Demokratik Türkiye için 1 Mayıs’ta alanlardayız

Güncelleme Tarihi:

Demokratik Türkiye için 1 Mayıs’ta alanlardayız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, “MMO üyesi mühendisler, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye talebiyle TMMOB çatısı altındaki bütün çalışanlarla birlikte, Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs alanlarında olacak” dedi.

YOKSULLUK sınırındaki insan sayısının 20 milyona ulaştığını belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, “TMMOB Makina Mühendisleri Odası, sanayisizleşmeye, işsizliğe, güvencesiz çalışma ve yoksulluğa karşı bütün 1 Mayıs alanlarında olacaktır” diye konuştu. Çakar, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Kriz ve ekonomik durgunluk koşullarında mevcut istihdam modeli, fason sanayi üretiminin bir sonucu olarak sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, sözleşmeli, sözleşmesiz çalıştırma, ödünç işçilik, kısa süreli iş, sosyal güvenceden yoksunluk, en alt düzeylerde ücret ve çalışanların yoksullaşması sonuçlarını yaratmaktadır.
Türkiye’de çalışma yaşamı aşırı sorunlu bir yapı arz etmektedir. Öncelikli ve istihdam odaklı sektörlere yatırım yapmayan, özürlü, dışa bağımlı sanayi politikaları, meslektaşlarımızı da kapsayan esnek üretim ve esnek, güvencesiz istihdam biçimleri ile çalışanların üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

İşgücü sömürüsüne dayalı

Ülkemiz sanayisinin yapısı istihdam hacmini arttırmayan, ucuz işgücü sömürüsüne dayalı, bölgesel eşitsiz gelişmeyi sürdüren, sanayi üretimini fason üretime dayandıran özelliklere sahiptir. Bu yapı istihdam odaklı sanayileşme ve toplumsal refah yaklaşımını dışladığı için işsizliğe çare olacak yeni yatırımlar yapılmamaktadır.
22 yıl içinde istihdam edilen nüfus yüzde 20 oranında artmış, ancak işsizlik artışı aynı dönemde bu oranı 5,5 kat aşarak yüzde 111 oranını bulmuştur.

Sanayide çalışan işgücü yüzde 20 civarında daralmış, bir yılda 780 bin kişi işten çıkarılmıştır. Ekim 2008’den bu yana toplam 2,5 milyon kişi işsiz kalmış, geniş tanımlı gerçek işsizlik yüzde 24’e, eksik istihdam ile birlikte yüzde 26’ya ulaşmıştır.

Sanayisizleşmeye, özelleştirme talanına, işsizlik, güvencesiz çalışma ve yoksulluğa karşı MMO üyesi mühendisler, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye talebiyle TMMOB çatısı altında, bütün çalışanlar ile birlikte, Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs alanlarında olacaktır.”

İşçi bayramına erken kutlama

1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Çankaya Belediyesi bahçesinde “erken kutlama” yapıldı.
Kutlamada belediye çalışanlarına hitaben bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, bir yılı aşkın bir süre önce aynı yerde yine çalışanlarla bir araya geldiklerini hatırlattı.

Kendisinin o gün işçilere “Burada çalışma barışını gerçekleştireceğiz. Çankaya Belediyesi’nin çalışanları, yöneticileri, emekçileri bu belediyenin mensubu olmaktan gurur duyma noktasına ulaşacaklar” dediğini anımsatan Tanık, “Bir yıldır uğraşıyoruz. Epeyce yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Ama hedefe tam ulaştığımızı maalesef söyleyemeyecek durumdayım” dedi.

Birçok nedenle çalışanların hem mutluluğunu sağlamada hem de Çankaya Belediyesi’nin Çankaya ve Ankara halkının ihtiyaçlarını karşılamada sergilediği performansı istedikleri düzeye çıkarmada kendilerinden beklenen seviyeyi hala yakalayamadıklarını ifade eden Tanık, bunun kusurunun ne çalışanlarda ne de kendilerinde olduğunu söyledi.

Diğer geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerdeki yerel yönetimlere örnek olacak bir projeyi hayata geçireceklerini belirten Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Soyunduğumuz iş kolay bir iş değil, biliyorum. Sosyal demokrat, sol ve toplumcu bir belediyenin her ne koşul ve ortam olursa olsun hayata geçirilebilmesinin program ve projesini üretmek, bunun için mücadele etmek, başka ilişkilere alışmış sistemin içerisinde insana değer veren, saygı gösteren, sahip çıkan, emeğe, hayata, çevreye sahip çıkan bir belediyecilik anlayışını hayata geçirmek nasıl yapılabilir? Bunu göstermek için gayret içerisindeyiz.”

Validen 1 Mayıs dileği

ANKARA Valisi Kemal Önal, 1 Mayıs’ı vatandaşlarla, birlik ve beraberlik ruhu içinde Sıhhiye Meydanında düzenlenecek mitingle kutlayacaklarını söyledi. Önal, Sıhhiye Meydanı’nda 1 Mayıs Cumartesi günü kutlama anlamında miting düzenleneceğini belirterek, ilgili birimlerin gerekli izinleri aldıklarını bildirdi.

1 Mayıs mitingini ‘kardeşlik, barış ve bayram havası’ içinde kutlayacaklarını ifade eden Önal, “Eskiden olduğu gibi, geçmişte yaşanan gerginliklerin olmadığı bir bahar bayramı yaşayacağız. Baharı doya doya kutlayacağımız bir gün olmasını diliyoruz” dedi.

Önal, miting dolayısıyla güvenlik güçlerinin her türlü önlemi aldıklarına işaret ederek, İstanbul’da da Taksim Meydanında kutlama yapılacağını anımsattı.

Ankara’da olumsuz bir durumun yaşanmasını beklemediklerini vurgulayan Önal, 1 Mayıs mitingi dolayısıyla Sıhhiye civarındaki bazı yolların her yıl olduğu gibi belirli bir süre taşıt trafiğine kapanacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!