Demre'de mevsimlik işçilerin sorunları konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Demrede mevsimlik işçilerin sorunları konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2016 14:08

Demre'de mevsimlik işçilerin sorunları konuşuldu

Haberin Devamı

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde Toptancı Hal ve seralarda çalışan mevsimlik işçilerin sorunları, sağlık, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçlarının çözümüne yönelik toplantı düzenlendi.

Demre Komisyoncular Derneği'nde yapılan toplantıya Kaymakam Murat Uz, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hasan Erdoğan, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Toptancı Hal Müdürü Ümit Pulak, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle muhtarlar katıldı.

Toplantıda konuşan Demre Toplum Sağlığı Merkezi doktoru Serap Sinap, "Demre'de özellikle Toptancı Hal'de çalışan yoğun bir mevsimlik işçi potansiyeli var. Daha önce kurulan Tarım İşçileri İzleme Komitesi'nin yaptığı çalışmada, bu işçilerin en önemli sorunlarını belirledik. Bu işçilerin kayıt altına alınmaması, çocukların aşılanmaması, okul çağındaki çocukların okula devamının sağlanması, sağlık hizmeti alabilmeleri, eğitim verilmesi ve barınma yerlerinin uygunluğu belirlenen öncelikli sorunlar" diye konuştu.

Kaymakam Murat Uz da bundan sonra yapılacak toplantıya mevsimlik işçilerin temsilcilerinin de çağrılması gerektiğini aktardı. Demre'deki sorunun mevsimlik işçilerin yanında seralarda ortakçı olarak çalışanları da kapsadığını vurgulayan Kaymakam Uz, şöyle dedi:

"Bu insanlar içinde çocuklar ve hamile kadınlara öncelikle yardım elimizi uzatmalıyız. Öncelikle İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü bu insanları ve çocuklarını kayıt altına almalı. Kaymakamlık, belediye ve büyükşehir belediyesi olarak bu insanların belirli bir yaşam standardına ulaşmalarını, belirli hizmetleri alabilmelerini sağlamalıyız. Mevsimlik işçilerin ve sera ortakçılarının banyosu, tuvaleti, mutfağı ve yatacak uygun odaları olan konutlarda kalmaları mutlaka sağlanmalı. Bu sorunu sürekli olarak gündemde tutmalıyız. Bu insanlar bizim insanımız. Bu insanları kaderlerine terk etmeyeceğiz. Sürekli ilgileneceğiz ve diyalog içinde olacağız. Bu insanlara sahipsiz olmadıklarını göstermemiz gerekiyor. Sera sahipleri, bu insanları çalıştıran komisyoncu ve firmalar bu konuda duyarlı olmalı."

Toplantıda, özellikle eğitim çağındaki çocukların ve mevsimlik işçilerin kayıt altına alınamaması nedeniyle okula kayıt ve devam sorunu olduğu dile getirildi. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan görüş alınması kararlaştırılırken, belirli adresleri olmadıkları için hamile kadınların belirlenemediği, bebeklerin aşısının yapılamadığı kaydedildi. Mevsimlik işçilerin ikamet ettiği yerlerin tek tek dolaşılarak hamile kadınların belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!