim. Tuta ile mücadele biyolojik olmalı, tüm üreticiler birlikte yapmalı. O zaman ne ihracatta sıkıntı yaşanır ne de ürün kaybı olur."

Ardından katılımcıların soruları uzmanlar tarafından yanıtlandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!